Kapteenin pöydässä: Rauman Lukon kapteenisto 2019-20

By 7.8.2019Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Kiekkokaupunki Rauma valmistautuu jo uuteen kiekkokauteen. Saimme vieraaksemme Rauman Lukon kapteeniston. Lounashetki aloitettiin runsaan alkupalapöydän antimilla. Pääruoaksi nautittiin talon jauheliha-kesäkurpitsalasagnea marinoiduilla oliiveilla ja salaatilla, paistettua kuhaa ruohosipuliperunoiden ja kukkakaali-porkkapyreen kera sekä härän sisäfileepihviä Rocquefort-kastikkeella ja frittiperunoilla.

Rauman Lukon kapteeniston muodostavat kaudella 2019-20 Justin Danforth (A), Tapio Laakso (C) ja Toni Koivisto (A).


Rauman Lukon liigajoukkue kokoontui kesän omatoimijakson jälkeen yhteen heinäkuun lopulla. Uudistuneelle joukkueelle nimettiin uusi kapteenisto. Sinikeltaisia johtavat edestä alkavalla liigakaudella C-kirjain rinnassaan Tapio Laakso sekä varakapteeneina toimivat Toni Koivisto ja Justin Danforth.

Kolmikko istahtaa Kapteenin pöytään nauttimaan ravitsevaa lounasta. Takana oleva omatoimijakso on käytetty itsensä kunnossa pitämiseen, mutta myös akkujen lataamiseen. Miten Lukon kapteeniston kesä vierähti?

– Olen saanut treenata terveenä ja hyvin juuri niitä asioita, joihin olen halunnut kiinnittää huomiota. Omatoimijakson treenaamisesta jäi kaikin puolin hyvä fiilis. Saimme myös vietettyä perheen ja ystävien kanssa paljon yhteistä aikaa. Sitä kautta sai ajatuksia pois jääkiekosta. Oli mukava palata taas joukkueena yhteen, Laakso sanoo.

Koiviston kesä vierähti treenaamisen ohessa muun muassa kotikonnuilla Pohjois-Suomessa.

– Treenasin huomattavasti monipuolisemmin, mitä aikaisempina kesinä. Toivottavasti se näkyy myös jäällä. Pohjoisessa vierähti perheen kanssa melkein kuukausi ja sen lisäksi kiersimme ympäri Suomea asuntovaunulla. Sopivassa suhteessa rauhoittumista ja lomailua.

Danforth vietti kesän kotikonnuillaan Kanadassa. Hän palasi Suomeen ja Raumalle viime viikolla, kun joukkue kokoontui yhteen.

– Kesä meni hyvin. Oli sopivasti aikaa valmistautua alkavaan kauteen. Treenasin kovaa ja pelasin paljon golfia. Kauden aikana en luonnollisestikaan näe perhettä ja ystäviäni kovin paljon, joten oli hienoa viettää heidän kanssaan yhteistä aikaa, Danforth hymyilee.

Runsaan alkupalapöydän antimista voi rakentaa itselleen ravitsevan alku- tai pääruoan.


Treenipeleistä työkaluja tulevaan

Lukon joukkue on ehtinyt harjoitella yhdessä nyt reilun viikon. Viime perjantaina ryhmä oli ensimmäistä kerta tositoimissa, kun Kivikylän Areenalla pelattiin perinteinen Pitsiturnaus. Laakso muistelee, että hän pääsi kokemaan kyseisen kiekkokarnevaalin nyt jo kahdeksannen kerran.

– Tämä oli toinen kerta, kun sain pelata kotijoukkueen paidassa. Se tekee hienosta turnauksesta entistäkin hienomman kokemuksen. On mahtavaa aistia sitä tunnelmaa, mikä on hallissa ja hallin ulkopuolella. Oli hienoa nähdä kuinka paljon eri joukkueiden kannattajia oli paikalla, Laakso sanoo.

