Kapteenin pöydässä: Tarmo Thorström

By 19.7.2019Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Näin Pitsiviikon alla saimme vieraaksemme pitsitaiteilija Tarmo Thorströmin. Kapteeninhuoneen menusta lautaselle valikoitui kaurapaneroitua kuhaa sitruunavoilla, friteeratuilla kapriksilla, tilliemulsiolla ja piparjuuriperunoilla sekä pippuripihvi irlantilaiseen tapaan kermaisella viski-pippurikastikkeella, Padrón-paprikalla ja valkosipuliperunoilla.

Heinäkuu huipentuu Raumalla perinteisen Pitsiviikon merkeissä. Ainutlaatuinen yhdistelmä perinteitä, paikallista kulttuuria ja modernia kaupunkifestivaalia tarjoaa runsaasti tekemistä ja katseltavaa aikavälillä 20.-28.7.

Yhdeksän tapahtumapäivän aikana kaupungissa nautitaan musiikista, käsitöistä, liikunnasta, taiteesta ja luennoista. Nimensä mukaisesti Pitsiviikolla on vahvasti esillä pitsi ja sen nyplääminen. Kyseistä taitoa pitää tätä nykyä vahvasti yllä muun muassa pitsitaitelija Tarmo Thorström.

– Pitsiviikko on luonnollisesti kiireistä aikaa. Olen pyrkinyt vuosi vuodelta vähentämään omalta osaltani tilaisuuksia. Monta vuotta meni niin sanotusti sumussa, kun juoksin yhdeksän päivää yhteen menoon paikasta toiseen ja välillä piti olla samaan aikaan kahdessa paikassa, Thorström naurahtaa.

Hän kertoo nauttineensa Pitsiviikosta jokaisena vuotena, mutta jatkuva kiire käy väkisinkin raskaaksi.

– Tänä vuonna en lupaudu etukäteen mihinkään muuhun kuin oman kirjani julkaisutilaisuuteen. On hyvin todennäköistä, että menen nypläämään jonnekin päin kaupunkia ja teen joitain yhteistyöprojekteja, mutta teen niitä päiväkohtaisesti ihan fiiliksen mukaan.

Kaurapaneroitua kuhaa sitruunavoilla, friteeratuilla kapriksilla, tilliemulsiolla ja piparjuuriperunoilla.

Pitsitnnypläys on käsityötaito, mutta samalla myös taidetta. Thorström huomauttaa, että Suomessa on jo vuosikymmeniä ollut useita nyplääjiä, joiden teokset ovat ennen kaikkea juuri taidetta.

– Lanseerasin aikanaan pitsitaitelija-käsitteen kun havaitsin, etten tehnyt varsinaisesti käsityötuotteita, vaan tekniikasta oli tullut minulle ilmaisun väline. Arkailin aluksi taiteilija-sanaa, mutta koin pitsitaiteilijan olevan tietyllä tapaa hieman löyhempi termi, eikä sitä kukaan muu ollut vielä määritellyt tai ottanut käyttöön.

Taiteen vertauskuvaksi Thorström nostaa virkkauksen, neulonnan ja kirjonnan, jotka ovat nousseet nykyajan kuvataiteessa yleisesti käytössä oleviksi tekniikoiksi. Nyplääminen siis sopii tätä kautta yhtä lailla yhdeksi tavaksi toteuttaa kuvataidetta.

– Ei sillä, että kaikki työni olisi taidetta, mutta teen isolta osin nypläystä taiteellisista lähtökohdista. Ja taidettahan tekevät taiteilijat, joten tästä syystä näen, että myös meidän alallamme on monia taiteilijoita.

Thorströmin pitsitaidetta löytyy muun muassa Rauman keskustan penkeistä ja roskiksista.

Teos tutustuttaa modernin ajan tekniikoihin

Thorström pyörittelee käsissään painotuoretta Moderni pitsinnypläys -kirjaansa. Tulevana lauantaina 20.7. klo 15.00 järjestetään Kulttuuritalo Posellissa kaikille avoin kirjan julkistustilaisuus.

– Tervetuloa paikan päälle tutustumaan kirjaani. Tulen järjestämään kyseisestä tilaisuudesta myös livelähetyksen YouTube-kanavallani. Sitä kautta ne, jotka asuvat kauempana tai eivät jostain syystä pääse paikalle, voivat katsoa kyseisen tapahtuman, Thorström hymyilee.

Moderni pitsinnypläys -teoksesta löytyy muun muassa erilaisia malleja ja tekniikoita sekä materiaalitietoutta erilaisista raaka-aineista.

– Kirja on tarkoitettu ennen kaikkea niille nyplääjille, joilla on jo perusteet hallussa ja jotka ymmärtävät mistä nypläämisessä on kyse. Tämän teoksen avulla he voivat laajentaa omia taitojaan ja opetella vaikka tekemään itse omia malleja tai perinteisiä malleja eri tavalla kuin aiemmin.

