Kapteenin pöydässä: Ville Heinola

By 17.1.2020Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa istahdimme à la carte -listan maittavien herkkujen ääreen yhdessä Rauman Lukon puolustaja Ville Heinolan kanssa. Monipuoliselta listalta valikoitui lautaselle pippuripihvi irlantilaiseen tapaan eli härän sisäfileepihviä kermaisen viski-pippurikastikkeen, Padrón-paprikan ja valkosipuliperunoiden kera sekä härän ulkofileepihviä salaattipedillä yhdessä chimichurri-kastikkeen, BBQ-majoneesin ja parmesanmurujen kanssa.

Jääkiekon Liigan runkosarja on kääntynyt jälkimmäiselle puoliskolle. Näin tammikuun puolivälissä Rauman Lukko on vahvasti mukana taistelussa pudotuspelipaikasta. Sinikeltaiset ovat keränneet tähän mennessä pelaamastaan 38 ottelusta 66 sarjapistettä.

– Kauden alku meni joukkueelta todella hyvin. Sitten osui sellainen hetkellinen vaikeampi jakso, mitä tulee kaikille joskus, mutta homma on saatu käännettyä taas hyväksi. Olemme päässeet taas paremmin kiinni siihen, miten meidän tulisi pelata, puolustaja Ville Heinola sanoo.

Hän on yksi tärkeä palanen raumalaisjoukkueen puolustusta. Viime kaudella läpimurtonsa tehnyt 18-vuotias kiekkoili alkukauden NHL-seura Winnipeg Jetsin riveissä. Suomeen ja Lukkoon lainalle marraskuussa palannut Heinola on ehtinyt pelata tähän mennessä 12 ottelussa, joissa on hän on kirjauttanut yhden syöttöpisteen.

– Henkilökohtaisesti alku Suomessa oli hieman vaikea. Oli paljon prosessoitavaa, sillä vaikka pelataan samaa lajia, on NHL:n ja Liigan välillä paljon eroavaisuuksia. Se ottaa aina aikansa, mutta olen päässyt hyvin mukaan ja homma on alkanut toimia.


“Tehdään tästä yhdessä mahdollisimman hyvä tarina.”


Liigan pudotuspelit käynnistyvät maaliskuussa. Runkosarjaa on pelaamatta vielä vajaa puolet. Mitkä asiat Heinola näkee Lukon vahvuuksiksi, jotta kanaalikaupungissa pelataan kiekkoa pitkälle kevääseen?

– Urheilullisuus on ehdottomasti yksi vahvuuksista. Olemme hyvässä kunnossa ja jaksamme painaa hommia loppuun asti. Siitä puolesta ei varmasti jää mikään kiinni, Heinola painottaa.

Liigan sarjataulukko on varsin tasainen. Lukolla on matkaa esimerkiksi viidennellä sijalla olevaan JYPiin vain kolme pistettä, eikä viimeisellä kotietupaikalla oleva kauden yllättäjä ja ottelun enemmän pelannut KooKoo ole kuin kahdeksan pistettä edellä.

– Pahimmiksi vastustajiksi nostaisin kärkisijoilla olevat Kärpät ja Tapparan. Ne ovat vuodesta toiseen kovia joukkueita, mutta ei tässä sarjassa ole yhtään helppoa peliä.

Urheilullisuus on yksi Lukon joukkueen vahvuuksista.


Laadukas arki ja valmennus vetivät Raumalla

Honkajokelaislähtöinen Kankaanpään Jääkarhujen kasvatti hyppäsi Porin Ässiin C-juniori-ikäisenä. Hän harrasti nuorempana jääkiekon lisäksi myös pesäpalloa Kankaanpään Mailassa.

– Muistan kun sain joululahjaksi ensimmäisen oman lätkämailani. Sitä lähdettiin heti testaamaan ulkojäille. Pesäpallo kulki pitkään mukana, kunnes tein valinnan panostaa täysillä jääkiekkoon, Heinola taustoittaa.

– Jääkiekko on ollut aina se ykköslaji. Pienestä pitäen olen seurannut kiekkoa tiiviisti ja tekeminen on kohdistunut aina siihen.