Koivisto sen sijaan on pelannut useammankin Pitsiturnauksen Lukko-paidassa.

– Pitsiturnauksen tunnelma on aivan omaa luokkaansa. Fiilis on katossa heti aamusta alkaen. Tykkään niistä peleistä ja mitä olen jutellut muiden pelaajien kanssa, niin kaikki nauttivat Pitsiturnauksessa pelaamisesta, Koivisto kertoo.


“Tunsin sen energian ja adrenaliinin, jonka sain täydestä hallista
ja siitä, miten upeasti yleisö eli joukkueen mukana.”


Danforth pelasi nyt uransa toisen Pitsiturnauksen. Kanadalaishyökkääjälle elokuun alussa pelattava kiekkoturnaus oli jo viime vuonna positiivinen yllätys.

– Aivan mahtava tapahtuma. Saamme pelata paljon ja kannattajat antavat koko päivän kaikkensa. Opin ensimmäisestä turnauksesta paljon. Muun muassa sen, miten pystyn pitämään energiatasoja yllä pitkän turnauspäivän aikana, Danforth taustoittaa.

– Muistan hyvin viime vuoden turnauksesta sen ensimmäisen pelin Ässiä vastaan. Tunsin sen energian ja adrenaliinin, jonka sain täydestä hallista ja siitä, miten upeasti yleisö eli joukkueen mukana.

Lukko-kapteeni Laakso muistuttaa, että joukkue etenee kohti syyskuussa alkavaa Liiga-kautta päivä kerrallaan. Edessä oleva reilu kuukausi tarjoaa hyvän mahdollisuuden hioa päivittäistä tekemistä ja joukkuetta yhteen.

– Pitsiturnauksesta ei kannata vielä pelillisesti tehdä niin suuria päätelmiä. Siellä kuten tulevissa treenipeleissä pyrimme löytämään sellaisia asioita, jotka toimivat ja joita voimme parantaa. Nämä matsit tarjoavat hyviä työkaluja siihen, kun alamme pelata sarjapisteistä. Nautitaan tästä tekemisestä päivä ja viikko kerrallaan, Laakso sanoo.

Talon jauheliha-kesäkurpitsalasagnea marinoiduilla oliiveilla ja salaatilla.


Urheilulliset ja positiiviset persoonat

Lukon joukkue on uusiutunut tulevalle kaudella. Mukaan on tullut uusia miehiä niin hyökkäykseen kuin puolustukseenkin. Miltä joukkue näyttää kapteeniston silmin?

– Sen huomaa hyvin, että joukkueen rakentamisessa on kiinnitetty huomiota persooniin. Meillä on joukkue täynnä todella urheilullisia ja positiivisia jätkiä. Minulla on erittäin hyvä fiilis siitä, minkälaisella ilmeellä tämä porukka tekee yhdessä hommia, Laakso painottaa.

Koivisto nyökyttelee vieressä.

– Joukkue on mielestäni todella hyvä. Meillä on paljon myös ulkomaalaisia, mikä on ainoastaan hyvä asia. Kaikki ovat hyviä tyyppejä ja pelaajia. Olen luottavaisin mielin, mutta samaan hengenvetoon täytyy muistaa, että töitä on vielä edessä, että ollaan valmiita kun kiekko putoaa syyskuussa jäähän, Koivisto lisää.


“Joukkue täynnä todella urheilullisia ja positiivisia jätkiä.”


Joukkue on ollut yhdessä vasta reilun viikon. Danforth painottaa, että yhteenhitsautuminen kaikilla osa-alueille rakentuu yhteisen tekemisen kautta.

– Joukkue on vielä nuori mitä tulee yhdessä tekemiseen. Tutustumme toisiimme ja treenaamme paljon, ja sitä kautta löydämme yhteiset tavat toimia. Seuraavan kuukauden aikana tapahtuu varmasti paljon kehitystä monella osa-alueella, Danforth sanoo.

