Kapteenin pöydässä: Saku Vätti

By 28.11.2019Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Marraskuun lopulla lounasvieraaksemme saapui Rauman vuoden nuoreksi yrittäjäksi valittu Saku Vätti. Alkupalapöydän antimien jälkeen pääruoaksi valikoitui paistettua siikaa punajuuririsoton ja paahdettujen hunajaporkkanoiden kera sekä härän sisäfileepihvi pippurikastikkeella ja valkosipuliperunoilla.

Rauman Yrittäjät ry palkitsi vuotuisessa Syysjuhlassaan paikallisia yrityksiä ja yrittäjiä. Lokakuussa Tilausravintola Juhlahovissa kunniaa keräsivät Vuoden yritys Leimet Oy, Vuoden yksinyrittäjä Teuvo Salminen, Vuoden yrittäjänainen Irene Lehti ja Vuoden nuori yrittäjä Saku Vätti. Lue lisää palkituista täältä.

Kutsuimme palkituista kapteenin pöytään lounaalle Saku Vätin. Ahkerana ja aikaansaavana tunnettu mies on luonnollisesti otettu saamastaan Vuoden nuori yrittäjä -palkinnosta. Hän jakaa kunniaa myös vaimolleen Tii-Marille.

– Tämä on meidän yhteinen palkintomme, joka kertoo mielestäni siitä, että olemme tehneet oikeita asioita ja menneet oikeaan suuntaan. Kyseessä on merkki kovasta työstä ja samaan aikaan se kannustaa toimimaan jatkossakin yhtä kovalla intohimolla, Vätti sanoo.

– Reseptimme on, että jos asetamme jotain tavoitteita, niin teemme kaikkemme pyrkiäksemme siihen asetettuun maaliin. Haastavina aikoina on vedetty omasta selkänahasta se tarvittava lisävirta. Myös henkilökunta on iso tukiranka, eikä kauppa pyöri ilman heitä. On tärkeää, että he jakavat sen kyläkauppa-ideologian, jota haluamme vaalia.


“Tämä on meidän yhteinen palkintomme, joka kertoo mielestäni siitä, että olemme tehneet oikeita asioita ja menneet oikeaan suuntaan.”


Vätin pariskunnan taival kauppiaina alkoi maaliskuussa 2015, jolloin he ottivat ohjat Rauman Lapissa sijaitsevasta K-market Lapinpadasta. Kauppa on sen jälkeen palkittu asiakkaiden äänestyksessä vuoden 2017 Suomen parhaana K-marketina. Samana vuonna Vätti palkittiin Satakunta-Pohjanmaan -vuoden K-market-kauppiaana. Tunnustuksessa painoivat erinomainen myynnin ja asiakastyytyväisyyden kehitys.

Yhden kaupan taktiikkaa kesti kolmisen vuotta kunnes kauppojen lukumäärä lähti nousemaan vauhdilla.

– Sain puhelun, jossa kerrottiin, että tarjolla olisi lisähaastetta. Tuo haaste oli K-market Oripää. Kun lähdimme sinne kauppiaiksi, tuli muutaman kuukauden kuluttua mukaan K-market Yläne ja siitä pari kuukautta myöhemmin Alastaron K-market, Vätti muistelee.

Härän sisäfileepihvi pippurikastikkeella ja valkosipuliperunoilla.

Pariskunta ehti pyörittää hetken aikaa neljää kauppaa, kunnes ottivat syyskuussa 2018 mukaan vielä K-Supermarket Eurajoen portin. Ennen tätä tuli kuitenkin tunne, että neljä kauppaa on liikaa, eikä viiden pyörittäminen samaan aikaan ollut edes vaihtoehto.

– Sitä koki asian niin, ettei pysty olemaan oikein missään niistä täysipäiväisesti ja täysipäisesti mukana, kun istuu koko ajan autonratissa. Kauppiaan tulee olla läsnä ja tavoitettavissa, mutta jo neljän kaupan pyörittämisessä katosi kosketus henkilökuntaan ja asiakkaisiin.

– Kun päivittäisen neljän tunnin ajokierroksen jälkeen palasi kotiin, oli aina olo, ettei ole saanut mitään aikaiseksi. Sitä tietyllä tapaa väsyi siihen riittämättömyyden tunteeseen.

