Kapteenin pöydässä: Rauman Lukon kapteenisto

By 7.9.2018Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtaisia henkilöitä, joiden kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Jääkiekon Liiga-kausi käynnistyy jälleen viikon kuluttua, joten tällä kertaa kutsuimme vieraaksemme Rauman Lukon vastavalitun kapteeniston. Lounaaksi nautimme runsaan alkupalapöydän antimista, jonka jälkeen lautaselta löytyi loimutettua lohta kapriskastikkeella ja juuresmuusilla sekä plumaa ja chorizoa kermaperunoilla ja sinappikastikkeella.

Lukon kapteenisto kaudella 2018-19: Ylhäällä vasemmalla Arttu Ilomäki ja oikealla Toni Koivisto, alhaalla vasemmalla Tapio Laakso ja oikealla Janne Niskala.

 

Jääkiekon Liiga-kausi käynnistyy tasan viikon kuluttua perjantaina 14.9. Rauman Lukko avaa sesonkinsa parhaalla mahdollisella spektaakkelilla, sillä Kivikylän Areenalla mitellään kiihkeä Satakunnan paikalliskamppailu Lukon ja Ässien välillä.

Sinikeltaisten kapteenisto julkaistiin jokin aika sitten. Kapteenin C-kirjainta kantaa rinnassaan jo kahden edelliskauden ajan joukkueen liiderinä toiminut Janne Niskala. Varakapteenin roolia hoitavat jo neljättä kauttaan Toni Koivisto, viime kauden lopulla kapteenia tuurannut Arttu Ilomäki ja raumalaisseuraan täksi kaudeksi liittynyt Tapio Laakso.

Kyselimme lounaan lomassa Lukko-kapteeniston mietteitä perinteikkään seuran kapteenistoon kuulumisesta sekä lähenevästä Liiga-kauden startista.

 

Janne Niskala: ”Kapteenin täytyy olla oma itsensä.”

Kapteeni Janne Niskala on Rauman Lukon oma kasvatti. Kasvattajaseuran kapteenina toimiminen on luonnollisesti suuri kunnia-asia.

– Kapteenin roolissa on tärkeää näyttää esimerkkiä omalla toiminnallaan. Kapteenin täytyy kuitenkin ensisijaisesti olla aina oma itsensä. Merkki rinnassa ei saa muuttaa omaa tekemistä millään tavalla, Niskala painottaa.

Raumanmeren rannikkotykkinä tunnetulta Niskalalta löytyy kokemusta Suomen lisäksi ulkomailta muun muassa Pohjois-Amerikan NHL:sta ja AHL:sta, Venäjän KHL:sta, Sveitsin NLA:sta ja Ruotsin SHL:sta.

– Varmasti se helpottaa, että on ehtinyt nähdä urallaan paljon erilaisia persoonia kapteeneina ja pystynyt ottamaan jokaiselta jotain omaan toimintaansa. Minulla on ollut onni pelata sellaisissa joukkueissa, joissa on aina ollut hyviä ja erityylisiä johtajapersoonia.

– Ensimmäisenä mieleen nousee tietenkin Erik Hämäläinen. Häneltä olen saanut varmasti vahvoja vaikutteita. Maajoukkueessa kapteenina oli muun muassa Saku Koivu, joka oli persoonaltaan erilainen johtajatyyppi. Saku oli paljon äänessä ja hänellä oli paljon hyviä mielipiteitä.

Omaa persoonaa on aina vaikea kuvailla, mutta mitkä asiat vuoden 2011 maailmanmestari näkee omiksi vahvuuksikseen?

– Pyrin kannustamaan, neuvomaan ja tsemppaamaan joukkuetta, kuten koko kapteenisto. On selvää, että kun joukkueella menee hyvin, niin silloin on helppoa olla kapteeni, mutta jos tulee vähän vaikeampi jakso, niin silloinhan se johtajuus todella punnitaan.

 

Arttu Ilomäki Janne Niskalasta:
”Janne on rauhallinen persoona, jolla on suuri Lukko-sydän. Sen näkee jo siitä kuinka hän kantaa ison taakan tappioista. Hän ei mouhoa turhista, mutta sitten kun hän kokee, että homma ei toimi, niin silloin hän avaa suunsa. Ja kun ”Nikke” sanoo jotain, silloin koppi hiljenee ja kaikki kuuntelevat. Iso liideri, joka tietää tasan tarkkaa mistä hän puhuu. Johtaa isolla esimerkillä.”

