Kapteenin pöydässä: Saku Kiikola

By 12.1.2018huhtikuu 20th, 2018Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailman menosta ja viimeisistä kuulumisista. Uusi vuosi 2018 pyörähtää käyntiin huoltamoyrittäjä Saku Kiikolan kanssa. Lounaaksi nautittiin kyläsavuporo-carbonarapastaa ja parmesan-juustoa sekä pariloitua siikaa, kantarellikastiketta ja tilliperunoita.

Saku Kiikola on monelle raumalaiselle tuttu mies. Monen paikallisen kohtaamispaikkana toimiva Neste Kiikola palvelee Sakun johdolla Syväraumankadulla.

Viime vuoden lopulla ison remontin läpikäyneet huoltamotilat on nyt saatu käyttöön, ja Sakulla on aikaa istahtaa Kapteeninhuoneen maittavalle lounaalle. Hän kertoo, että Kiikolan perhe käy ravintoloissa vaihtelevasti.

– Olemme tehneet aina paljon ruokaa kotona ja ravintoloissa käyminen on jäänyt sitä kautta vähemmälle. Nykyään kun lapset ovat aikuisia ja he ovat muuttaneet jo omilleen, niin käymme vaimoni kanssa silloin tällöin ravintolassa syömässä.

– Se menee enemmänkin hieman sattumanvaraisesti eli toisinaan saatamme käydä kerran viikossa, toisinaan taas kerran kuukaudessa. Lounastettua tulee parisen kertaa viikossa jossain muualla kuin omalla työpaikalla.

Saku huomauttaa, että kanaalikaupungin tarjonnassa laatu korvaa määrän.

– Raumallahan ei luonnollisesti ole ravintoloita välttämättä niin paljon kuin isommissa kaupungeissa, mutta ne ravintolat mitä meillä on täällä, ovat erittäin hyviä. Ja minä kun käyn melko harvoin, niin aina löytyy jotain uutta maisteltavaa.

 

Kiikolan kahvipöytäparlamenteissa parannetaan paikallisia asioita

Sakun vanhemmat Eero ja Seija Kiikola ryhtyivät huoltoaseman kauppiaiksi vuonna 1984. Tuolloin Neste Kiikolan nykyisellä paikalla toimi Kesoil.

– Äitini nukkui pois yhdeksän vuotta sitten, eikä isäni ole työskennellyt enää kymmeneen vuoteen asemalla. Hän tosin käy edelleen lähes päivittäin ja osallistuu kahvipöytien parlamenttikeskusteluihin, Saku kertoo.

Kahviparlamentit ovatkin yksi iso osa Neste Kiikolan arkea. Pöydissä vaihdellaan kuulumisia paikallisista asioista ja parannetaan maailmaa.

– Muistan, että jo silloin kun meidän perheemme alkoi 1980-luvulla pyörittää huoltamotoimintaa, kahvipöydissä kokoontui erilaisia ryhmiä. Osa niistä porukoista käy meillä edelleen.

 

“Parlamenteissa tiedetään paljon asioita ja niistä osataan myös kinata isoon ääneen.”

 

Neste Kiikolan kahviparlamentit ovat kiinteä osa asiakkaiden päivittäisiä rutiineja.

– Aamuisin ennen töihin menoa käy kova kuhina. Ensin kokoontuvat sellaiset, jotka suuntaavat töihin seitsemäksi ja sen jälkeen kahville saapuvat seitsemän jäljistä ne, joiden työt alkavat kahdeksalta. Kahdeksan jälkeen tuleekin sitten eläkeläisporukkaa. Myös tiettyinä iltoina kokoontuu joitain yhdistyksiä palaveeraamaan.

Yleisimmiksi keskustelun aiheiksi nousevat meri, jääkiekko ja viimeisimmät paikalliset käänteet ja kuulumiset.

– Näissä parlamenteissa tiedetään paljon asioita ja niistä osataan myös kinata isoon ääneen, hyvässä hengessä tosin, Saku naurahtaa.

 

Bensapoikana pakkasiltoina pikatieasemalla

Saku oli 17-vuotias, kun hänen vanhempansa alkoivat pyörittää huoltoasemaa. Paikka tuli tutuksi nuorelle miehelle, sillä ammattikoulua käyneen Sakun koulupäivät jatkuivat työelämässä.

– Suuntasin suoraan koulusta iltavuoroon päästämään isän viettämään ansaittua vapaa-aikaa. Toisin sanoen olen ollut paljon mukana heti sieltä alusta alkaen. Armeijan kävin siinä välissä, jonka jälkeen siirryin asemalle vakituisesti töihin.

Vuonna 2004 tehtiin sukupolvenvaihdos, kun Saku ja hänen vaimonsa Jaana ottivat vetovastuun. Yli 30 vuoteen mahtuu monenlaisia tarinoita ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Muun maailman muuttuessa myös huoltoasematoiminta on kokenut muutoksia.

– Siihen aikaan huoltoasematekniikka oli hyvin erilaista, 1980-luvun alussa oli vielä pääasiassa palvelumittareita. Muutos nykyiseen suuntaan alkoi tapahtua sen vuosikymmenen lopulla, ja automaatit ja sitä kautta itsepalvelu alkoivat yleistyä.