Vätit luopuivat Oripään, Yläneen ja Alastaron kaupoista lokakuussa 2018. Nyt he pyörittävät yhdessä ammattitaitoisten henkilökuntiensa kanssa Eurajoen porttia ja Lapinpataa. Molempia paikkakuntia yhdistää Vätin mukaan yrittäjämyönteisyys.

– Lapissa on koko ajan läsnä vahva ja positiivinen yhteisöllisyys. Siellä puhalletaan yhteiseen hiileen, ihmiset pitävät toisistaan huolta ja kaikki haluavat, että Lappi pärjää. Eurajoella hienoa on se, miten vallitsevasta meiningistä aistii, että kunnalla ja kuntalaisilla menee hyvin. Työllisyystilanne on hyvä ja kuntaa johdetaan hyvin, katse on positiivisesti tulevaisuudessa.

Vuoden nuoren yrittäjän, Saku Vätin palkitsi Länsi-Suomen Osuuspankki ja Lapin Osuuspankki.
(Kuva: Elmeri Elo / Rauman Yrittäjät ry) 

Kesäkapiaisesta kohti kauppiaan uraa

Nuorena miehenä Vätti aloitteli uraansa kaupan alalla TET-harjoitteluilla ja kesätöillä Euran K-maataloudessa. 

– Työskentelin siellä, kunnes isästäni tehtiin myymäläpäällikkö ja hän totesi, ettei kaksi Vättiä sovi saman katon alle. Hän suositteli hakemaan töitä tien toisella puolella sijainneesta K-market Visosta, Vätti naurahtaa.

– Siellä opettelin kädestä pitäen esimerkiksi lihahommat, salaattien teon ja leikkeleiden siivuttamisen. Olin sellainen myymäläpäällikön lisäkäsi, joka teki kaikkea aina jouluvalojen ripustamisesta myymälävarkaiden jahtaamiseen.

K-market Visossa vierähti kolmisen vuotta, kunnes oli aika suunnata suorittamaan varusmiespalvelusta. Suomen Puolustusvoimat sai miehestä myös puoleksi vuodeksi vänrikin.

– Sieltä tarjottiin jatkosopimusta, mutta odotimme silloin esikoistamme ja kieltäydyin tarjouksesta. Hain ammattikorkeakouluun ja tein metallihommia Köyliössä ennen kuin opiskelupaikka aukesi.

Saku ja Tii-Mari Vätin taival kauppiaina alkoi maaliskuussa 2015 K-market Lapinpadassa.

Saku ja Tii-Mari suorittivat yhtä aikaa maaseutu- ja elinkeinojen koulutusohjelman Hämeen Ammattikorkeakoulussa Tammelassa. Saku haki tutkintoon sisältyvään harjoitteluun paikkaa, paikallisesta Citymarketista, josta avautui miehelle myös työpaikka opiskeluiden oheen.

– Kun olin ollut Citymarketissa hetken aikaa, kauppias kysyi, olinko koskaan miettinyt kauppiasuralle lähtemistä. Myönsin, että se oli kyllä käynyt mielessä, mutta jotenkin siinä vaiheessa ykkösasiana oli aina ollut sukumme maatilan jatkaminen.

Vätti sai ideasta kuitenkin kipinän ja laittoi Keskolle hakemuksen kauppiasvalmennukseen. Hän sai Keskolta puhelun, mutta keskusteluissa tultiin yhdessä siihen tulokseen, että kesken ollut koulu kannattaa suorittaa loppuun ja hakea sen jälkeen uudestaan valmennukseen.

– Olin käynyt siinä vaiheessa koulua vajaat kaksi vuotta ja päätin ottaa kunnon loppukirin. Suoritin kahdessa ja puolessa vuodessa neljän vuoden tutkinnon. Tein kaiken mahdollisen, mistä vain sai opintopisteitä ja kurssit täyteen.