– Valmennus ja urheilujohto ovat tehneet todella hyvää työtä kasatessaan tätä joukkuetta. Uudet pelaajat vahvistavat tätä porukkaa entisestään ja he istuvat tähän joukkueeseen todella hyvin. Näkisin, että meillä on kasassa todella nopea joukkue, josta löytyy myös kokoa ja voimaa.

Rauma oli Danforthille viime syksynä uusi kokemus. Nyt kun hän on viettänyt kanaalikaupungissa yhden talven, on hän hyvä tukiverkosto Lukon uusille ulkomaalaisille.

– Olemme käyneet yhdessä tutustumassa kaupunkiin. He kyselevät juttuja kaupungista ja käytännön asioista, joihin vastaan mielelläni. On tärkeää, että he tuntevat olonsa kotoisaksi ja pääsevät nopeasti kiinni elämään täällä.

Paistettua kuhaa ruohosipuliperunoiden ja kukkakaali-porkkapyreen kera.


Johtajuutta ei voi teeskennellä

Sekä Laakso että Koivisto olivat mukana Lukon kapteenistossa jo viime kaudella. Tuolloin kapteenin C-kirjainta rinnassaan kantanut Janne Niskala lopetti upean pelaajauransa päättyneeseen sesonkiin. 

Tapio Laakso oli loistava valinta uudeksi kapteeniksi, sillä hän on ollut mukana edustamiensa joukkueiden kapteenistoissa käytännössä koko aikuisuransa. Ennen Lukkoon siirtymistä hän kantoi Ilveksessä C-kirjainta kolmella kaudella. Tätä ennen Laakso toimi kauden ajan tamperelaisseuran varakapteenina ja TPS:ssä sekä kapteenina että varakapteenina.

– On hieno kunniatehtävä olla juuri näiden jätkien ja tämän perinteikkään seuran kapteeni. Se herättää minussa suurta ylpeyttä. Kirjain rinnassa ei kuitenkaan muuta minua ihmisenä eikä pelaajana millään tavalla. Tärkeintä on olla oma itsensä, sillä kaikki teeskentely paljastuu aina, Laakso muistuttaa.

– Olen sosiaalinen ja paljon äänessä, mutta teot ovat niitä asioita, jotka merkitsevät kaikkein eniten. Jos puhut toista ja teet toista, lähtee kaikelta pohja. Kapteeniston tärkein tehtävä on tehdä omat hommansa niin hyvin, että pystyy näyttämään muille esimerkkiä siitä, miten asiat kuuluu hoitaa kentällä ja sen ulkopuolella.


“Paljon mahtavia persoonia, jotka pystyvät johtamaan
ja viemään tätä jengiä eteenpäin.”


Koivisto on ollut Lukossa varakapteenina aiemmilla kausilla, kun kapteeneina ovat toimineet Janne Niskala ja Ilkka Mikkola.

– Kaikki ovat erityyppisiä kapteeneita, mutta kaikista löytyy myös samoja asioita. Yksi tällainen on se, kuinka hyvää esimerkkiä he ovat näyttäneet joukkueelle. Tapio sopii tähän jatkumoon hienosti, Koivisto kehuu.

– Oma roolini on tsempata ja olla joukkuekavereiden apuna. Johtajuuden tärkein elementti on kuitenkin se, että näyttää joka päivä esimerkkiä kaikessa tekemisessä. Lisäksi tulee ottaa huomioon kaikki ihmisinä ja kyetä kommunikoimaan kaikkien kanssa.

Danforth painottaa, että Lukon joukkueessa on paljon johtajuutta.

– Meillä on paljon mahtavia persoonia. Sellaisia jätkiä, jotka pystyvät johtamaan ja viemään tätä jengiä eteenpäin. Henkilökohtaisesti on iso kunnia olla mukana Lukon kapteenistossa.

