Kapteenin pöydässä: Tuomas Soronen

By 9.11.2018Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa saimme vieraaksi lokakuussa vuoden raumalaisena nuorena yrityksenä palkitun Sorcolor Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Sorosen. Lounasmenun maittavista vaihtoehdoista lautaselle valikoitui tällä kertaa härän sisäfileepihvi barbeque-kastikkeella ja kermaperunoilla sekä pariloitua siikaa juuresperunapyreen ja yrttiöljyn kera.

Rauman Yrittäjät ry palkitsi lokakuussa syysjuhlassaan paikallisia yrityksiä. Rauman Hovi palkittiin vuoden yrityksenä ja yrittäjä Juhani Ignatiusta muistettiin Elämäntyöpalkinnolla. Samassa juhlassa hienon kunnianosoituksen sai raumalainen Sorcolor Oy, joka palkittiin Vuoden nuori yritys 2018 -palkinnolla.

Maalauspalveluita tarjoavan Sorcolorin toimitusjohtaja Tuomas Soronen on luonnollisesti erittäin otettu huomioimisesta. 

– Kyllähän tuollainen kunnianosoitus lämmittää mieltä. Perustimme yrityksen viisi vuotta sitten heinäkuussa 2013 ja meillä on mennyt mielestäni hyvin. Ei sovi kuitenkaan unohtaa sitä, että nämä vuodet ovat olleet työntäyteisiä sekä henkisesti että fyysisesti, Soronen muistuttaa.

– Jokainen ihminen kaipaa tsemppiä ja kannustusta, ja mielestäni nämä tällaiset palkinnot ovat sellaisia asioita, jotka potkivat eteenpäin. Olemme fiilistelleet tätä porukalla, sen mitä olemme työnteolta ehtineet.

Porukalla Tuomas tarkoittaa työntekijöitä, mutta ennen kaikkea veljeskolmikkoa. Hän omistaa Sorcolorin yhdessä veljiensä Miikan ja Samuelin kanssa. Tehokas kolmikko on kasvattanut yrityksen toimintaa suurin harppauksin. Heidän työnsä voidaan sanoa uudistaneen perinteistä alaa.

 

“Nämä palkinnot ovat sellaisia asioita, jotka potkivat eteenpäin.”

 

– Uskon, että iloinen ja nuorekas, alaa uudistava konsepti on ollut varmaankin yksi syy palkintoon. Ehkä myös näkyvyys ja hyvät taloudelliset lukemat vaikuttivat omalta osaltaan.

Sorcolor onkin työllistänyt paljon nuoria. Yrityksen palveluksessa työskentelee sesonkiaikaan runsaasti työntekijöitä. Parhaimmillaan maalaustöitä on ollut tekemässä peräti 155 henkilöä ja tulevaisuuden tavoitteet on asetettu vieläkin korkeammalle.

– Talvella meillä työskentelee noin 45 henkeä, mutta ensi kesän tavoitteena on, että sesongin väkimäärä nousisi sinne 200 henkilön paikkeille. 

Soronen korostaakin myös työntekijöiden osuutta palkinnon saamisen mahdollistajina.

– Vaikka sitä aina joka paikassa toitotetaankin, että hyvät työntekijät ovat kaiken A ja O, niin se pitää paikkansa. Ei täällä kukaan yksin pitkälle pääse. Haluankin kiittää ennen kaikkea niitä työntekijöitä, jotka ovat olleet pisimpään talossa. He ovat uskoneet alusta asti tähän hommaan.

 

Kapteeninhuoneen pariloitua siikaa juuresperunapyreen ja yrttiöljyn kera.

 

Karttakeppi vaihtui isompaan pensseliin

Sorosen yrittäjäura alkoi jo lukioikäisenä. Tuolloin hän teki oman toiminimensä kautta pienimuotoisia remonttitöitä kotipuolessaan Haapavedellä.

– Olen aina tykännyt tehdä käsillä erilaisia töitä. Koulussa tämä näkyi etenkin teknisen työn tunneilla, josta sain aina kiitettävän numeron todistukseen. Kun tekee käsillä, näkee sen oman työnsä jäljen ja usein se on myös tavalla tai toisella tuottavaa.

Syksyllä 2012 nuori mies suuntasi Raumalle opiskeluiden perässä. Opettajankoulutuslaitoksen opinnot ovat tällä hetkellä kesken, sillä nyt kaikki aika keskitetään Sorcolorin kehittämiseen.

– Koin, että luokkahuone on minulle liian pieni pelikenttä. Ammattikielellä sanottuna halusin päästä  niin sanotusti vetämään isommalla pensselillä isommille pinnoille. 

Sorcolorin tarina alkoi Vanhasta Raumasta. Siellä Tuomas ja Miika maalasivat kesätöikseen puutaloja.

– Voin sanoa ihan suoraan, että minulla oli alan osaaminen ja Miikalla oli se visio. Olin saanut muutamia urakoita toiminimelleni, kun Miika ehdotti osakeyhtiön perustamista. Sanoin, että jos osaat sellaisen tehdä niin anna mennä, johon Miika totesi, että eiköhän Googlesta löydy siihen apu, Tuomas naurahtaa.

 

“Ammattikielellä sanottuna halusin päästä  niin sanotusti
vetämään isommalla pensselillä isommille pinnoille.”

 

Apu tosiaan löytyi ja yhtäkkiä veljeksillä oli hallussaan osakeyhtiö, jonka he olivat nimenneet Sorcoloriksi. Tuomas kertoo, että silloin syttyi todellinen suuri kipinä yrittäjyyteen.