Rauman Lukko muisti kotiottelunsa alla pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa valintaa vuoden nuoreksi yrittäjäksi.
(Kuva: Elmeri Elo / Rauman Lukko)

Ymmärrys alkutuotannosta vahvistaa yhteistyötä

Kun opiskelut olivat paketissa, oli aika ottaa jälleen yhteyttä Keskoon. Kauppiastyöharjoittelun Vätti suoritti tutussa paikassa eli Forssan Citymarketissa. Tii-Marin saatua omat opintonsa loppusuoralle, alkoi pariskunnan mieli vetää takaisin kotikonnuille Säkylään.

– Saimme molemmat töitä Säkylään rakenteilla olleesta uudesta K-Supermarketista. Siinä vierähti sellainen reilu vuosi, kunnes saimme puhelun Keskolta, että kiinnostaisiko lähteä K-Market Lapinpataan kauppiaiksi, Vätti muistelee.

Aivan rakkaudesta ensisilmäyksellä ei voida puhua, sillä Lapin hiljaisuus laittoi aluksi pariskunnan mietteliääksi.

– Istuimme kaupan pihassa autossa ja pohdimme, uskallammeko lähteä tähän mukaan. Molemmilla oli kuitenkin sellainen fiilis, että tähän tilaisuuteen täytyy tarttua. Näimme sen potentiaalin, mitä kaikkea siellä voisi tehdä ja mihin asioihin lähtisimme panostamaan.


“Suoritin kahdessa ja puolessa vuodessa neljän vuoden tutkinnon. Tein kaiken mahdollisen, mistä vain sai opintopisteitä ja kurssit täyteen.”


Ensimmäisen yhdeksän kuukauden kauppiastaivalta Vätti kuvailee ketsuppipullon aukeamisen odotteluksi.

– Työ alkoi pikkuhiljaa tuottaa tulosta. Meillä ei ollut silloin vielä mahdollista pitää paljoa työvoimaa, joten omasta selkänahasta revittiin mahdollisimman paljon. Sitä kautta tulimme asiakkaiden kanssa tutuiksi ja luottamus kasvoi niin kauppiaaseen kuin itse kauppaankin, Vätti kertoo.

Lapinpadan palvelut kasvavat edelleen kovaa vauhtia.

– Lähdimme aikanaan kaupan alalle, sillä tykkäämme olla ihmisten ja ruoan kanssa tekemisissä. On kyse sitten ruoantuotannosta, sen jälleenmyynnistä tai markkinoille pääsyn edesauttamisesta, saa sitä tehdä yhteistyössä ihmisten kanssa.

Maatilan kasvattina Vätillä on vahva tausta ja ymmärrys ruoantuotannosta aina sieltä alkujuurilta saakka.

– Tiedän, mitä arki maatilalla on. Arvostan tuottajia suuresti. Kun myymme esimerkiksi hernettä pakastealtaasta, niin tiedän tasan tarkkaan miten se on tuotettu, koska sitä kasvaa meillä kotona ja olen ollut itse herneenkylvössä mukana ja seurannut kasvua.

Paistettua siikaa punajuuririsoton ja paahdettujen hunajaporkkanoiden kera.

Molemminpuolinen kunnioitus takaa toimivan arjen 

Kun pariskunta työskentelee ja elää yhdessä 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa, on suuri riski, ettei yhteentörmäyksiltä voida välttyä. Vätin mukaan asian saa toimimaan hyvin, kun löytyy oikeanlainen työnjako ja toimiva vuorovaikutus.

– Molemmilla täytyy olla omat osa-alueet, joihin toinen ei mene sorkkimaan. Täytyy luottaa siihen, että toinen hoitaa oman osastonsa. Kyse on molemminpuolisesta kunnioituksesta ja siitä ettei pidetä toista ikinä itsestäänselvyytenä – ollaan sitten töissä tai kotona, Vätti painottaa.

– Olemme keskustelleet paljon näistä asioista ja keskustelemme edelleen tasaisin väliajoin. Vaikka molemmilla on omat vastuualueet, täytyy toisen pystyä paikkaamaan toista. Olemme kasvaneet tälläkin saralla hyvin yhteen.


“Kyse on molemminpuolisesta kunnioituksesta ja siitä ettei pidetä toista ikinä itsestäänselvyytenä – ollaan sitten töissä tai kotona.”


