Kapteenin pöydässä: Rony Ahonen

By 15.3.2019Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa vieraaksemme saapui Hovi Salesin kummipelaaja, Rauman Lukon puolustaja Rony Ahonen. Lounashetki käynnistyi herkutellen alkupalapöydän runsaasta tarjonnasta, ja sen kruunasi härän sisäfileepihvi savupekonikastikeella ja valkosipuliperunoilla sekä paneroitua ahventa yrtti-valkoviinikastikkeella ja sitruunaperunalla.

Hovi Salesin logo koristaa Rauman Lukon puolustaja Rony Ahosen pelipaidan rintamusta. Ahonen elää juuri nyt kiekkoilijan parasta aikaa, sillä Liigan runkosarja on huipentunut ja edessä siintävät pudotuspelit. Playoffs-taipaleensa Lukko aloittaa tulevana viikonloppuna 1. kierroksen otteluilla JYPiä vastaan. Sarja alkaa lauantaina Raumalla.

Kausi on ollut Lukon joukkueelta vaiherikas. Alkukauden vaikeudet kääntyivät ajan ja kovan työn myötä voitoksi. Kanaalikaupungin ylpeys nousi komean voittoputken myötä taistelemaan pudotuspelien kotiedusta.

– Alkukauden vaikeudet olivat toisaalta ihan ymmärrettäviä. Meillä oli paljon uusia pelaajia, jotka eivät olleet aiemmin pelanneet tätä sarjaa. Se vie aina oman aikansa, että jokainen pääsee sinuiksi uusien juttujen kanssa, Ahonen sanoo.

– Ajan myötä joukkue kasvaa aina samalle sivulle. Se vaatii työtä, kovaa vaatimustasoa ja päivittäistä yhteistä tekemistä. Siihen on satsattu kauden aikana paljon. Eihän lapsikaan kasva yhdessä yössä täyteen mittaansa.


“Suunta on ollut koko ajan ylöspäin.
Olemme luottaneet omaan tekemiseemme.”

Tehty työ on tosiaan kantanut hedelmää. Ahonen muistuttaa, että joukkue on tehnyt jo hyvää tulosta, mutta jalat pidetään tiukasti maassa, sillä matkaa on vielä jäljellä.

– Suunta on ollut koko ajan ylöspäin. Olemme luottaneet omaan tekemiseemme. Totta kai pieniä viilauksia on matkan varrella tehty, mutta emme ole lähteneet muuttamaan mitään osa-aluetta liikaa.

– Sillä on iso arvo, että luotamme siihen mitä teemme ja teemme niin kuin on yhdessä sovittu. Se kaikki vie meitä peleissä tuloksellisesti oikeaan suuntaan. Isossa kuvassa hyvä työ palkitaan aina jollain tavalla.

Härän sisäfileepihvi savupekonikastikeella ja valkosipuliperunoilla.

Jokaisella oikeus olla oma itsensä

Lukon kapteeniston muodostavat kapteeni Janne Niskala sekä varakapteenit Tapio Laakso, Toni Koivisto ja Arttu Ilomäki. Nelikko vieraili Kapteenin pöydässä viime syyskuussa ennen kauden alkua. He kuvailivat tuolloin joukkuetta nuoreksi ja nälkäiseksi. Ahonen on kauden päätteeksi samoilla linjoilla, nälkää on riittänyt ja nuoret ovat nousseet vahvasti esille.

– Moni ensikertalainen on päässyt hienosti kiinni tähän Liiga-arkeen. On ollut ilo nähdä, miten nuoret jätkät ovat kehittyneet vuoden aikana. He ovat pystyneet heittäytymään kaikella tapaa mukaan joukkueeseen, Ahonen kehuu.

Heittäytyminen on helppoa, sillä Lukossa jokaisella joukkueen jäsenellä on tilaa olla oma itsensä. Ahonen korostaa sen olevan pukukopissa tärkeässä roolissa.

– Kaikki tulevat toimeen kaikkien kanssa. Meillä varmasti jokainen jätkä saa olla, ja pystyy olemaan oma itsensä. Vanhoillisia hierarkioita ei enää ole, ja se on hieno juttu.


Kaikilla on yhtäläinen oikeus tuoda omat mielipiteensä esiin.
Kaikki kunnioittavat toisiaan ja jokaista kuunnellaan.”

Kun nuorempien ei tarvitse kumarrella kuvia, on se henkisesti iso voimavara. Virheitä tulee jokaiselle joskus, mutta kun se tiedostetaan ja niistä opitaan, ei niitä tarvitse kenenkään pelätä.