 

Niskalalle nousee mieleen hauska tarina kapteenin roolista. Lukko kohtasi Zürichissä CHL-ottelussa paikallisen ZSC Lionsin.

– Ennen ottelun alkua kättelimme Zürichin kokeneen kapteenin Mathias Segerin kanssa. Olemme pelanneet monet kerrat vastakkain maajoukkuematseissa. Hän totesi hyvässä hengessä, että ”Ai sinäkin pelaat vielä?”. Naurahdin, että ”Ai minä? Sinähän olet minua neljä vuotta vanhempi!”, Niskala virnistää.

36-vuotias puolustaja on nykypäivänä poikkeuksellinen pelaaja, sillä hän on edustanut urallaan kotimaansa pääsarjassa vain kasvattajaseuraansa. Lukko onkin oman kylän pojalle sydämen asia.

– Totta kai Lukko merkitsee minulle paljon. Olen Raumalta kotoisin ja saanut pelata Lukossa junioreista liigajoukkueeseen asti. Tiedän hyvin sen, kuinka montaa raumalaista Lukko koskettaa ja kuinka tärkeä asia seura on heille.

– Koen tietyt Lukkoon liittyvät asiat ehkä hieman voimakkaammin. En kuitenkaan ole koskaan kokenut sitä millään tavalla taakaksi, päinvastoin. Se on pelkästään positiivinen asia. On kunnia kantaa Lukon värejä.

Uusi Liiga-kausi häämöttää jo nurkan takana. Lukon joukkue on hyvä sekoitus kokemusta ja nuorta voimaa. Millä ajatuksilla kapteeni johdattaa joukkonsa taisteluun sarjapisteistä?

– Odotukset ovat tietenkin kovat. Näen, että meillä on nälkäinen ryhmä. Meillä on myös terve kilpailutilanne. Sillä ei ole väliä oletko kokenut vai nuori pelaaja, vaan pelipaikka määräytyy peliesitysten mukaan.

– Me puskemme toisiamme päivittäin eteenpäin. Jos arki ja tekemisen taso ovat sellaista, mitä se tähän mennessä meillä on ollut, niin kehitystä tulee varmasti.

 

Loimutettua lohta kapriskastikkeella ja juuresmuusilla.

 

Tapio Laakso: ”Veljeys rakentuu avoimuudesta.”

Hyökkääjä Tapio Laakso siirtyi täksi kaudeksi Raumalle Tampereen Ilveksestä. 33-vuotias Laakso nousi samantien mukaan sinikeltaisten johtohahmoihin.

– Lukko on perinteikäs ja hienon historian omaava seura, joten on iso kunnia päästä kantamaan varakapteenin A-kirjainta. Kaiken kaikkiaan on hienoa päästä pelaamaan Lukossa ja juuri tässä joukkueessa, jossa pukukoppi on täynnä hienoja jätkiä, Laakso sanoo.

– Kokemus ei ole koskaan itseisarvo kapteeneille. Toki on selvää, että jos kapteenisto koostuu ainoastaan nuorista kokemattomista pelaajista, niin jotain sieltä puuttuu. Olen itse aikanani nuorena pelaajana kokenut sen niin, että kokeneemmat pelaajat tuovat tietynlaista turvaa ja tukea.

Laakso on ollut mukana edustamiensa joukkueiden kapteenistoissa käytännössä koko aikuisuransa. Hän kantoi Ilveksessä C-kirjainta kolmella edellisellä kaudella. Tätä ennen hän toimi kauden ajan seuran varakapteenina ja TPS:ssä sekä kapteenina että varakapteenina.

– Luonteeni on sellainen, että pyrin tekemään kaikki asiat urheilijana aina niin hyvin kuin osaan ja pystyn. Kun kokemusta kertyy, myös tietotaito kasvaa koko ajan. Olen pukukopissa äänekäs ja pyrin olemaan positiivinen. Haluan kannustaa jätkiä repimään itsestään enemmän ja enemmän irti.

Joskus se vaatii hyvää fiilistä ja joskus taas pientä herättelyä. Hyvä joukkuehenki vaatii toisinaan myös kipinöiden lentelyä.

– Paras tapa herätellä muita, on näyttää itse esimerkkiä omalla toiminnallaan. Hyvän joukkueen merkki on myös se, että uskallamme sanoa toisillemme asioita suoraan. Joskus otetaan vähän yhteen, mutta kun ikävätkin asiat nostetaan esille, niin silloin mennään yhdessä eteenpäin ja kehitytään. Se kertoo siitä, että kaikki välittävät tästä hommasta.