Myös se helpottaa paljon, että siinä missä Saku on aamuvirkku, on Tii-Mari iltavirkku. Tällöin molemmilla on tietyllä tapaa myös omaa aikaa.

– Minulla on herätyskello soittamassa klo 3.15, mutta saatan herätä jo kahdelta ja hoitaa siinä esimerkiksi kauppojen asiakasviestejä ja sosiaalisen median päivityksiä. Olen parhaimmassa vireessä siinä neljän aikaan, ja siitä on mukava lähteä kaupalle.

Kauppiaan työn tärkeimmäksi arvoksi Vätti nostaa intohimon omaa työtä kohtaan. Tätä tukevat ahkeruus sekä omien voimavarojen ja resurssien tunnistaminen.

– Täytyy tunnistaa itse, milloin mennään äärirajoilla. Kun mennään siitä yli, yhtäkkiä homma ei olekaan enää mielekästä. Jos olet aina se miinusmerkki, joka astuessaan huoneeseen pudottaa tunnelman, niin silloin sitä imee helposti kaikki voimat myös niiltä, joilla sitä voimaa olisi.

Saku ja hänen poikansa Elias pääsivät pudottamaan keskiviikkona Lukko-Pelicans -ottelun aloituskiekon.
(Kuva: Elmeri Elo / Rauman Lukko)

Rakkaus ruokaan välittyy

Vastapainoa vauhdikkaaseen yrittäjän arkeen Vätti saa urheilukentän laidalta. Viikonloput pyritään pyhittämään mahdollisimman hyvin perheelle.

– Vapaa-aikamme menee pääsääntöisesti lasten harrastuksissa. 12 vuotta täyttävä tyttäremme pelaa pesäpalloa ja lentopalloa, 10-vuotias poikamme salibandya. Harjoitukset täyttävät arki-illat ja pelit täyttävät viikonloput.

– Lisäksi matkustelemme ja vietämme aikaa kotona. Meillä on vanha maalaistalo, jossa on oma tunnelmansa, kun koirat pyörivät jaloissa. Monta kesää olemme meinanneet golfata, mutta vielä ei sitä ole päästy tekemään. Viime kesänä käytiin niin lähellä, että golfbagi kulki jo autossa mukana, Vätti naurahtaa.

K-Supermarket Eurajoen portista löytyy oma lounasravintolansa, jossa Vätit useimmiten nauttivat lounaansa. Saku tunnustautuu aktiiviseksi kotikokiksi.

– Lounaamme on monipuolinen ja sellainen, josta välittyy rakkaus ruokaan. Kotikeittiössä omia bravuureitani ovat pippuripihvi ja naudan palapaisti. Tykkään myös leipoa. Taikinan vaivaaminen ja valmiin tuotteen uunista ulos ottaminen ovat hyviä tapoja jättää stressi taakse.

Kauppiasura on koko Vätin perheen yhteinen juttu. Kuvassa kauppiaat Saku ja Tii-Mari sekä heidän lapsensa pikkukauppiaat Elias ja Ellen.

Vätti kehuu, että rakkaus ruokaan välittyy myös Kapteeninhuoneen päivän lounaalla olleesta härän sisäfileepihvistä sekä pippurikastikkeesta ja valkosipuliperunoista.

– Oli kyllä todella hyvä annos ja pihvi oli täydellisen murea. Myös ravintolan tunnelma teki vaikutuksen. Tänne tullessa kokee sen, että kaikki ovat tervetulleita, Vätti kiittelee.

Ennen kuin on aika viimeistellä lounashetki kupillisella kahvia, on kysyttävä, että miten vuoden nuori yrittäjä kannustaisi yrittäjyyttä harkitsevia nuoria tarttumaan unelmiinsa?

– Ensin täytyy löytää se oma juttu, olla realisti ja valmis laittamaan kaiken peliin. Jos mahdollista, niin suosittelen keräämään työelämästä ensin kokemusta kyseisestä alasta ja ottamaan oppia jo toimivilta yrittäjiltä. Sitten kun on aika hypätä niin sanottuun syvään päähän, on hyvä olla valmis verkosto, johon tarvittaessa tukeutua ja josta pyytää neuvoa.

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

Uusittu à la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen À la carte -listaan voit tutustua täällä.