Kapteenin pöydässä: Sari Pettersson

By 21.9.2018Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtaisia henkilöitä, joiden kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Rauman Yrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Sari Pettersson on toimelias ja aikaansaava tekijä, joka on monessa mukana. Istuimme Sarin kanssa keskustelemaan muun muassa raumalaisesta yrityskentästä ja rakkaudesta Raumaan. Lounaaksi nautimme Kapteeninhuoneen nostalgiaviikon annoksista katkarapukasaria sekä legendaarisen pippuripihvin maalaisranskalaisilla.

Rauman Yrittäjien toiminnanjohtaja Sari Pettersson elää kiireistä aikaa. Yksi tämän hetken kuumimmista puheenaiheista on kiivas keskustelu irtisanomissuojan mahdollisesta keventämisestä. Samaan aikaan valmistaudutaan huomenna lauantaina Rakastunut Raumaan -toiminnan Minihysteria-päivään.

Suomessa on kolmiportainen yrittäjäjärjestö. Kaiken kattona on Suomen Yrittäjät, sen alla Satakunnan Yrittäjät, jonka alta löytyy paikallisesti toimiva eli tässä tapauksessa Rauman Yrittäjät.

– Yrittäjäjärjestöt ovat monelle yrittäjälle niitä järjestöjä, joihon niin sanotusti kuuluu kuulua. Se on toki itsessään jo yksi hyvä syy liittyä jäseneksi, mutta niitä hyviä syitä on useita. Me ajamme jokaisen yrittäjän etua, on hän sitten meidän jäsenemme tai ei, Pettersson kertoo.

Rauman Yrittäjien tilaisuuksista ja koulutuksista pääsevät nauttimaan myös henkilöt, jotka eivät ole yrittäjiä. Tällaisia ovat muun muassa jäsenyritysten työntekijät.

Yrittäjyys on ollut Raumalla aina vahvoissa kantimissa.

– Meillä on hyvää nostetta, sillä Raumalla on tällä hetkellä vetovoimaa. Meillä on esimerkiksi paljon niin sanottuja veturiyrityksiä, jotka alihankinta- ja kumppaniverkostoillaan edistävät myös muiden yritysten toimintaa. Tarvitsemme näitä onnistumistarinoita, jotka ruokkivat positiivista ilmapiiriä entisestään.

– Rauma on myös erittäin yrittäjähenkinen kaupunki. Täällä on hyvä yrittää ja asiat rullaavat eteenpäin. Montaa puhelinsoittoa ei tarvitse soittaa, että täällä saa asiansa hoidettua.

 

“Ajamme jokaisen yrittäjän etua,
on hän sitten meidän jäsenemme tai ei.”

 

Rauman Yrittäjät ry:llä on jäsenyrityksiä tällä hetkellä reilut 700. Järjestön tehtävänä on pitää yrittäjyyden lippua korkealla kaikissa yrittäjyyteen liittyvissä asioissa.

– Jäsenmäärään vaikuttaa moni asia. Yrittäjät eläköityvät ja yritykset lopettavat toimintansa syystä tai toisesta. Se näkyy luonnollisesti meidän jäsenmäärissämme. Samaan aikaan, kun yritykset lopettavat toimintansa, meidän tulee pitää innostusta yrittämiseen korkealla ja saada jatkuvasti nuoria mukaan.

Yrittäjäjärjestön jäsenet saavat erilaisia etuja ja alennuksia. Pettersson muistuttaa, että järjestöt tarjoavat yrittäjille ennen kaikkea vertaistukea.

– Liittymällä järjestön jäseneksi saat itsellesi verkoston ja vertaistukea. Yrittäjät voivat keskustella samoista asioista, vaikka he toimisivatkin täysin eri aloilla. Tietyt yrittäjyyteen liittyvät ilot ja murheet ovat kuitenkin samat, joten niiden läpikäyminen toisten samanlaisten ihmisten kanssa on helpompaa. Näistä keskusteluista voi saada myös erilaisia ideoita omaan toimintaan.

 

Kapteeninhuoneen nostalgiaviikon herkullinen katkarapukasari.

 

Yrittäjyys vaatii paloa ja intohimoa

Pettersson seuraa yrittäjäelämää tiiviisti työnkuvansa puitteissa, mutta myös kotona. Hänen puolisonsa työskentelee yrittäjänä taksialalla.