 

Janne Niskala Tapio Laaksosta:
”Tapio on avoin persoona ja jämäkkä kaveri. Hän tykkää olla paljon äänessä ja tsempata. Pelityyli on myös sellainen, että hän taistelee jokaisen tilanteen loppuun asti. Hän on vahva alivoimalla ja blokkaamaan kiekkoja. Siten hän tuo omalla pelaamisellaan joukkueeseen lisää virtaa ja näyttää esimerkkiä.”

 

Laakso käyttää osuvaa veljeyden vertauskuvaa. Veljekset ovat toisilleen kaikkein rakkaimpia, mutta he myös ottavat kaikkein eniten yhteen.

– Olen vuosien varrella oppinut, että sellainen jatkuva ”happy family”-meininki ei luo koskaan oikeanlaista veljeyttä. Tiukassa paikassa pitää pystyä luottamaan jokaiseen jätkään. Se luottamus rakentuu avoimuudesta ja ikävienkin asioiden käsittelystä.

Lukko on harjoitellut elokuun kovaa ja katseet on vahvasti ensi viikon perjantaissa. Laakso pääsee avaamaan Lukko-uransa paikallismatsin merkeissä.

– Olen pelannut Raumalla monet kerrat vastustajan riveissä ja tiedän, ettei Kivikylän Areena ole vierasjoukkueelle mikään helppo paikka pelata. Nyt pääsen kokemaan sen kotijoukkueen paidassa. Haluan olla iso osa tätä uutta juttua, mitä täällä rakennetaan.

– Pääsin Ilveksessä kokemaan Tampereen paikalliskamppailut ja nyt saan nauttia tästä Satakunnan derbystä. Olen jo aistinut tämän hienon vastakkainasettelun Rauman ja Porin välillä.

 

Plumaa ja chorizoa kermaperunoilla ja sinappikastikkeella.

 

Toni Koivisto: ”Kaikki ovat erilaisia persoonia.”

Toni Koivisto muutti Raumalle nuorena miehenä. Ylitorniosta kotoisin oleva nyt 33-vuotias hyökkääjä pelasi uransa ensimmäisen Liiga-ottelun Lukon paidassa kaudella 1999-2000.

Lukosta tie vei Ilveksen ja Kärppien kautta Venäjälle ja Ruotsiin. Paluu nykyiseen kotikaupunkiin kanaalin varrelle tapahtui keväällä 2013. Koivistolla alkaa nyt neljäs kausi sinikeltaisten kapteenistossa.

– En ole mikään äänekäs persoona, joten pyrin parhaani mukaan näyttämään kokemuksen mukanaan tuomaa esimerkkiä kentällä ja sen ulkopuolella. Yritän antaa nuoremmille vinkkiä siitä, miten kannattaa treenata ja miten toimia kentällä. Olen sanonut, että minulta saa tulla aina kysymään, jos jokin asia mietityttää tai johonkin tarvitsee tukea, Koivisto kertoo.

Kokemus ja osaaminen ovat sanoja, jotka kuvailevat hyvin Lukon kapteenistoa.

– Meillä on pelaajia, jotka ovat nähneet maailmaa sekä monia erilaisia otteluita ja niiden sisällä tapahtuvia juttuja. Olemme kaikki melko erilaisia persoonia, mutta jokainen näyttää omalla tavallaan esimerkkiä päivittäisessä arjessa.

 

Tapio Laakso Toni Koivistosta:
”Toni on rauhallinen ja analyyttinen kaveri, joka on nähnyt kaiken ja pelannut menestyneissä joukkueissa. Ei ehkä kaikkein äänekkäin jätkä, mutta kun hän avaa suunsa, niin jokainen varmasti kuuntelee. Kyseessä on viimeisen päälle ammattimies. Hän on suorittanut koko uransa tasaisen hyvin ja pysynyt terveenä. Hyvä esimerkki etenkin kaikille meidän nuorille jätkille siitä, mitä se vaatii, jos haluat pelata hyvän uran kiekkoilijana.”

 

Kapteenisto on myös tietyissä tilanteissa linkki pelaajien ja valmennuksen välillä. Tarkoitus on helpottaa molempien arkea. Joukkueeseen mahtuu yhtä monta erilaista persoonaa kuin siinä on jäseniäkin.

– Toisinaan me välitämme viestejä valmennukselta pelaajille ja toisinpäin. Joitain asioita on helpompi viedä ja vastaanottaa pelaajalta pelaajalle. Usein ne on jotain treenaamiseen ja muuhun meidän arkeemme liittyviä juttuja.