 

“Niihin meni se 600-800 litraa polttoainetta. Sitä kun sitten talven kovissa pakkasissa juoksutti tankkiin, niin olihan sitä nuori mies toisinaan hieman jäässä.”

 

Tuolloin jäivät pois myös niin sanotut bensapojat, jotka palvelivat huoltoasemalle saapuvia asiakkaita muun muassa tankkauksessa ja auton ikkunoiden pesussa. Saku itse aloitti huoltamouransa Lapijoen Teboililla juuri bensapojan roolissa.

– Silloin odoteltiin sisätiloissa, että asiakkaita tulisi ja kun auto kaarsi pihaan, niin silloin singahdettiin vauhdilla ulos. Tankkauspisteellä oltiin valmiina ja kun asiakas nousi autosta, selviteltiin, että paljonko laitetaan ja mitä laatua. Samalla pestiin auton ikkunalasit, mikäli asiakas näin toivoi. Pientä tippiäkin siitä siihen aikaan sai.

Sakun mieleen nousee bensapoikana vietetyt talvi-illat.

– Lapijoen asemalla, joka oli pikatien varressa, huoltamokulttuuri oli siihen aikaan erilaista kuin kaupunkialueella, sillä rekkoja tuli pihaan iltaisin juuri sulkemisajan kynnyksellä. Ne tulivat Turun suunnasta suoraan Tukholman laivasta ja pysähtyivät tankkaamaan, ja niihin meni se 600-800 litraa polttoainetta. Sitä kun sitten talven kovissa pakkasissa juoksutti tankkiin, niin olihan sitä nuori mies toisinaan hieman jäässä, Saku nauraa.

 

Ihmisläheinen ja tasapuolinen palvelu on kaiken perusta

Huoltoasemien palvelut painottuvat nykyään enemmän kahvila-, kauppa- ja ravintolatoimintaan. Tähän vaikuttavat hyvin pitkälti polttoaineiden katteet, jotka ovat vuosien saatossa pienentyneet ja pakottaneet sitä kautta asemia keksimään uusia tapoja palvella asiakkaitaan.

Neste Kiikolasta saa kuitenkin edelleen perinteisiä huolto- ja pesupalveluita. Asiakkaan autoon vaihdetaan esimerkiksi lamput ja sulat.

– Meillä alan yleiset muutokset eivät ole näkyneet aivan niin selkeästi, sillä olemme halunneet pitää tietyistä palveluista kiinni. Henkilökohtainen palvelu on iso osa meidän tapaamme toimia, haluamme kohdata ihmisen ihmisenä.

– Isäni joskus aikanaan opetti, että jokainen asiakas on yhtä tärkeä ja toisiinsa verrattuna tasa-arvoinen. Hänen mottonsa oli, että ”Oli sitten Lada tai Mersu, niin jokaista asiakasta palvellaan yhtä hyvin”, ja siitä motosta me olemme aina pitäneet kiinni.

Iso osa asiakaspalvelua ovat myös toimivat ja viihtyisät liiketilat. Syväraumankadun huoltoasema modernisoitiin vuoden 2017 lopulla. Remontissa tehtiin pieniä laajennuksia ja myymälätilojen ulkoasun päivitystä.

– Sisätiloissa poistimme muutamia väliseiniä, jotta saimme tilaa avarammaksi. Vanhassa sisustuksessakaan ei ollut mitään vikaa, mutta nyt saimme samalla uudistettua sitä sellaista 90-luvun lopun väritystä enemmän tämän päivän värimaailmojen mukaisiksi.

– Kahvilan linjasto koki ehkä isoimman muutoksen, ja saimme tehtyä myymälätilaan enemmän tilaa ja sitä kautta tavarat paremmin esille. Myös julkisivua ja pääsisäänkäyntiä kohensimme näyttävämmäksi.

 

Työaivot narikkaan höntsäporukoissa

Kiireinen yrittäjä tarvitsee välillä myös sellaista toimintaa, jolla ajatukset saadaan irti työstä. Sakulle sen tarjoaa hikoileminen peilikirkkaalla jäällä.

– Olen harrastanut autourheilua ja lentopalloa, mutta 2000-luvulla kuvioihin on tullut höntsäjääkiekko, jota tulee harrastettua useamman kerran viikossa useammassa eri porukassa. Ne ovat niitä hetkiä arjessa, jolloin voi tietyllä tapaa heittää aivot narikkaan.

– Kahdesta kolmeen tuntiakin kun painaa jäällä menemään, niin silloin ei tule mietittyä työasioita. En ole mikään kauhea stressaaja, mutta mikäli jonain viikkona jää kiekot väliin, niin silloin alkaa hieman ahdistaa, ja olisi hyvä päästä jäälle hieman höntsäämään.

 

“Ne ovat niitä hetkiä arjessa, jolloin voi tietyllä tapaa heittää aivot narikkaan.”

 

Myös höntsäporukat ja yhteinen ajanvietto tarjoavat oivan mahdollisuuden irtaantua arkisista askareista.

– Rauman Lukon yhteistyökumppaneista koostuva HC Lehväs on yksi sellainen tiivis porukka, jossa olemme eniten tekemisissä toistemme kanssa myös jään ulkopuolella. Ganalin kiekko taas on sellainen ryhmä, joka on ollut kasassa jo 2000-luvun alusta lähtien ja jota olen hoitanut nyt kymmenen vuotta.

 

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjoisin arkisin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.