Kapteenin pöydässä: Tuija Piepponen

By 23.11.2018Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa istahdimme alas näyttelijä Tuija Piepposen kanssa. Lounashetki startattiin nauttimalla alkupalapöydän herkuista, jonka jälkeen lautasille valikoitui paistettua broileria parmesan-ranskalaisten ja savupaprikamajoneesin kera sekä appelsiinilla maustettua siikaa ja risottoa.

Tuija Piepponen on varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttu monista televisio-ohjelmista ja teatterin lavoilta. Parhaillaan Rauman Kaupunginteatterin suositussa Exän uus ja vanha -komediassa näyttelevän Piepponen muistetaan muun muassa Timo Koivusalon Pekko-elokuvista sekä Sydän toivoa täynnä ja Kotikatu –sarjoista.

Exän uus ja vanha -komedianäytelmä vetää illasta toiseen teatterin katsomon täyteen ja lipunmyynti on käynyt todella kiivaana. Värikäs ja aina yhtä iloinen komedienne pitää huumoria hyvänä keinona vaikuttaa.

– Komedia tarjoaa aina vaihtoehtoisen näkökulman erilaisiin asioihin ja tapahtumiin. Myös tärkeitä ja vakavia asioita voi käsitellä komedian keinoin. Tällöin se virkistää näkökulmaa ja antaa aivan toisenlaisen ajattelun mallin, Piepponen sanoo.

– Kautta aikain on ollut esimerkiksi hovinarreja, jotka ovat voineet sanoa lähes mitä tahansa, kun he ovat tehneet sen huumorin keinoin. Vakavasti paperista lukeva hovinarri olisi mestattu saman tien. Koomikon on kuitenkin osattava laittaa oikeanlaiset äärirajat.

 

“Voin tarjota yleisölle vaihtoehdon kollektiiviseen tajuntaan.”

 

Vaikeassa tilanteessa nauru helpottaa.

– Itselle nauraminen keventää omaa oloa, mutta etenkin jos saa nauraa toiselle, niin silloinhan se toimii vielä paremmin, Piepponen naurahtaa.

Kuten mikä tahansa onnistunut teatteriesitys, myös komedia tarjoaa yleisölle hetken, jolloin irtautua omasta arjesta. Se antaa myös tekijälleen paljon.

– Tykkään siitä, kun ajatus napsahtaa kohdalleen ja kaikki lavalla tapahtuva menee yleisöön. Voin tarjota yleisölle vaihtoehdon kollektiiviseen tajuntaan ja he hoksaavat sieltä juttuja. Silloin syntyy se ilo, mikä ruokkii.

 

Se vilkkaampi hämäläinen

Kaikki tämä tulee todellisen kokemuksen suusta. Piepponen esiintyi lavalla ensimmäisen kerran jo vuonna 1951.

– Tanssin neljävuotiaana lavalla, ja siitä tämä kaikki lähti. Ammattilaisena työskentelin jo 1960-luvun alkupuolella Valkeakosken Kaupunginteatterissa. Siellä näyttelin paljon esimerkiksi Rauman Kaupunginteatterin nykyisen taiteellisen johtajan Otto Kanervan isän Lassen kanssa.

– Perustimme myös nuorisoteatterin. Olimme todella sisällä siinä touhussa, eikä silloin enää ainoastaan harrasteltu teatteria. Se oli jo silloin elämäntapa. Siihen maailman aikaan moni sanoi ettei sellaisella kukaan elä, mutta kuinkas kävikään.

Piepponen kävi aikanaan läpi Tampereen Teatterikoulun. Hän on näytellyt uransa varrella yhtä lailla vakavaa draamaa kuin komediaa, mutta jälkimmäinen on hänelle ominaista ja siitä hänet ehkä parhaiten tunnetaankin.

– Olen aina ollut hieman keskimääräistä hämäläistä vilkkaampi. Sellaiset ihmiset laitetaan helpommin näyttelemään komediaa. Ja minä tykkään näytellä hauskuutta, se on minulle luontaista ja käy sitä kautta helpommin.