Kaiken kaikkiaan kirjanteko, tai tarkemmin ottaen sen prosessi vei yhteensä neljä ja puoli vuotta. Kaikki lähti nykyisin Kustannusosakeyhtiö Otavan alla toimivasta, silloin vielä itsenäisenä kustantamona olleen käsityökirjallisuuteen erikoistuneen Moreenin ehdotuksesta.

– Joulukuussa 2014 kustannustoimittaja soitti ja kysyi, että voisinko tehdä heille kirjan pitsinnypläyksestä. Vaikka käsityökirjallisuutta oli paljon, ei 2000-luvulle osuvaa nypläyskirjallisuutta, jossa olisi jotain uutta, oikein tahtonut löytyä, Thorström kertoo.

– He tarjosivat vapaat kädet kirjan toteuttamiseen ja lupasin miettiä asiaa. Kirjasin ylös asioita, joista itse olisin halunnut alkutaipaleellani lukea. Toimitin näistä asioista sisällysluettelon Moreeniin ja he vastasivat tarjoamalla kustannussopimusta.

Moderni pitsinnypläys -teoksen julkistustilaisuus järjestetään Pitsiviikon alkajaisiksi Posellissa lauantaina 20.7. klo 15.00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Homma ei päässyt kuitenkaan kunnolla edes vauhtiin, kun erinäiset väärinymmärrykset ja Thorströmin sairastuminen keskeyttivät projektin.

– Mainitsin puhelimessa, että ehkä tuon kirjan saisi tehtyä puolessa vuodessa. Se oli jossain kohtaa ymmärretty väärin ja kirjan julkaisu oli määritelty sen mukaan. Toisin sanoen se oli verkkokaupassa ennakkomyynnissä jo siinä vaiheessa, kun kirjaa ei ollut edes olemassa.

– Se aiheutti suunnattoman ahdistuksen, enkä pystynyt tekemään kirjaa enää ollenkaan. Pari vuotta projekti oli kokonaan jäissä ja yritin aloittaa sitä uudestaan, siinä onnistumatta. 

Viime syksynä projekti sai uutta tuulta alleen. Tosin vasta keväällä Thorström sai jälleen todenteolla jutun juonesta kiinni.

– Olihan se tavallaan hahmottunut alitajunnassa jo vuosia ja matkan varrelta oli tarttunut monenlaista mukaan. Vaikka lopullinen kirjoitustyö vei vain noin kuukauden, vaati se onnistuakseen kaiken tuon aiemmin koetun.

Nyt kirja on siis valmis ja sen löytää hyvin varustelluista kirja- ja verkkokaupoista. Moderni pitsinnypläys -teos on tarkoitus viedä tulevaisuudessa myös kansainvälisille markkinoille.

– Aiomme tehdä teoksesta englanninkielisen käännöksen, sillä todelliset markkinat ovat ulkomailla. 

Pitsitaiteilijan teoksista löytyy myös nyplätty riippukeinu.

Aloittelijana suoraan mestarin oppiin

Kivijärveltä kotoisin oleva Thorström muutti Raumalle vuonna 2003 opiskelemaan luokanopettajaksi. Nypläyksen mies löysi kesällä 2005, jonka hän oli teemoittanut ”Tutustu Raumaan” -kesäksi.

– Pyrin kiertämään mahdollisimman paljon paikkakunnan eri museoita ja tapahtumia. Pitsiviikolla menin mestarinyplääjä Impi Alangon 80-vuotisnäyttelyyn. Katselin hänen töitään ja nypläämistään, siitä alkoi keskustelu, jonka tuloksena Impi tarjoutui opettamaan minulle nypläystä, Thorström muistelee.

– Tiesin heti, että kyseessä oli ainutlaatuinen tilaisuus. Jos minkä tahansa alan mestari tarjoutuu opettamaan, kannattaa siihen tarjoukseen aina tarttua.

Pippuripihvi irlantilaiseen tapaan kermaisella viski-pippurikastikkeella, Padrón-paprikalla ja valkosipuliperunoilla.

Thorström kävi vuoden ajan viikoittain Alangon opissa. Heille muodostui ystävyyssuhde, jota Thorström muistelee edelleen lämmöllä.

– Impi oli aivan valtavan tärkeässä roolissa minun nyplääjän urallani. Hän oli minulle kuin Rauman mummu. Kyseessä oli minulle merkittävä ihmissuhde, joka on omalta osaltaan varmasti vaikuttanut myös siihen, että suhteeni nypläykseen on niin vahva.

