Kapteenin pöydässä: Tarmo Hotanen

By 21.8.2019lokakuu 12th, 2020Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa saimme vieraaksemme Blue Sea Film Festivalin ohjelmistosta vastaavan ja Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailun koordinaattorin Tarmo Hotasen. Kapteeninhuoneen menusta valikoitui lautaselle kaurapaneroitua kuhaa sitruunavoilla, friteeratuilla kapriksilla, tilliemulsiolla ja piparjuuriperunoilla sekä paistettua siikaa voivaahtokastikkeen, rapean lehtikaalin ja varhaisperunan kera.

Elokuvajuhla Blue Sea Film Festival järjestetään tällä viikolla Raumalla jo 26. kerran. Festivaalin yhteydessä järjestettävä Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailu sen sijaan juhlii 25. vuottaan. Elokuvajuhlan kynnyksellä istahdimme alas kilpailun koordinaattorina toimivan sekä festivaalin ohjelmistosta vastaavan Tarmo Hotasen kanssa.

– Kuvailisin Blue Sea Film Festivalia vakiintuneeksi ja mitat täyttäväksi elokuvajuhlaksi, josta löytyy kaikkea myös niin sanotulle vaativallekin elokuvayleisölle. Tapahtuma on kasvanut pienestä elokuvatapahtumasta varsin varteenotettavaksi suomalaiseksi festivaaliksi, Hotanen taustoittaa.

– Alusta lähtien on ollut tärkeää, että on löytynyt sellaisia elokuvaentusiasteja, jotka ovat jaksaneet viedä tapahtuman kasvukipujen läpi. Sen kautta festivaali on kasvanut nykyisenlaiseksi koko viikonlopun mittaiseksi festivaaliksi.


“Keskustelujen kautta annamme ihmisille mahdollisuuden
osallistua ja ymmärtää elokuvaa.”


Blue Sea Film Festival on kiistatta yksi Suomen tärkeimpiä paikallisia elokuvafestivaaleja. Muita vastaavia ovat Sodankylän elokuvajuhlat, jotka tosin on viety aikanaan Helsingistä Sodankylään, sekä Espoo Cine, joka kokoaa yhteen koko pääkaupunkiseudun elokuvaväen.

– Kasvusta huolimatta, olemme onnistuneet säilyttämään paikallisen ja sellaisen tietynlaisen kotikutoisen luonteen. Uskon, että nimenomaan juuri sen intiimin tunnelman vuoksi meille tulee jatkuvasti lisää yleisöä ja elokuvavieraita.

Entä kenelle Blue Sea Film Festival on tarkoitettu?

– Kaikille raumalaisille. Minut on koulutettu elokuvakasvattajaksi ja koen henkilökohtaiseksi missiokseni levittää elokuvan ilosanomaa aivan kaikille. Aina päiväkoti-ikäisistä taaperoista mummuihin ja vaareihin.

Paistettua siikaa voivaahtokastikkeen, rapean lehtikaalin ja varhaisperunan kera.

Keskustelut auttavat ymmärtämään elokuvaa

Elokuvajuhlien teema on vaihdellut vuosittain. Esillä on ollut muun muassa eurooppalaisia ikkunoita ja teemamaita. Viime vuonna teemamaana oli Ruotsi ja tänä vuonna tapahtuma on teemoitettu puolalaisen elokuvakulttuurin esiinnostamiseksi.

– Teemojen avulla voimme avata eri maiden erilaista elokuvakulttuuria. Esitämme neljä puolalaista elokuvaa, joiden lisäksi meillä on puolalaisen elokuvan keskustelutapahtuma. Keskustelujen kautta annamme ihmisille mahdollisuuden osallistua ja ymmärtää elokuvaa ja sen historiaa hieman enemmän, Hotanen kertoo.

Ohjelmistossa on myös useita suomalaisen elokuvateollisuuden viime aikaisia suosikkeja. Näistä esimerkkeinä Sofi Oksasen romaaniin perustuva Baby Jane, Juice Leskisen elämästä kertova Juice, Markku Pölösen ohjaama Oma maa sekä Kari Hotakaisen menestysromaanin pohjalta tehty Ihmisen osa.

– Valintakriteerimme eivät perustu katsojamääriin tai Jussi-palkintoihin. Ohjelmistoon otettavissa elokuvissa tulee olla se jokin juttu, jolla se poikkeaa edukseen valtavirrasta. Toisin sanoen vain parhaat kelpaavat.


“Uskon, että nimenomaan juuri sen intiimin tunnelman vuoksi
meille tulee jatkuvasti lisää yleisöä ja elokuvavieraita.”