– Koen, että se on yksi meidän joukkueemme vahvuuksista. Kun eri elämäntilanteissa olevat henkilöt pystyvät sitoutumaan yhteisen asian vaatimuksiin, ollaan hyvässä tilanteessa. Sitä kautta yhteishenki ja yhteen hiileen puhaltaminen ovat korkealla tasolla.

Pukukoppi on täysin oma maailmansa. Ahonen toteaa pelaajien välisen hierarkian katoamisen yhtenä tärkeimmistä muutoksista viimeisten vuosikymmenien aikana.

– Sellaiset tietynlaiset kuppikunnat ovat kadonneet kokonaan. Enää ei esimerkiksi kokeneet pelaajat ole oma ryhmänsä, vaan kaikilla on yhtäläinen oikeus tuoda omat mielipiteensä esiin. Kaikki kunnioittavat toisiaan ja jokaista kuunnellaan.

Rauman Lukko muisti Rauman Vuoden yrityksenä palkittua Rauman Hovia. Rony Ahonen ojensi onnittelukukat Juhani Ignatiukselle.

Matka maalitolpalta liigapuolustajaksi

Ahonen on pelannut tähän mennessä 330 Liigan runkosarjamatsia ja 16 pudotuspeliottelua. Mestiksestä on kokemusta yhteensä 244 ottelun edestä. Kokenut pelaaja voi luoda nuorille kollegoille tietyllä tapaa turvallisen ympäristön, jossa tukea on tarvittaessa aina tarjolla.

– Nykynuoret miettivät uraansa paljon pidemmälle, kuin mitä ehkä itse silloin aikanaan mietti. He ovat valmiimpia ammattimaisuudessa verrattuna omiin juniorivuosiini. Meidän kokeneempien rooli on ehkä enemmän siellä esimerkin näyttämisen puolella, Ahonen pohtii.

– Henkilökohtaisesti pyrin näyttämään omalla tekemiselläni esimerkkiä. Vaikka ulkona tulisi räntää taivaan täydeltä, niin lyödään se tuulipuku päälle ja lähdetään ulos lenkille. Samalla he oppivat ammattiurheilijaksi kasvamisen vaatimustasoa eli sitä määrätietoista päivittäistä työntekoa.

Ensimmäisistä luistimen piirroista on kuljettu pitkä matka tähän päivään. Ahosen mieleen muistuu vahvasti muisto korttelikiekkoajoilta. 

– Pelasin kolmevuotiaana kolme-neljä vuotta vanhempien mukana asuinalueen joukkueessa. En osannut vielä kunnolla edes luistella. Kun pääsimme naapurin pojan kanssa kentälle, suuntasimme vaihtoaitiosta omalle maalille ja pidimme koko ajan toisella kädellä kiinni maalitolpista, että pysyimme pystyssä ja toisella kädellä huidoimme mailan kanssa kiekkoa, Ahonen naurahtaa.

– Kaikki varusteet oli päällä, mutta polvisuojia ei näkynyt housujen alta ja pelipaita taisi olla enemmänkin hame. Ja kun komennettiin vaihtoon, niin vaihtoaitioon siirtyminen kesti niin kauan, että kun pääsimme portille, oli aika mennä takaisin kentälle. Loppujen lopuksi vastustajan valmentaja sanoi, että antaa poikien olla siellä maalitolpilla koko pelin ajan.


“Vaikka ulkona tulisi räntää taivaan täydeltä,
niin lyödään se tuulipuku päälle ja lähdetään ulos lenkille.”

Lyötiinkö korttelikiekossa siis alkutahdit sille, että hänestä tuli lopulta puolustaja?

– On minua yritetty joskus nuorempana peluuttaa hyökkääjänäkin. Ongelma tosin oli siinä, että puolustajana olin aina ensimmäisenä hyökkäämässä ja hyökkääjänä taas ensimmäisenä puolustamassa. 

Sanotaan, että hyökkäys voittaa pelejä, mutta puolustus voittaa mestaruuksia. Mitkä asiat Ahonen näkee omiksi vahvuuksikseen kentällä?

– Koen, että olen vahvimmillani omassa kenttäpäädyssä. Kuten roolin nimikin sanoo, niin sen hoitaminen on se ensimmäinen tehtävä kentällä, sen jälkeen mietitään vasta hyökkäyspään juttuja.  Omassa päässä korostuu kamppailupelaaminen, ja koen olevani siinä parhaimmillani.

Paneroitua ahventa yrtti-valkoviinikastikkeella ja sitruunaperunalla.

Pudotuspeleissä peli edellä

Kun pudotuspelit käynnistyvät, ei menneillä ole enää merkitystä. Kevätauringon pilkistäessä, kaikki ajatukset on suunnattu vain ja ainoastaan seuraavaan peliin.