– Jääkiekkoilijoiden on helppo tulla toimeen toistensa kanssa. Autamme toisiamme niin peliin liittyvissä kuin henkilökohtaisissakin asioissa.

Lukon joukkuetta Koivisto kuvailee urheilulliseksi.

– Urheilullisuus on yksi meidän vahvuuksistamme. Ikähaitari on aika iso ja se on myös yksi voimavaroista. Kaikki nuoret menevät kovaa vauhtia eteenpäin, mutta jos jotkut pitää nostaa esiin, niin varmasti Linus Nymania sekä Petmanin veljeksiä Mikkoa ja Villeä kannattaa seurata.

 

Hovi Sales tukee monipuolisesti raumalaista urheilua ja kulttuuria. Logomme koristaa muun muassa Rauman Lukon liigajoukkueen ja junioreiden pelipaitoja. Lue lisää täällä.

 

Arttu Ilomäki: ”Ilman hauskuutta ei saa parasta irti.”

27-vuotias Arttu Ilomäki on Lukon kapteeniston nuorin jäsen. Ilomäki aloittaa nyt ensimmäistä kertaa urallaan kauden kapteeniston jäsenenä. Viime sesongin lopulla hän tosin kantoi jopa kapteenin C-kirjainta tuuratessaan sivussa ollutta Janne Niskalaa.

– En edes osannut odottaa tällaista kunniaa. Olen erittäin otettu päästessäni mukaan niiden hienojen pelaajien joukkoon, jotka täällä ovat nyt ja ovat joskus olleet kapteenistossa. Itselleni tämä on iso oppimisen hetki ja kasvamisen paikka, Ilomäki muistuttaa.

Ilomäen persoona on positiivinen. Harvoin hyökkääjää näkee naama mutrulla.

– Olen paljon äänessä ja pyrin jakamaan eteenpäin sitä oppia, mitä olen itse urallani saanut vanhemmilta pelaajilta. Yritän pitää hyvän fiiliksen ilmapiiriä yllä. Näen sen niin, että ilman hauskuutta ei saa parasta irti. Totta kai tulee hetkiä, jolloin hauskuus tulee kaiken pahan olon ja ison työn takaa. 

– Täytyy muistaa, että jatkuvalla ”hyvä, hyvä”-meiningillä ei mennä kuitenkaan pitkälle. Joskus pitää painaa hommia veren maku suussa ja vakavalla meiningillä. Kun tehdään hommia, niin tehdään tosissaan ja kun on paikka ottaa iisimmin, niin silloin pitää tuoda se puoli mukaan. Hyvä balanssi näiden välillä luo hyvän työilmapiirin.

 

Toni Koivisto Arttu Ilomäestä:
”Arttu on todella sosiaalinen ja hän tulee aina kaikkien kanssa hyvin toimeen. Hän pystyy nostamaan tunnelmaa positiivisuudellaan ja vitseillään. Jos joskus tunnelma on turhan vakava, niin Arttu pystyy keventämään ilmapiiriä positiivisemmaksi. Hän on myös yksi pukukopin äänekkäimmistä kavereista.”

 

Ilomäki naurahtaa, että hän on nelikossa se oppipoika. Hänellä on hyvä mahdollisuus imeä johtamisen oppia muilta kapteeniston jäseniltä.

– Niskala on nähnyt niin paljon, että kun hän avaa suunsa, niin jokainen jätkä kuuntelee jo pelkästään kokemuksen ja sen mukanaan tuoman näkemyksen takia. Laakso taas on sellainen soturi, että vaikka hänellä olisi jalka poikki, niin mies ei valittaisi yhtään. Koivisto taas tietää, mitä vaaditaan jos haluaa menestyä urallaan.

Jääkiekossa kaikki tekeminen tähtää loppujen lopuksi kevääseen ja pudotuspeleihin. Arjessa mennään eteenpäin kuitenkin päivä kerrallaan.

– Mikään joukkue ei ole täysin valmis vielä jouluna. Joka päivä laitetaan sovittuja asioita parempaan kuosiin. Alkukausi opiskellaan sitä, mikä on meidän hommamme ja mitä alamme tehdä. Peli ja joukkue kehittyvät sitä mukaa, kun kausi etenee. Kun jaksetaan tehdä laadukasta arkea ja painaa hommia yhdessä, niin sitä kautta ne palkinnot tulevat sitten ajan kanssa.

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista lauantaihin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.