Ässistä Heinola siirtyi edelliskesänä Lukkoon kolmivuotisella sopimuksella. Muutto 50 kilometriä etelämmäs oli tärkeä askel uralla.

– Mietin jo vuotta aiemmin, että siirto Raumalle voisi olla hyvä asia. Olin kiinnittänyt huomiota muun muassa hyvään valmennukseen ja siihen, että täällä pyritään menemään hyvällä tavalla eteenpäin, Heinola muistelee.

– Olin kuullut paljon hyvää esimerkiksi siitä laadukkaasta päivittäisestä työnteosta ja vaatimuksista, joita täällä toteutetaan. Keskustelin Lukon pelaajien kanssa ja heiltä sain hyvää signaalia siitä, miten asioita seurassa tehdään. Kokonaispaketti oli erittäin hyvä, joten päätös oli helppo.

Härän ulkofileepihviä salaattipedillä yhdessä chimichurri-kastikkeen, BBQ-majoneesin ja parmesanmurujen kanssa.


Nuori mies aloitti kauden 2018-19 A-nuorissa, mutta saatuaan syyskuussa näyttöpaikan liigamiehistössä, hän iski itsensä hetkessä suomalaiselle kiekkokartalle. 34 runkosarjaottelussa tuolloin vasta 17-vuotias puolustaja iski tehopisteet 2+12=14. Seitsemässä pudotuspeliottelussa vastaavat lukemat olivat 1+3=4.

– Minulla ei ollut kauden alussa mitään erikoisia odotuksia, vaan pyrin elämään päivän kerrallaan ja tekemään kaikki asiat mahdollisimman hyvin. Kun paikka Liigassa aukesi, pystyin näyttämään omaa osaamistani ja sitä kautta ansaitsin paikan loppukaudeksi liigajengissä, Heinola sanoo.

Ässien junioripolkua C-nuorista lähtien kulkenut Heinola on päässyt kokemaan Satakunnan paikalliskamppailut Ässiä vastaan nyt Lukon paidassa. Kohtaamiset ovat aina oma lukunsa.

– Uskon, että ne ovat kaikille erityisiä otteluita, mutta itselleni niissä on aina hyvää ekstraa.  Kyllä sen huomaa aina ennen Ässät-otteluita, että latauksessa on jotain spesiaalia.

Ville Heinola palasi Lukon paidassa Kivikylän Areenalle marraskuussa.


Fokus Liigassa, tulevaisuus NHL:ssä

Vahva debyyttikausi seurajoukkueessa ja otteet nuorten maailmanmestaruuden 2019 voittaneessa alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa nostivat miehen asemia myös kirkkaissa valoissa. NHL-seura Winnipeg Jets varasi Heinolan kesän 2019 varaustilaisuudessa ensimmäisellä kierroksella, koko tilaisuuden 20.vuorolla.

– Ei sitä oikeastaan osannut odottaa oikein mitään. Enemmänkin oli sellainen sekava tunne, kun menin varaustilaisuuteen. Oli ollut puhetta, että vuoro voisi tulla jo ensimmäisellä kierroksella, mutta arviot muuttuivat moneen kertaan, joten en tiennyt mitä tulee tapahtumaan, Heinola muistelee.

– Pyrimme lähipiirin kanssa pitämään ennakkoon mahdollisimman matalaa profiilia varaustilaisuuden suhteen. Jätettiin sen miettiminen kesään ja mentiin sillä ajatuksella, että sieltä tulee varaus sitten kun tulee, jos on tullakseen.


“He olivat nähneet jo jääkiekon, joten haastatteluissa he halusivat nähdä ihmisen jääkiekkoilijan takana.”


Tilaisuutta edelsi NHL Draft Combine -tilaisuus, jossa varausvuorossa olevat pelaajat osoittivat osaamistaan muun muassa erilaisissa testeissä ja haastatteluissa. Heinola muistelee käyneensä peräti 29 joukkueen haastateltavana. Huomionarvoista on, että NHL-seuroja on yhteensä 31, joten kiinnostuneita riitti.