 

Broileria parmesan-ranskalaisten ja savupaprikamajoneesin kera.

 

Pekko oli aikansa Puupää

Tuija Piepponen naurahtaa näytelleensä kaikkialla, aina halkopinojen päältä Hartwall Areenalle. Hänen näyttelemänsä hahmot ovat jääneet vahvasti ihmisten mieliin. Yksi näistä on kodinkoneketju Mustan Pörssin TV-mainokset, joissa hän teki roolinsa perheen koheltava äitinä.

– Olen monet kerrat sanonut, että olen reilun vuosikymmenen aikana repinyt jääkaapista hauskaa enemmän kuin kukaan muu. Se vaatii paljon miettimistä ja puristamista sekä mielikuvista ja tilanteeseen heittäytymistä. Kivat työryhmät ovat tärkeä osa televisiotuotantoja.

 

“Viihde muuttaa muotoaan ajan myötä,
ja siihen aikaan oli tilaus Pekon kaltaiselle viihteelle.”

 

Pekko-elokuvat valloittivat suomalaisten sydämet 1990-luvulla. Piepponen näytteli Timo Koivusalon maalaiskomedioissa Kaisa Kuovia.

– Se oli hauskaa aikaa. Me nauroimme kuvauksissa päivästä toiseen etenkin Tuija Ernamon, Leo Lastumäen ja Jope Ruonansuun kanssa. Koko porukka ja kaikki tekeminen oli varsin hulvatonta. Myös kuvauspaikat oli valittu viimeisen päälle, sillä ne olivat äärettömän kauniita.

– Arvostelijat inhosivat Pekkoa, mutta kansa tykkäsi. Törmään siihen edelleen. Jokin aika sitten kaupassa eräs pieni poika huusi äidilleen, että katso, tuossa on siitä Pekko-elokuvasta se Kaisa.

Miten näyttelijä näkee sen, että miksi Pekko-elokuvat saavuttivat niin suuren suosion?

– Sehän on sellaista suomalaiseen sielunmaisemaan sopivaa tavaraa, samalla tavalla kuin Pekka Puupää -elokuvat. Viihde muuttaa muotoaan ajan myötä, ja siihen aikaan oli tilaus Pekon kaltaiselle viihteelle.

 

Kuvauksissa sattuu ja tapahtuu

Pitkä ura takaa sen, että menneen matkan varrelta on tarttunut mukaan tarina jos toinenkin. Yksi hauska muisto liittyykin juuri Pekko-elokuvien kuvauksiin.

– Kuvasimme kohtausta, jossa roolihahmoni Kaisa menee yhdessä Esko Nikkarin näyttelemän Reinon kanssa saareen. Silloin tuli vettä taivaalta, mutta paikalle oli tilattu vielä erikseen Jämsän palokunnan pumppumiehet varmistamaan, että sateen määrä varmasti riittää, Piepponen muistelee.

– Me palelimme Eskon kanssa soputeltassa aivan läpimärkinä ja ohjaaja totesi ettei näy sadetta kuvassa. Ei muuta kuin palomiehet letkuineen paikalle ja lisää jääkylmää vettä meidän niskaamme.  Kun kuvaukset olivat ohi, oli tuottaja Koskenkorva-pullon kanssa rannalla vastassa.

 

“Turun Kaupunginteatterin pojat sanoivat aina,
että ”Piepponen, vihelläs’ vähän korvalla”.

 

Lämmittävä palkinto jäi Piepposelta hyödyntämättä, mutta kokemus jätti komediennelle kahden vuoden korvatulehduksen. Toki sekin kääntyi huumoriksi.

– Minulle laitettiin samanlainen pilli korvaan kuin lapsille. Kun painoin sormillani sieraimet umpeen, niin korva vihelsi. Turun Kaupunginteatterin pojat sanoivat aina, että ”Piepponen, vihelläs’ vähän korvalla”.