– Pelirytmi tiivistyy entisestään. Runkosarjan aikana voidaan hioa tiettyjä juttuja, mutta playoffseissa mennään koko ajan peli edellä. Jokaisessa matsissa on todella iso panos, joten pelaajat elävät voitosta, Ahonen sanoo.

Kun jahdataan himoitttua Kanada-maljaa, ollaan sekä fyysisesti että henkisesti kovilla.

– Jos joukkue kokee tappion yhdessä pelissä, ei sitä auta jäädä murehtimaan. Sama pätee myös voittoihin, niihin ei voi tuudittautua. Molemmista on päästävä nopeasti yli ja katseet käännettävä heti seuraavaan matsiin, joka alkaa aina 0-0 tilanteesta.


“Tulemme jaksamaan kovan pelitahdin rummutusta.”

Tämä heijastuu myös kaukalon ulkopuoliseen elämään.

– Kaikki niin sanottu ylimääräinen rasitus jätetään nyt pois. Totta kai se vaatii perheeltä ymmärrystä, mutta heidän tukensa on tässä ammatissa todella tärkeässä roolissa.

Nämä hetket ovat nyt käsillä. Kaikki lyödään likoon, hengähtää ehtii sitten kesällä. Mitkä tulevat olemaan Lukon vahvuudet, joiden avulla Raumalla tullaan näkemään pitkä sinikeltainen kevät?

– Meidän arkemme on ollut erittäin urheilullista koko kauden. Tulemme jaksamaan kovan pelitahdin rummutusta. Sen puolesta emme tule päästämään ketään helpolla.

Rony Ahosen katse on jo tiukasti tulevan viikonlopun peleissä.

Hyvä pihvi sulaa suussa

Ahonen siirtyi Raumalle ja Lukkoon kaudeksi 2015-16. Perheeseen kuuluu Ronyn ja tämän vaimon lisäksi 5-vuotias poika ja 10 kuukauden ikäinen tytär. Kanaalikaupungissa vietetyistä vuosista voi päätellä, että he viihtyvät paikkakunnalla.

– Rauma on todella hieno kaupunki, etenkin näin perheellisen silmin. Lapset saavat kasvaa rauhassa ja täällä on turvallista asua. Rauma on hyvin pitkälti samanlainen paikka kuin kotikaupunkini Porvoo, Ahonen kehuu.

– Kesäisin kun kaverit vierailevat täällä, on hienoa päästä esittelemään heille Vanhaa Raumaa ja muita hienoja paikkoja. Historia on täällä hienolla tavalla näkyvillä ihan jokapäiväisessä arjessa.

Etenkin talvella kiekkoilijan elämää rytmittävät ammatin vaatimukset. Ammattilaiset harjoittelevat päivittäin. Siihen päälle pelataan kotona ja reissataan bussin kyydissä vieraspeleihin. Mitä muuta arkeen mahtuu?

– Pyrin olemaan mahdollisimman paljon läsnä lasten arjessa. Poika pelaa jalkapalloa ja tytär käy vauvauinnissa, kuljen mahdollisimman paljon mukana näissä harrastuksissa.


“Pihvi taas ihan suli suussa. Voisi jopa sanoa,
että riitti kun työnsi kielellä kohti kitalakea.”

Kotikeittiössä Ahonen ei edes pyri olemaan mestari. Hän kertoo nauttivansa mieluummin vaimonsa laittamaa ruokaa.

– Olen aika poropeukalo kokkina, varsinkin esteettisyydessä. Minun ruuanlaitossani ei siis synny kaunista, mutta maultaan sellaista ihan ok tasoa. Pääasiassa tulee tehtyä perinteistä pastaa ja jauhelihaa, jonkin simppelin kastikkeen kera.

Päivän lounas on nautittu. Hovi Salesin kummipelaaja on vieraillut Kapteeninhuoneella aiemminkin. Joka kerta ruoka on tehnyt suuren vaikutuksen, eikä tämäkään visiitti tee poikkeusta.

– Alkupalapöydästä löytyy kyllä monipuolisesti hyviä vaihtoehtoja. Siitä löytyy kaikkea mahdollista, joista saa koostettua hyvän yhdistelmän. Pihvi taas ihan suli suussa. Voisi jopa sanoa, että riitti kun työnsi kielellä kohti kitalakea, Ahonen hymyilee.

– Todella hyvää ja maukasta, tulen varmasti uudestaan. Seuraavaksi on aivan pakko päästä maistamaan uuden hiiligrillin tuotoksia.

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.