Kapteenin pöydässä: Tunnu Pärssinen

By 10.8.2018Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailman menosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa Kapteeninhuoneen lounaan ääreen istui Tunnu Pärssinen kanssa. Lounaaksi nautittiin uusitun alkupalapöydän runsaiden valikoimien lisäksi paistettua siikaa lime-voikastikkeessa ja tilliperunapyreellä sekä pekoniin käärittyä metsästäjänpihviä ja rosmariiniperunoita.

Rauma Blues käynnistyy tänään perjantaina klubi-illoilla. Lauantaina musiikinystävät suuntaavat pääkonserttiin Parpansalin kentälle pystytettyyn teltta-areenaan.

Jo 33. kerran järjestettävässä tapahtumassa on luvassa sekä kansainvälisiä että kotimaisia juurimusiikin huippuartisteja ja -kokoonpanoja. Pääkonsertissa nähdään viisi esiintyjää ja klubi-illoissa kolme. Teltassa esiintyvät Slim Butler & The SlimCuts, Guitar Slim Jr., Annika Chambers, Sugaray Rayford Band sekä J.T. Lauritsen & The Buckshot Hunters. Rauma Bluesin ohjelman ja aikataulut löydät täältä.

Monelle raumalaiselle tuttu Tunnu Pärssinen on ollut järjestämässä Rauma Bluesia aina sen ensiaskeleista eli vuodesta 1986 alkaen.

– Teemme pienellä porukalla verrattain pientä tapahtumaa. Siitä huolimatta olemme onnistuneet tänäkin vuonna tavoitteessamme. Meillä on viisi erilaista kokoonpanoa, jotka ovat täynnä loistavia muusikoita, Pärssinen kertoo.

– Pyrimme saamaan kasaan aina sellaisen täysipainoisen kattauksen, josta löytyy bluesia moneen makuun. Uskallan luvata, että tänäkin vuonna on yleisölle luvassa yllätyksiä. 

 

“Menu tehdään aina eri teemoilla
ja tänä vuonna teemana on Soul Food for Blues.”

 

Rauma Bluesin kävijämäärät pyörivät noin 2500 katsojassa, kun mukaan lasketaan pääkonsertti ja klubi-illat.

– Rauma Bluesin ohjelmaa on vuosien varrella kuvailtu sellaiseksi, jonka artisteja ei tarvitse tuntea nimeltä etukäteen, mutta aina on varmaa, että tapahtumassa soi hyvä musiikki.

Hovi Sales toteuttaa Rauma Bluesin VIP-puolen. Rauma Blues VIP on ollut vuodesta toiseen erityisen suosittu ja sitä on suuren kysynnän vuoksi laajennettu. VIP-alueelle menee tänä vuonna 450 henkilöä. Tästä huolimatta VIP-liput myytiin jälleen loppuun.

– Meidän VIP-alueemme on saanut joka vuosi todella paljon kehuja. Menu tehdään aina eri teemoilla ja tänä vuonna teemana on Soul Food for Blues. VIP-alueen puitteet ja tarjoilut ovat aivan huikeat verrattuna monen muun festivaalin tarjontaan, Pärssinen hehkuttaa.

Paistettua siikaa lime-voikastikkeessa ja tilliperunapyreellä.

 

Kalliohovista Otanlahteen, Äijänsuolta Parpansaliin

Ensimmäinen Rauma Blues järjestettiin maaliskuussa 1986. Tuolloin tapahtuma oli nelipäiväinen ja konserttitilana toimi Kalliohovin ravintola.

– Silloin mentiin ainoastaan kotimaisin esiintyjin. Pääkonsertti pidettiin Rauma-salissa ja esiintyjänä oli J.Karjalainen & Mustat Lasit, Pärssinen muistelee.

Kalliohovista matka jatkui entiseen Äijänsuon talviharjoitteluhalliin, josta tie vei heti seuraavana vuonna 1988 Otanlahden pohjukkaan pystytettyyn sirkustelttaan.