– Kuuden päivän testeistä neljä ensimmäistä oli haastatteluita ja kahtena viimeisenä päivänä oli fyysiset ja muut vastaavat testit. Mielenkiintoinen viikko kaiken kaikkiaan.

– Haastatteluissa keskityttiin enemmän sellaisiin asioihin, että minkälainen olen ihmisenä. Kävimme läpi, mitä teen vapaa-ajalla ja miten suhtauduin erilaisiin asioihin. He olivat nähneet jo jääkiekon, joten haastatteluissa he halusivat nähdä ihmisen jääkiekkoilijan takana.

Heinola viimeisteli alkukaudella kahdeksassa pelaamassaan NHL-ottelussa viisi tehopistettä.


Heinola vakuutti harjoitusleirillä Jetsin valmennuksen otteillaan ja pääsi heti mukaan NHL-miehistöön. Ensimmäisestä ottelusta tarunhohtoisessa on vain hämäriä muistikuvia.

– Sen verran jännitti, ettei kauheasti jäänyt mitään muistiin. Päivä oli todella pitkä, kun odotin vain tulevaa iltaa ja matsia. Päiväunet sain nukuttua, mutta en kovin hyvin. Hienoja hetkiä ja kokemuksia.

Kyseinen runkosarjan avausottelu jäi myös historian kirjoihin. New York Rangersia vastaan pelatussa ottelussa sekä Heinolasta että Rangers-hyökkääjä Kaapo Kakosta tuli molemmista ensimmäiset NHL:ssa pelanneet vuonna 2001 syntyneet pelaajat.

– Olihan siinä tietenkin opettelemista, että miten peliä pelataan pienemmässä kaukalossa, kun tilanteet tulevat nopeammin ja pelaajat ovat todella taitavia. Pystyin sopeutumaan siihen kaikkeen, ja pelit menivät omalta osaltani mielestäni hyvin.


“Kyseinen kiekko on hyvässä tallessa kotona.”


Ensimmäinen maali näki päivänvalon NHL-uran neljännessä ottelussa lokakuussa Pittsburgh Penguinsin verkkoon. Samalla Heinolasta tuli seurahistorian nuorin maalin tehnyt pelaaja, sillä miehellä oli tuossa vaiheessa ikää 18 vuotta ja 247 päivää.

– Muistan kun maali tuli ja kädet tärisivät hetken aikaan. Ei sitä oikein heti edes tajunnut, että mitä nyt tapahtui. Pelin jälkeen kaikki tulivat onnittelemaan ja sain paljon onnitteluviestejä. Kyseinen kiekko on hyvässä tallessa kotona.

Kapteeninhuoneen à la carte on tarjolla arkisin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin 16.00-22.00.


Sopeutumisessa kentän ulkopuoliseen elämään oli isona apuna suomalaishyökkääjä Patrik Laine, joka on iso tähti Winnipegin kiekkokaupungissa. Fanit piirittävät suomalaispyssyä niin hallilla kuin kaupungillakin.

– ”Patu” on aikanaan ollut itse samassa asemassa, joten hän pystyi auttamaan monessa asiassa. Hän opetti miten hommat toimivat ja auttoi pienissä jutuissa. Iso kiitos siitä hänelle, Heinola kiittelee.

Vaikka tulokkaan otteet kentällä olivat kuin kokeneemmalla pelaajalla, jäi Heinolan pelit tässä kohtaa kahdeksaan otteluun. Hän niputti kyseisissä matseissa myös hyvät tehopisteet 1+4=5. Matkaan mahtui myös kolme peliä AHL:ssa. Paluu kotimaiseen Liigaan ja Lukon riveihin on vain loppukauden mittainen, sillä tarkoitus on suunnata takaisin ison meren taakse ensi kaudeksi.

– Sopimus on sinne ja tavoite on palata taistelemaan pelipaikka ylhäältä. Kaikki fokus on tällä hetkellä kuitenkin Lukossa ja joukkueen menestymisessä. Samalla pystyn painamaan itse hommia oman kehitykseni eteen, jotta olen valmiina myös ensi kauteen.