Elokuvakuvajuhlien yhteydessä Rauman Elokuvakerho ry jakaa vuosittain Kampela-tunnustuspalkinnon elokuvakulttuurin hyväksi tehdystä työstä.

– Elokuvakulttuuri on hyvin laaja käsite. Kampela-tunnustuspalkinnon on saanut vuosien varrella esimerkiksi elokuvateatteri Iso-Hannu esittämällä elokuvia. Viime vuonna Kampelan sai vertaisohjaaja Veikko Rantanen, joka on kuvannut suuren määrän elokuvia. Itsekin kehitysvammainen mies on ollut mukana myös kehitysvammaisten audiovisuaalisen kulttuurisen levittämisessä Raumalla.

Kapteeninhuoneen merellinen miljöö henkii ainutlaatuista tunnelmaa.

Baltic Herring juhlistaa 25. kilpailuvuottaan

Hotanen ei kuulu festivaalin perustajiin, mutta hän on ollut mukana suunnittelemassa tapahtumaa ja etenkin nyt 25. kerran järjestettävää Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailua aina sieltä ensimmäisistä askeleista saakka.

– Kaikki alkoi Rauman elokuvakerhon järjestämistä elokuvailloista, joihin minut kutsuttiin mukaan, sillä opiskelin tuolloin elokuvatieteiden maisteriksi. Tämän jälkeen on syntynyt itse festivaali ja sen mukana lyhytelokuvakilpailu, jonka ideoimiseen ja tuomarointiin olen osallistunut aivan alusta lähtien, Hotanen sanoo.

Baltic Herringiä on järjestetty kohta neljännesvuosisadan verran. Hotanen hakee lyhytelokuville vertauksen kirjallisuudesta.

– Lyhytelokuva on ikään kuin runoutta. Siinä missä runoudessa tehdään lyriikkaa lyhyessä muodossa, on lyhytelokuva lyhyttä kuvakerrontaa. Kaiken ei tarvitse aina olla pitkää ja laveaa, vaan monta kertaa tarinankertomisen vaikeus on siinä, miten tiivistää kaiken asian kolmeen minuuttiin.


“Peter Von Bagh toivotti purjeisiimme niin paljon myötätuulta,
että se on kantanut näihin päiviin saakka.”


Tänä vuonna lyhytelokuvakilpailuun ilmoittautui alkujaan peräti reilut 220 teosta.

– Kilpailu on tarkoitettu Itämeren maiden asukkaille. Tästä syystä ensimmäisessä vaiheessa karsiutui jo noin 50 elokuvaa, jotka olivat saapuneet muun muassa Indonesiasta, Intiasta, Iranista, Uzbekistanista ja vaikka mistä, Hotanen naurahtaa.

Seuraavassa vaiheessa 176 elokuvan ryhmästä esiraati haarukoi varsinaista raatia varten finalistit. Nämä festivaalien aikana elokuvateatteri Iso-Hannussa esitettävät elokuvat jakautuvat amatöörisarjaan, kahteen opiskelijoiden sarjaan sekä ammattilaisten sarjaan 

– Ammattilaisten sarjassa oli kaikkein kovin kilpailu, sillä töitä oli aluksi yli 80. Näistä yhdeksän pääsi loppukilpailuun, eli yksi kymmenestä pääsee viisihenkisen kansainvälisen raadin arvioitavaksi. Amatöörisarjan finaalissa on seitsemän ja opiskelijoiden sarjoissa kummassakin kahdeksan työtä.

Blue Sea Film Festival järjestetään tänä vuonna jo 26. kerran. Tapahtuma-aika on 22.-25.8.2019

Von Bagh puhalsi myötätuulen purjeisiin

Blue Sea Film Festivaleilla on vieraillut vuosien varrella useita varsin nimekkäitä vieraita. Hotanen nostaa esiin sellaiset nimet kuin Peter Von Bagh ja Fridrik Thor Frikdriksson.

– Jo edesmennyt elokuvan suurmies Peter Von Bagh oli meidän festivaalimme suojelija. Hän on yksi tärkeä hahmo, jonka muistoa me kannamme ylpeänä. Von Bagh toivotti meidän purjeisiimme niin paljon myötätuulta, että se on kantanut näihin päiviin saakka etenkin niitä, joilla oli kunnia tuntea hänet, Hotanen sanoo.

– Kansainvälisesti nimekkäin vieraamme lienee islantilainen Fridrik Thor Fridriksson. Hän oli niinä aikoina meidän päävieraanamme, kun hänen kansainvälinen läpimurtonsa tapahtui. Hän tykästyi Raumaan, ihmisiin ja tähän tunnelmaan.