– Meillä oli Vanhassa Raumassa maalaustyömaita ja uskon, että ihmiset bongasivat meidät sieltä. Sitä kautta tuli lisäkeikkaa jo seuraavalle kesälle. Kaikki lähtee kuitenkin aina tekemisen kautta.

Ensiaskeleissa suurena apuna oli raumalainen Maalikauppa V&O.

– Muualta muuttaneena en tuntenut Raumalta oikein ketään, joten Maalikaupan Vesalle ja Ollille isot kiitokset siitä avusta, jonka he silloin tarjosivat. He ovat olleet isossa roolissa sen suhteen, että Sorcolor pääsi aikanaan kunnolla käyntiin.

 

Vuoden 2018 palkittujen yritysten edustajat kohtasivat Hotel Kalliohovissa. Kuvassa vuoden nuoren yritys Sorcolor Oy:n Tuomas Soronen ja vuoden yritys Rauman Hovi Oy:n Juhani Ignatius.

 

Persoonallinen markkinointi kasvun tukena

Viimeisten vuosien aikana kasvu on ollut kovaa. Tänä päivänä Sorcolorilla on toimistot neljällä paikkakunnalla. Punaisiin työasuihin pukeutuneita maalausmiehiä voi tavoitella Rauman lisäksi Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

– Työntekijöiden rekrytoinnissa isot kaupungit ovat ehkä hieman vetovoimaisempia kuin Rauma. Haluan kuitenkin uskoa, että olemme omalta osaltamme olleet nostamassa Rauman vetovoimaa tällä saralla.

Aktiivinen ja erottuva markkinointi on ollut tärkeä tekijä. Sorcolor näkyy vahvasti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Miika vastaa meillä markkinoinnista. Hän on tehnyt järjettömän hienoa duunia hyvillä ideoilla ja oikeanlaisella rohkeudella. Ja siihen päälle hänellä on ollut intohimo markkinointityötä kohtaan. Käytämme markkinointiin myös paljon rahaa ja se on osa strategiaamme.

– Suurin mittarihan on kuitenkin se, että pysyykö asiakkaat tyytyväisinä myös silloin kun yritys kasvaa. Se on tärkeä asia, josta tulee huolehtia hyvin.

 

Veljekset työkavereina

Työskentely yhdessä oman sisaruksen kanssa kuulostaa samaan aikaan hyvältä ja jopa hieman pelottavalta vaihtoehdolta. Miten Sorosen veljesten keskinäinen arki sujuu?

– Totta kai omalle veljelleen haluaa aina hyvää ja parasta, mutta kyllä me otamme joskus yhteenkin. Niistä tullaan kuitenkin läpi keskustelemalla. Veljekset ymmärtävät toisiaan, uskaltavat antaa toisilleen suorempaa palautetta ja ottaa sitä palautetta toiselta vastaan.

Tuomas on veljessarjan nuorin. Firman kasvaessa vastuualueiden jakaminen on tuonut selkeyttä yhteiseen tekemiseen.

– Vastuuttaminen on toiminut meidän kohdalla hyvin. Toinen ratkaiseva tekijä on se, että osataan elää jokainen tietyllä tapaa kahta elämää. On osattava erottaa se työajan veli ja vapaa-ajan veli, Tuomas huomauttaa.

Nuori yrittäjä on nyt 26-vuotias. Miten hän näkee yrittäjän vaatimukset, onko mies ehtinyt elämään ollenkaan omaa nuoruuttaan?

– Näen, että nuoruuteni on ollut täysin Sorcoloria. Sitä aina toisinaan miettii, että mistä on jäänyt paitsi, mutta toisaalta yrittäjyys on kasvattanut minua ihmisenä. Kaiken eteen on tehty paljon töitä ja olen tullut näiden vuosien varrella esimerkiksi itsevarmemmaksi. Kaiken kaikkiaan yrittäjyys antaa enemmän kuin ottaa.

Herkullinen härän sisäfileepihvi barbeque-kastikkeella ja kermaperunoilla.

 

Kotimaista sen olla pitää

Tuomas Soronen on ehtinyt viiden vuoden aikana kotiutua kanaalikaupunkiin. Jopa niin hyvin, että hän on vaihtanut yhdessä asiassa myös värejä.

– Olen nykyään Rauman Lukon kannattaja. Ennen olin vahvasti Oulun Kärppien mies, mutta nykyään seuraan aktiivisesti Lukon otteita.

Soronen ajelee ympäri Suomea tapaamassa asiakkaita. Näillä reissuilla ruokaravintolat tulevat tutuiksi.

– Suhteutettuna asukaslukuun Rauman ravintolatarjonta on mielestäni ihan Suomen kärkipäätä. Jos Itä-Suomessa väki vetää hirvenlihaa kotona ja se on siellä se juttu, niin täällä se sama juttu on, että mennään ravintolaan syömään.

Kiireinen nuori yrittäjä irrottaa ajatuksensa työstä reissaamalla ympäri maailman. Matkoillaan hän on havainnut yhden tärkeän asian kotimaisesta ruoasta.

– Jokaisella reissulla se on se toinen tai kolmas päivä, jolloin alan ikävöidä suomalaista ruokaa. 

 

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista lauantaihin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.

Kapteeninhuoneessa herkutellaan myös isänpäivänä tulevana sunnuntaina 11.11. klo 12.00-14.00. Aikuiset syövät hintaan 23-38€ ja lapset hintaan 7-10€. Varaukset sähköpostitse sales@hovisales.fi tai puhelimitse numerosta 010 229 5210. Katso isänpäivän menu täältä.