– Sinä vuonna meille tuli hieman taloudellisesti takkiin ja lähdimme rakentamaan tapahtuman sisältöä hieman uusiksi. Seuraavana vuonna olimmekin kaikki neljä iltaa Kalliohovissa.

 

“Maksoimme oppirahat moneen kertaa, mutta nyt kun katselee
nykyistä tapahtumaa, niin se on kannattanut.”

 

Vuonna 1990 Rauma Blues siirtyi heinäkuulle Pitsiviikon yhteyteen. Tapahtuma muuttui nelipäiväisestä yksipäiväiseksi. Alue vaihtoi paikkaa tien toiselle puolelle Otanlahden urheilukentän päätyyn.

– Kaksi vuotta siitä ja löysimme tämän Parpansalin kentän, jossa olimme ensimmäistä kertaa vuodet 1995-2000. Sieltä tie vei muutamaksi vuodeksi Äijänsuolle harjoitusjäähalliin, josta palasimme jälleen talviharjoitteluhalliin. 

– Vuodesta 2015 alkaen olemme olleet tässä Parpansalin kentällä ja uskon, että tässä me pysymme. Telttamiljöö ja Parpansalin sijainti keskellä kaupunkia ovat omiaan tämänkaltaiselle blues-tapahtumalla.

Pärssinen toteaa, että tapahtuman järjestämisen ensimmäiset kymmenen vuotta olivat tietyllä tavalla opettelua.

– Sen aikana me opimme, että minkä tyyppisenä, mihin vuodenaikaan ja minkälaisissa tiloissa tämänkaltaista tapahtumaa kannattaa järjestää. Maksoimme oppirahat moneen kertaa, mutta nyt kun katselee nykyistä tapahtumaa, niin se on kannattanut.

– Rauma Bluesin maine blues-piireissä on todella hyvä, aina Amerikkaa myöten. Olemme saaneet hyvää palautetta artistien suunnalta. Se on todella tärkeää tällä alalla.

Hovi Sales toteuttaa Rauma Bluesin suositun VIP-puolen, joka on tänäkin vuonna loppuunmyyty.

 

Valtaistuinta metsästettiin TV-kanavien tarpeistoista

Vuosien varrella Rauma Bluesin lavalla on nähty toinen toistaan kovempia artisteja. Miten artistikattaus rakennetaan?

– Käymme aina edellisen tapahtuman läpi, jossa kartoitamme niitä asioita, joissa olemme onnistuneet ja joissa voisimme mahdollisesti kehittää tapahtumaa. Samalla kartoitamme nimilistaa artisteista, joita lähdemme tavoittelemaan seuraavaksi vuodeksi.

Rauma Bluesilla on Amerikassa pitkäaikainen avustaja Amos Harvey, joka neuvottelee artistisopimuksia. Pärssinen kuvailee Harveyta yhdistyksen ulkojäseneksi.

– Olemme myös verkostoituneet European Blues Unionin kautta useisiin eurooppalaisiin blues-festivaaleihin. Pyrimme tekemään heidän kanssaan artistiyhteistyötä. Esimerkiksi tänä vuonna meidän pääesiintyjämme Sugaray Rayford esiintyy samalla reissulla myös Virossa, Norjassa ja Belgiassa.

– Meille ei ole tullut koskaan yhtään isoa peruutusta ja siinä mielessä on ollut onni matkassa. Toki nyt kun sanoin sen ääneen, niin lienee syytä koputtaa puuta, Pärssinen naurahtaa.

 

“Hotellihuoneesta jouduttiin purkamaan suihkukaappi,
jotta hän mahtui peseytymään.”

 

33 kertaa järjestettyyn Rauma Bluesiin mahtuu monenlaisia tarinoita.

– Ensimmäisenä nousee mieleen jo edesmennyt Snooks Eaglin, joka oli yksi omista suosikeistani. Hän oli sokea ja aivan loistava kitaristi. Häntä yritimme saada meille monena vuonna, mutta Amos viestitti ettei Eaglin ollut halukas lentämään Eurooppaan.

Amos Harvey päätti kuitenkin mennä tapaamaan Eaglinia ja tämän vaimoa, joka hoiti miehensä asioita.