Mieliin on painunut myös Jouko Turkan 12-osaisen Seitsemän veljestä TV-sarjan koko seitsemän henkinen päänäyttelijäkaarti, joka oli yhtä aikaa paikalla. Heihin kuuluivat muun muassa kaikkien suomalaisten hyvin tuntemat Kai Lehtinen, Jarmo Mäkinen ja Martti Suosalo.

– Se tarkoittaa sitä, että meillä oli yhdellä kertaa koko suomalaisen elokuvan kärkikaarti Raumalla. Näytimme silloin festivaalilla kyseisen sarjan ja heistä jokainen oli mukana katsomassa tuota kyseistä näytöstä.


“Siinä missä runoudessa tehdään lyriikkaa lyhyessä muodossa,
on lyhytelokuva lyhyttä kuvakerrontaa. “


Hotanen naurahtaa, että kotimaisista elokuvaihmisistä olisi helpompi mainita ne, jotka eivät ole olleet Blue Sea Film Festivaleilla, kuin ne jotka Raumalla ovat vierailleet.

– Alan ihmiset haluavat tulla tapahtumaamme, kunhan aikataulut vain sopivat yhteen. Meillä oli pitkään huonoa tuuria Hannu-Pekka Björkmanin kanssa, mutta tänä vuonna saimme aikataulut sopimaan ja hän saapuu vihdoin Raumalle.

– Tänä vuonna ohjelmistossa on viisi elokuvaa, joissa Björkmanilla on rooli. Jo se itsessään kertoo siitä, että kyseessä on yksi suomalaisista eturivin näyttelijöistä.

Vuosien varrella Hotanen on saanut tyytyväisenä todeta, että myös Raumalta ponnistetaan maailmalle.

– Maarit Lalli osallistui aikanaan meidän lyhytelokuvakilpailuumme ja sen jälkeen hänestä on kasvanut palkittu elokuvaohjaaja. Ne ovat hienoja tarinoita, joita on kiva seurata. Odotan, että seuraava samaa tietä kulkeva on raumalaislähtöinen Lauri-Matti Parppei, jonka uusin lyhytelokuva esitetään tänä vuonna festivaaleillamme.

Kaurapaneroitua kuhaa sitruunavoilla, friteeratuilla kapriksilla, tilliemulsiolla ja piparjuuriperunoilla.

Katsoja aina pääosassa

Hotanen painottaa, että Blue Sea Film Festival perustuu täysin ihmisiin ja elokuviin. Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että hyvä elokuva on juuri sellainen, mikä miellyttää katsojaa.

– Hyvä elokuva voi olla sinun mielestäsi sellainen, joka ei minun mielestäni ole niin hyvä, ja toisinpäin. Loppujen lopuksihan jokainen katsoja on aina oikeassa. Elokuvia tehdään katsojille, joten näin ollen katsoja on elokuvanteon pääosassa.

– Mielestäni elokuva on kuitenkin aina parhaimmillaan elokuvateatterissa. Se on ikään kuin seremonia, kun kokoonnutaan yhdessä yhteen tilaan katsomaan elokuvaa. Silloin siitä muodostuu jaettu kokemus.


“Kalassa tulee olla rakenne,
ja tässä annoksessa rakenne oli täydellinen.”


Entä mistä koostuu hyvä ruoka?

– Tunnustaudun nautiskelijaksi, puhutaan sitten elokuvasta tai hyvästä ruoasta. Minuun tekee aina vaikutuksen, kun joku on nähnyt vaivaa siihen, että ruoka-annos saadaan näyttämään herkulliselta. Kaiken kruunaa tietenkin se, että annos myös maistuu herkulliselta.

Kapteeninhuoneen keittiön kaurapaneroitu kuha ansaitsee Hotaselta suuret kiitokset.

– Aivan loistava annos. Minusta on tärkeää, että kalaa tehdessä ei kalaa ikään kuin pehmitetä liian veteläksi. Kalassa tulee olla rakenne, ja tässä annoksessa rakenne oli täydellinen.

Myös asiantunteva henkilökunta ansaitsee kehut.

– Tarjoilija osasi suositella kuhan kanssa sopivan juoman tuosta noin vain. Voisin ehdottomasti suositella tätä annosta ja loistavaa palvelutasoa. Täytyy tulla testaamaan myös muita annoksia, Hotanen kiittelee.

Blue Sea Film Festival järjestetään Raumalla 22.-25.8.2019. Tutustu tapahtumaan, ohjelmistoon ja aikatauluihin tarkemmin täällä.

Kapteeninhuoneen A la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.

Lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.