– Olen nähnyt läheltä, kuinka vaihtelevaa yrittäjän elämä on. Mukana on paljon iloja, mutta myös sellaista, mitä palkansaaja ei näe. Yrittäjä kantaa harteillaan vastuun oman toimeentulonsa ja yrityksen toiminnan lisäksi kaikkien  työntekijöidensä toimeentulosta, Pettersson muistuttaa.

Yrittäjyys on yksi niistä intohimoista, jotka vaativat, mutta myös antavat tekijälleen paljon.

– Yrittäjällä on aina se oma vapaus ja itsenäisyys, mutta samaan aikaan hän on tietyllä tapaa työnsä orja. Yrittäjä ei laske tunteja eikä katso kelloa, vaan töitä tehdään silloin ja niin kauan kuin tarvitsee.

– Jokaisen menestyvän yrityksen takana on se palo yrittäjyyteen. Se täytyy löytyä, sillä ilman sitä, yrittäjänä toimiminen saattaa käydä raskaaksi. Moni yrittäjä onkin sanonut, että raha ei saa yksin olla se syy, miksi tätä tehdään.

Kaikki ei kuitenkaan ole aina kiinni siitä, kuinka paljon ja kuinka intohimoisesti yrittäjä työtään tekee. Ulkopuolelta voi aina tulla jokin sellainen tekijä, mikä vaikuttaa yrityksen toimintaan. Jokin sellainen, johon yrittäjä tai työntekijät eivät voi itse vaikuttaa.

– Kuten monessa muussakin asiassa, myös yrittäjyydessä on omat ilonsa ja murheensa. Tärkeää olisikin muistaa pysähtyä iloitsemaan niistä pienistäkin asioista.

 

“Yrittäjä ei laske tunteja eikä katso kelloa,
vaan töitä tehdään silloin ja niin kauan kuin tarvitsee.”

 

Entä mitä neuvoja Rauman Yrittäjien toiminnanjohtaja antaisi niille, jotka ovat harkinneet yrittäjyyttä pitkään, mutta eivät ole syystä tai toisesta uskaltaneet vielä lähteä toteuttamaan unelmiaan.

– Kehotan hakemaan neuvoja ja ohjeita. Niitä saa meiltä ja kaupungin yrityspalvelusta. Totta kai se vaatii uskoa ja rohkeutta. Yrittäjän ei kuitenkaan tarvitse tietää itse kaikesta kaikkea, mutta monesta asiasta täytyy ottaa selvää.

– Eri asioihin löytyy omat ammattilaiset. Esimerkiksi kirjanpidolle sekä pankki- ja veroasioille on omat asiantuntijansa, joiden palveluita kannattaa hyödyntää. 

Yhtä tietä yrittäjäksi ei ole. Yrityksen voi aloittaa alusta, omistukseensa voi hankkia jo toimivan yrityksen tai toiminta voi lähteä harrastuksesta.

– Moni kokeilee ensin omaa liike-ideaansa osa-aikaisena yrittäjänä. Siinä voi rauhassa katsoa omien siipiensä kantavuutta. Jos toiminta kasvaa, niin silloin on huomattavasti helpompi hypätä palkkatyöstä täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

 

Rakkaus Raumaan elävöittää kaupunkia

Rakastunut Raumaan -yhteisö koostuu Suomen idyllisimmän kauppakeskuksen eli Vanhassa Raumassa ja sen läheisyydessä toimivista yrityksistä sekä kannatusjäsenistä. Yhteisöstä pääsee nauttimaan jokainen raumalainen.

– Toiminnan tarkoitus on elävöittää Raumaa ja sen keskustaa. Haluamme, että ihmiset viihtyvät Raumalla. On myös tärkeää, että me käytämme paikallisten liikkeiden palveluita. Haluamme saada ihmiset rakastumaan meidän kaupunkiimme. Olemme sitä mieltä, että jokainen voi sen tehdä, Pettersson sanoo.

Hän korostaa, että Rakastunut Raumaan -toiminta hyödyttää koko kaupunkia, ei ainoastaan keskustassa toimivia yrityksiä. Kun ihmiselle tarjotaan töitä kahdelta eri paikkakunnalta, alkaa hän miettiä, että mitä muuta tarjottavaa näillä kaupungeilla hänelle on. Siinä vaiheessa nousee esiin paikkakunnan houkuttelevuus.