– Sen tapaamisen aikana he innostuivat ajatuksesta lähteä Suomeen ja Raumalle tekemään blues-keikan. Ja se oli aivan uskomattoman hieno keikka.

Toinen hauska tarina liittyy niin ikään jo edesmenneeseen Solomon Burkeen. 

– Hän oli isokokoinen mies, joten hänen mahduttamisensa Raumanlinnan hissiin oli jo pieni haaste. Hotellihuoneesta jouduttiin purkamaan suihkukaappi, jotta hän mahtui peseytymään.

Hänelle tarvittiin lavalle myös valtaistuin.

– Metsästin sitä valtaistuinta aina MTV3:n ja YLE:n tarpeistoja myöten. Sellainen löytyi sitten loppujen lopuksi Timo Koivusalon tuotantoyhtiön varastoista. En tiedä tietääkö Koivusalo tänäkään päivänä, että se on ollut meillä lainassa osana Solomon Burken keikkaa.

Pekoniin käärittyä metsästäjänpihviä ja rosmariiniperunoita.

 

Eläkepäivät musiikin, lastenlasten ja ruoan parissa

Rauma-isäntänä yli 13 vuotta työskennellyt Pärssinen jäi päivätyöstään eläkkeelle huhtikuussa 2015.

– Eläkepäivät ovat lähteneet rullailemaan oikein mukavasti. Tykkäsin työstäni, mutta osaan nauttia tästä eläkeläisen arjestakin. Jos jotain työelämästä kaipaan, niin niitä lukuisia ystäviä ja kollegoita eri puolilla Suomea.

– Soittelen erilaisissa kokoonpanoissa Raumalla pääasiassa bassoa ja kitaraa. Jonkin verran tulee soitettua myös pianoa. Vietän paljon aikaa lastenlasten kanssa. Touhuamme yhdessä monenlaista mukavaa eli vietämme sitä yhteistä laatuaikaa.

Paikallinen yrityselämä ja sen ruokaravintolat ovat työelämän kautta tuttuja.

– Rauman ravintolamaailma on uskomattoman monipuolinen ja tasokas. Esimerkiksi keskustassa on hyvin tarjolla eri maiden ja eri kulttuurien ruokatarjontaa. 

 

“Miljöö on ravintolan nimen mukainen.
Se elää ja säilyttää tyylikkyytensä.”

 

Kapteeninhuoneen lounaalle Pärssinen suuntaa tasaisin väliajoin. Yksi syy tähän on se, että Rauma Bluesin taustayhdistys pitää kokouksensa Kalliokadulla.

– Kokousten yhteydessä syömme aina lounaan Kapteeninhuoneella. Suuntaan tänne toisinaan lounaalle myös vaimoni kanssa. Täällä on monipuolinen ja päivittäin vaihtuva lounaslista. Menu on sopivan laaja ja siitä löytää helposti oman suosikkinsa.

Myös Kapteeninhuoneen miljöö vetää monen muun tavoin Pärssistä puoleensa.

– Täällä on hyvä tunnelma. Miljöö on ravintolan nimen mukainen. Se elää ja säilyttää tyylikkyytensä.

Musiikkimies tunnustautuu itsekin kovaksi ruoanlaittajaksi. 

– Meillä on vaimon kanssa kotona sellainen työnjako, että minä valmistan lämpimän ruoan ja hän tekee ne niin sanotut kylmäkön hommat eli hoitaa salaattipuolen ja sen sellaiset. 

Rakkaus ruoanlaittoon on syttynyt viimeisen 20 vuoden aikana. Bravuuritkin ovat selvillä.

– Haluan kokeilla kaikkia uusia juttuja ja kehitellä olemassaolevista resepteistä omannäköisiä. Teen paljon kalaruokia ja ne ovat varmasti niitä minun bravuureitani. Italialaisen ruoan ystävänä myös erilaiset risotot ja pastat ovat lähellä sydäntä.

Rauma Blues 10.-11.8.2018, katso lisää www.raumablues.fi

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista lauantaihin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.