Monet raumalaiset nypläämään opettanut Impi Alanko nukkui pois Mustan pitsin yönä vuonna 2007. Tässä vaiheessa nyplääminen oli jäänyt Thorströmin harrastuksista, kunnes hän muisti Alangolta saamansa nypläystyynyn.

– Eräänä iltana kävin hiihtämässä ja saunassa. Silloin heräsi ajatus, että olisi kiva tehdä jälleen nypläystekniikalla jotain. Koska olin tehnyt jo perinteisiä liinoja, halusin tehdä jotain erilaista. Tuolloin päädyin pitsikravatteihin, sillä onhan pitsi saanut alkunsa 1400-luvun lopulla ylhäisten miesten pukeutumisesta, Thorström kertoo.

Pitsinnypläyksessä yksi tärkeä elementti on luovuus. Se on vaikuttanut suuresti siihen, että Thorström nyplää ahkerasti edelleen.

– Koen, että jos en olisi lähtenyt tekemään omia malleja, tuskin nypläisin enää ollenkaan. Omien ajatusten ja ideoiden toteuttaminen sekä rimojen asettaminen näyttelevät todella tärkeää osaa nypläämisessäni.

Torin laidalla Raatihuoneen seinään heijastettu kaunis valoinstallaatio kerää kehuja.

Pitsitaidetta valoina ja graffitteina

Pitsitaiteilija Thorström on tehnyt monenmoisia taideteoksia. Raumalla hänen tekemäänsä taidetta on voinut ihastella muun muassa Raatihuoneen seinään heijastettuna komeana valoinstallaationa.

– Koen Raatihuoneen teoksen olevan uuden kirjan ohella onnistunein teos, jonka olen tähän mennessä tehnyt. Ihmiset ovat ottaneet sen lyhyessä ajaksi omakseen ja olen saanut siitä minulle entuudestaan tuntemattomilta ihmisiltä runsaasti positiivista palautetta, Thorström kiittelee.

– Kirjalla taas voi olla vaikutusta alan harrastajien osaamiseen, tietämykseen ja kiinnostukseen. Parhaassa tapauksessa se voi myös tuoda uusia nypläyksen harrastajia.

Thorström on nyplännyt niin langalla kuin esimerkiksi köydellä. Hän huomauttaa, että materiaaleissa ja niiden koossa voi olla suuriakin eroja, mutta tekniikka on kuitenkin sama.

Viimeisimpänä Thorström on toteuttanut keskustan alueen katukiveyksiin pitsimallinnoksia graffititaiteena. Kaduilta löytyy peräti 200 pitsikuvioin koristeltua katukiveä.

– Teimme niitä aiemmin Vanhaan Raumaan yhteensä 160 ja viimeiset 40 tehtiin niin sanotusti keskustan uudempaan osaan nyt keskiviikkona.

Vanhan Rauman ja keskustan alueelta löytyy yhteensä 200 pitsigraffittia.

Raumalla on nyplätty tiettävästi jo 1600-luvulla. Raumalaisen nypläyksen korkea arvostus eroaa ainutlaatuisena muun Suomen nypläyksestä tarkan työn, hienon langan ja pitsien korkean laadun myötä.

Minkälaiseksi Thorström kokee nypläämisen tilan tänä päivänä maailmalla, Suomessa ja Raumalla?

– Maailmalla uusia harrastajia tulee koko ajan lisää kaikista ikäluokista. Sama pätee Suomessa, mutta me olemme niin pieni kansa, että vaikka suhteellisesti määrä olisi sama kuin muualla, on harrastajien absoluuttinen määrä lopulta kuitenkin melko pieni.

– Raumalla tulee uusia nuoria harrastajia aina silloin tällöin. Toiset heistä oppivat sen verenperintönä, toiset kurssien ja toiset kirjastosta lainaamiensa materiaalien tai opetusvideoiden avulla. Jotkut taas hyödyntävät näitä kaikkia. Ei ole yhtä oikeaa tapaa opetella nypläystä.

Samaa pätee myös ruoanlaittoon. Kapteeninhuoneen kuuluisa pippuripihvi saa Thorströmiltä suuret kehut.

– Oli kyllä todella hyvää. Näin suuren nautinnon takaavat hyvät raaka-aineet, oikea kypsyysaste ja taidokas kokki, Thorström kiittelee.

Kapteeninhuone palvelee Pitsiviikolla maanantaista lauantaihin klo 16.00-22.00.

Suuntaa Pitsiviikolla nauttimaan Kapteeninhuoneen herkuista. A la carte on tarjolla kesäaikaan maanantaista lauantaihin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.

Lounas ja lauantaibrunssi ovat kesätauolla aikavälin 1.-28.7. Lounasta tarjoillaan normaalisti jälleen maanantaina 29.7. Lauantaibrunssi tekee paluun elokuussa uudistetulla ilmeellä.