– Elävä keskus houkuttelee kaupunkiin matkailijoita, uusia asukkaita ja pitkässä linjassa myös yrityksiä. Yhdessä me voimme tehdä koko Rauman näkyväksi. Uskon, että olemme onnistuneet siinä ihan hyvin, mutta töitä sen eteen tulee tehdä jatkuvasti.

 

“Vanhan Rauman liikkeet ovat pieniä ja persoonallisia paikkoja,
joissa asiakas kohdataan ihmisenä.”

 

Rakastunut Raumaan -toiminta järjestää kaupungissa monenlaisia tapahtumia ja kampanjoita. Näillä houkutellaan raumalaisia ja ulkopaikkakuntalaisia tutustumaan kaupunkiin ja sen palveluihin. Pettersson muistuttaa, että kivijalkakaupat ja isot kauppaketjut täydentävät toisiaan.

– Kivijalkaliikkeet eivät pysty, eikä heidän kuulukaan kilpailla isojen ketjujen kanssa esimerkiksi aukioloajoissa. Vanhan Rauman liikkeet ovat pieniä ja persoonallisia paikkoja, joissa asiakas kohdataan ihmisenä. Liikkeessä voi olla töissä vain yksi ihminen, mutta hän keskittyy täysin sinuun ja saat tuotteen lisäksi sellaisen elämyksen, jota et välttämättä ketjuliikkeestä saa.

Rakastunut Raumaan -tapahtumia järjestetään ympäri vuoden. Esimerkiksi lokakuussa on luvassa jälleen HintaHysteria, marraskuussa Pikimust Perjanda ja joulukuussa jouluiset lauantait sekä Tonttujen yö. Huomenna lauantaina järjestetään koko perheen Minihysteria -tapahtuma, jossa mennään perheen pienempien ehdoilla.

– Olemme tilanneet hyvän sään lauantaille. Keskuspuistossa jaetaan ilmapalloja, suunnistuskarttoja ja herkkumaistiaisia klo 10.00-14.00 välisenä aikana. Suunnistuspisteinä on mukana 20 liikettä. Mukana on niin askartelupistettä, kuntosalia kuin kirkkoakin, jossa pääsee soittamaan urkuja. Reitin voi kiertää oman mieltymyksen mukaan.

 

Kapteeninhuoneen legendaarinen pippuripihvi.

 

Päivällinen yhdistää perheen päivittäin

Raumalaiset ovat ylpeitä kotipaikkakunnastaan. Pettersson on paljasjalkainen raumalainen monessa polvessa. Mikä saa hänet rakastumaan Raumaan aina uudelleen ja uudelleen?

– Se koostuu monesta asiasta. En ole koskaan edes miettinyt muuttavani pois täältä, sillä täällä on kaikki se, mitä elämältä kaipaan. Asuin joskus töiden takia hetken aikaa Helsingissä ja silloinkin hain koko ajan mahdollisuutta palata takaisin kotiin.

– Yksi tärkeä asia on tietenkin meri. Olen aina viettänyt kesäni mökillämme Olkiluodossa.

Kotikaupungista löytyy monipuolinen ruokaravintolatarjonta, jonka lounasvalikoimaa kiireinen toiminnanjohtaja hyödyntää lähes päivittäin.

– Täällä on äärettömän hyvät ravintolat. Meillä käy paljon vieraita muilta paikkakunnilla ja he ovat aina ihmeissään siitä, kuinka kattava ravintolaverkosto Raumalta löytyy.

 

“Päivällisen aikana jätetään kännykät ja lehdet sivuun,
ja keskitytään toisiimme.”

 

Kotona Petterssoneilla ruoka tehdään alusta alkaen itse. Lähiruokaa suositaan, eikä perheessä yleensä syödä eineksiä.

– Pääsääntöisesti minä teen meillä ruuan, mutta myös mieheni osaa kokata. Esimerkiksi jos teemme pizzaa, niin se valmistetaan pohjaa myöten itse. Joskus kun meillä on ollut einesruokaa, niin se on herättänyt lapsissa ihmetystä, Pettersson naurahtaa.

Lapsia on perheessä neljä, joten toinen tärkeä asia on yhteinen aika.

– Me kokoonnumme syömään päivällistä aina yhdessä. Silloin vaihdetaan kuulumiset ja jokainen saa kertoa omasta päivästään. Päivällisen aikana jätetään kännykät ja lehdet sivuun, ja keskitytään toisiimme.

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista lauantaihin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.