Nuorella pelaajalla on selvillä omat kehitysalueet.

– Tässä iässä etenkin fysiikka on se, mitä pitää kehittää. Esimerkiksi NHL:ssa on niin paljon pelejä, että siellä aerobia korostuu. Nopeutta ja voimaa pitää saada vielä lisää.

Ville Heinola keskittyy nyt täysillä Lukon menestyksen eteen, mutta tulevaisuudessa häntä odottaa taistelu vakiopaikasta Winnipeg Jetsin kokoonpanossa.


Kotimaan edustaminen on kunniatehtävä

Vuodenvaihteen Heinola vietti Suomen alle 20-vuotiaiden mukana Tshekissä pelatuissa MM-kisoissa. Vuoden takaista maailmanmestaruutta ei uusittu, mutta nuoret leijonat ylsivät aina pronssiotteluun asti.

– Suomen edustaminen on aina ollut minulle kunnia-asia. Jokainen turnaus ja maajoukkuepeli yleensäkin ovat hienoja muistoja. Näissä kisoissa ehkä paras jäi hieman piippuun, mutta kaiken kaikkiaan pelasimme ihan hyvät kisat.

Heinola pelaa nyt toista kauttaan ammattilaisena. Mitkä asiat hän nostaa kiekkoilijan työn parhaiksi puoliksi?

– Pelit ja voittaminen ovat iso osa tätä hommaa, mutta yhtälailla kaikki se joukkueen yhteinen tekeminen. Esimerkiksi pukukoppielämä tekee tästä tietyllä tapaa ainutlaatuista.


“Pippuripihvi juuri oikeanlaisella medium-asteella kypsytettynä toimii aina.”


Esikuvikseen hän nostaa Teemu Selänteen kaltaisten Leijonat-legendojen lisäksi Tampa Bay Lightningin ruotsalaispuolustaja Victor Hedmanin ja Dallas Starsia edustavan Miro Heiskasen.

– Hedmania seurasin junnuna paljon. Heiskanen taas on sellainen pelaaja, josta olen pyrkinyt imemään mahdollisimman paljon oppia.

Oppia on annettavana Heinolallakin. Hän on yksi hyvä esimerkki siitä, että kova työ palkitaan.

– On tärkeää, että nauttii siitä mitä tekee ja jaksaa painaa hommia. Vaikeaahan harjoittelu ja työnteko olisi, jos ei siitä tekemisestä nauttisi.

Pippuripihvi irlantilaiseen tapaan eli härän sisäfileepihviä kermaisen viski-pippurikastikkeen, Padrón-paprikan ja valkosipuliperunoiden kera.


Samaa pätee ruokaan. Heinola kiittelee Kapteeninhuoneen kuuluisan pippuripihvin tarjonneen nautinnollisen hetken, jota lisäsi ravintolan lämmin tunnelma.

– Piristi mieltä, kun sai syödä näin hyvää pihviä. Pippuripihvi juuri oikeanlaisella medium-asteella kypsytettynä toimii aina. Tämä oli kyllä ihan pippuripihvien eliittiä, Heinola hymyilee.

Kotikeittiössäkin taipuu toisinaan erilaiset annokset.

– Asun yksin, joten täytyyhän sitä osata itse laittaa ruokaakin. Bravuurikseni nostaisin kanawokin, sillä sitä on tullut tehtyä useammin.

On aika suunnata katseet kohti tulevia otteluita. Minkälaisia terveisiä Heinola lähettää sinikeltaisen kaupungin kiekkoylpeyden kannattajille?

– Pidetään yhtä. Tuetaan toisiamme molemmin puolin, niin sitä kautta meillä on kaikki avaimet voittoihin ja niiden myötä menestykseen. Tehdään tästä yhdessä mahdollisimman hyvä tarina, Heinola sanoo.

Kapteeninhuoneen à la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. À la carte -listaamme voit tutustua täällä.

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

Varaukset ja tiedustelut: 010 229 5210 ja sales@hovihotels.fi