Myös TV2:n tekemä Elli-elokuva vuodelta 2005 on tärkeä osa kotimaista TV-historiaa. Piepponen näyttelee elokuvassa nimiroolin, joka tulee raskaaksi tavattuaan saunassa naapurissaan asuvan nuoren miehen.

– Kannoin hirvittävän isoa ja painavaa tekovatsaa, kävelykin oli hankalaa. Asuimme Ikaalisten kylpylässä, sillä kuvasimme siinä lähistöllä. Odottelin siinä kylpylän edessä, että tulevat hakemaan minua kuvauspaikalle. Ihmettelin kun ihmisiä meni ohi ja kaikki nauroivat, kunnes paljastui, että seison koko seinän kokoisen plakaatin edessä, jossa luki ”Meillä tehdään uusia ihmisiä.”

Mustan Pörssin mainosten kuvauksissa Piepponen pukeutui kerran mansikaksi ja hänen poikaansa näytellyt Tuomas Miettinen banaaniksi.

– Kuvasimme Espoossa ihan oikeissa paikoissa, minä mansikan sisällä ja Tuomas banaanina. Kohtauksessa juoksimme pihalla ja kuuleman mukaan lähistöllä oli istunut joku mies pienessä aamukrapulassa. Siinä ole herra hienolla terassillaan miettinyt, että nyt loppui ryyppääminen, kun mansikka ja banaani vilistävät silmissä.

 

Appelsiinilla maustettua siikaa ja risottoa.

 

Raumalaisten vilpitön ystävällisyys lämmittää

Piepponen ei ole nyt ensimmäistä kertaa mukana Rauman Kaupunginteatterin produktiossa. Jo 1990-luvulla hän kävi tuuramassa Viisas neitsyt -näytelmässä, jota esitettiin silloisessa kellariteatterissa.

– Työskentelin siihen aikaan jo freelancerina ja Turun Kaupunginteatterilla Ilpo Tuomarila ehdotti, että lähtisinkö Raumalla tekemään tuurauksen tiettyyn määrään näytöksiä. Ajattelin, että mikäpäs siinä, että missäs suunnassa se Rauma on, Piepponen muistelee.

Hauskoilta tapauksilta ei vältytty Pursikadullakaan.

– Kyseisen näytelmän lavasteissa oli keinu, joka roikkui katosta. Roolihahmoni tehtävänä oli istua kyseisellä keinulaudalla ja näytellä siitä. Minä otin hieman enemmän vauhtia, kun hyppäsin keinulle, ja se irtosi kiinnikkeistään romahtaen lattialle. Kaverit ympärillä nauroivat katketakseen, mutta minä istuin lattialla, pidin naruista kiinni ja jatkoin repliikkien suoltamista.

 

“En kehdannut syödä kaikkea, piti jättää vähän muillekin.”

 

Eri puolilla maailmaa matkannut ja aina Afrikassa asti asunut näyttelijä on yllättynyt paikallisten vilpittömyydestä.

– Raumalla on äärettömän ystävällisiä ja kohteliaita ihmisiä. Se on kyllä harhakäsitys, että länsirannikon asukkaat eivät kovin helposti lähde puhumaan vieraille ihmisille. Päinvastoin, esimerkiksi kaupassa ihmiset ovat kovinkin avuliaita ja puheliaita. Eikä siinä ole mitään sellaista teeskentelyä, vaan he ovat vilpittömästi ja luontaisesti ulospäinsuuntautuneita.

Ravintola Kapteeninhuonekin on Piepposelle tuttu paikka.

– Olen syönyt täällä aiemminkin ja täytyy sanoa, että tämä alkupalapöytä on aivan mahtava. Se on runsas ja terveellinen. Arvostan ennen kaikkea tuoretta ruokaa, ja sitä tästä löytyy. Matjessilli jäi vahvimpana mieleen, en kehdannut syödä kaikkea, piti jättää vähän muillekin, Piepponen virnistää iloisesti.

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista lauantaihin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.