– Opin viime vuonna paljon silloiselta kapteenistolta. On tärkeää tehdä ne pienimmätkin asiat niin hyvin kuin pystyy ja antaa joukkueelle kaikkensa, näin voi vaatia samaa myös muilta.

Kapteeniston tehtävät ovat moninaiset. He ovat myös tietyllä tapaa tietyissä asioissa linkki pelaajien ja valmennuksen välillä.

– Me keskustelemme paljon. Viemme joissain tapauksissa viestiä pelaajilta valmennukselle ja toisinpäin. On haluttava ottaa vastuuta joukkueesta ja uskallettava heittäytyä. Meillä on paljon sellaisia pelaajia, joilta löytyy oikeanlaista johtajuutta, Laakso toteaa.

Härän sisäfileepihviä Rocquefort-kastikkeella ja frittiperunoilla.


Kapteenisto omin sanoin

Lukon kapteenistokolmikko muodostuu positiivisista persoonista, joiden kokemus ja oma vaatimustaso ovat kovaa luokkaa. Miten kapteeni Laakso kuvailisi Koivistoa ja Danforthia?

– Tonilla on pitkän uran kautta vahva kokemus tästä hommasta. Hän on nähnyt niin paljon kaikkea, että sieltä on hyvä ammentaa. Minä olen hieman räväkämpi ja Toni taas rauhallisempi, joten me myös tietyllä tapaa tasapainotamme toisiamme, Laakso sanoo.

– Justin taas tuo todella kovaa vaatimustasoa päivittäiseen tekemiseen. Hän vaatii itseltään paljon ja siinä vierellä muiden on helppo vaatia itseltään samaa. Todella hyvä lisä kapteenistoomme.


“Tärkeintä on olla oma itsensä,
sillä kaikki teeskentely paljastuu aina.”


Entä miten Koivisto näkee Laakson ja Danforthin vahvuudet?

– Tapio on urheilijana loistava esimerkki meille kaikille. Hän tekee asiat aina viimeisen päälle kentällä, pukukopissa ja hallin ulkopuolella. Tapio on ehdottomasti oikea valinta kapteenin tehtävään.

– Justin on yksi johtavista pelaajista, jonka vaatimustaso on korkealla. Lisäksi hän tuo ulkomaalaisena pelaajana tärkeän lisän kapteenistoon, sillä meillä on paljon ulkomaalaisia pelaajia. 

Danforth sanoo, että Laakso on yksi niistä pelaajista, joilta löytyy luontaisesti johtajuutta.

– Kun Tapion tapaa ensimmäisen kerran ja oppii tuntemaan hänet, sitä vain tietää, että tässä on selkeästi kapteenityyppi. Hän on yksi kovimmista pelaajista tekemään töitä, eikä hän valita koskaan mistään. Kun sellaista seuraa sivusta, sitä haluaa olla itsekin samanlainen pelaaja.

– Tutustuin Toniin viime kaudella hyvin ja hän on kaveri, joka tekee jäällä käytännössä kaikki asiat aina oikein. Hän astuu esiin ja on äänessä silloin kun sitä tarvitaan. Toni antaa joukkueelle paljon energiaa omalla tekemisellään ja niillä neuvoilla, joita hän on oman uransa varrella oppinut.

Lukon kapteenistosta löytyy yhteensä 1544 Liigan runkosarjaottelun kokemus (Koivisto 839, Laakso 646, Danforth 59).


Kuten jutussa on aiemmin mainittu, löytyy Lukon kokoonpanosta runsaasti johtajuutta. Päävalmentaja Pekka Virta painottaa, että lähtökohtaisesti koko pukukopin tulee olla täynnä johtajia.

Näin ollen Lukon joukkueessa on laajempi 6-7 pelaajan muodostama kapteenistoryhmä, jossa on mukana myös muun muassa nuorempia pelaajia ja ulkomaalaisia. Nyt julkaistu kapteenistokolmikko on osa tätä ryhmää ja loput pelaajat julkaistaan myöhemmin.

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.