Kapteenin pöydässä: Ninni Kekki

By 15.11.2019Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa istahdimme lounaalle Rauman teatterissa näyttelijänä työskentelevän Ninni Kekin kanssa. Lounashetki aloitettiin alkupalapöydän kylmistä kala- ja lihaherkuista. Pääruoaksi valikoitui päivän listalta valkosipuli-parmesankuorrutettua lohta hollandaise-kastikkeen ja paahdetun perunasalaatin kera sekä härän sisäfileepihvi risotolla, friteeratulla varsiparsakaalilla ja herukkasiirapilla.

Syksy kääntyy kohti talvea ja Rauman teatterissa eletään jälleen viihdyttävää näytöskautta. Ohjelmistossa menevät parhaillaan romanttinen musiikkikomedia Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä ja tragikomedia Myydään 3H+K. Näyttelijä Ninni Kekillä on rooli molemmissa.

– Arki alkaa pikkuhiljaa tasaantua, kun saimme ensin puristettua musiikkikomedian ja heti perään tragikomedian treenijaksojen ja ensi-iltojen kautta näytökset kunnolla käyntiin. Alkusyksy oli siis melko hektistä aikaa, Kekki hymyilee.

Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä -näytelmässä Kekillä on niin sanottu sivurooli päähenkilön yhtenä tyttöystävänä. Myydään 3H+K -tragikomediassa hänellä on työn alla uran ensimmäinen päärooli.

– Päärooli tuo mukanaan isoa vastuuta, mutta onhan se aina myös hieno mahdollisuus. En osannut odottaa saavani pääroolia, mutta totta kai yllätyin positiivisesti. Tykkään tästä Ronjan hahmosta, sillä siinä on paljon eri sävyjä ja suuntia.

Kyseisessä näytelmässä on paljon draamaa komedian vivahtein. Lavalla käsitellään isoja aiheita, kuten tahatonta lapsettomuutta, äidin ja tyttären suhdetta sekä pari- ja ystävyyssuhteita.

– Teksti on samaan aikaan koskettava ja hauska. Hauskuus tulee yleisölle ilmi helposti samaistuttavista aiheista. Jokaisella meillä on varmasti kosketuspintaa niihin aiheisiin, joita näytelmässä käsitellään, ja sitä kautta jokainen löytää itselleen tuttuja tilanteita.

Ninni Kekki tekee uransa ensimmäisen pääroolin Myydään 3H+K -tragikomediassa. Taustalla Juha Kulmala.
(Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri)

Ulkopuolisen silmin samaan aikaan kahden eri näytelmän eri roolin työstäminen saattaa kuulostaa haasteelliselta. Ammattilaiselta tämä käy kuitenkin kuin luonnostaan.

– Molemmissa näytelmissä on kaksi aivan eri maailmaa, mikä helpottaa omalta osaltaan roolien vaihtoa. Ajatukset on kuitenkin jo teatterille mennessä suunnattu siihen kyseisen illan rooliin. Viimeistään hahmoon hyppää kunnolla siinä vaiheessa, kun vetää roolivaatteet päälle, Kekki kertoo.

– Valmistaudun rooleihin eri tavalla. Joihinkin rooleihin huomaan tarvitsevana enemmän henkistä valmistautumista. Yksi tällainen rooli on juuri Myydään 3H+K -näytelmän Ronjan rooli, jossa käydään lavalla läpi paljon isoja tunteita.


“Kun suhtautuu asioihin avoimin mielin, pystyy paremmin vastaanottamaan oppia.”


Roolit lähtevät rakentumaan siitä hetkestä, kun näyttelijä saa käsikirjoituksen eteensä. Homma pyörähtää todenteolla käyntiin lukuharjoituksilla. Kekki naurahtaa, että intensiivisen treenijakson aikana rooli tulee toisinaan myös uniin.

– Lukuharjoituksissa lähdetään tutustumaan siihen, mitä kaikkea omalle roolihahmolle tapahtuu. Tämän jälkeen kohtauksia ja tapahtumia käydään läpi ja analysoidaan yhdessä ohjaajan kanssa. Kun harjoitukset siirretään lavalle, alkaa rooli muotoutua entistä tarkemmaksi, kun sijainnit ja fyysinen tekeminen tulevat mukaan.

Härän sisäfileepihvi risotolla, friteeratulla varsiparsakaalilla ja herukkasiirapilla.

Avoimin silmin kerryttää uutta oppia

Porilaislähtöinen Kekki on työskennellyt Rauman teatterissa kiinnitettynä näyttelijänä reilun vuoden päivät. Jo tätä ennen hän oli talossa vajaan vuoden ajan vierailevana näyttelijänä.

– Tulin silloin Lallis-musikaaliin vierailijaksi. Olen viihtynyt Raumalla ja Rauman teatterissa todella hyvin. Talo ja kaupunki ovat täynnä ihania ihmisiä. On ollut kiva työskennellä tässä porukassa, Kekki kiittelee.

Näyttelijäura ammattiteattereissa alkoi jo 12-vuotiaana. Tuolloin hän haki ja pääsi mukaan Porin teatterissa esitettyyn Myrskyluodon Maija -näytelmään Marian rooliin.

– Se sytytti minuun kipinän. Tajusin, että olisi upeaa jos tällaista saisi tehdä joskus työkseen. Näyttelemisessä rakastan sitä, kun saa heittäytyä, esiintyä ja tehdä erilaisia rooleja, joihin voi tuoda jotain omaa mukaan.

Ensimmäisestä kipinästä huolimatta näyttelijäntyö jäi hetkeksi aikaa sivummalle. Seuraavan kerran hän palasi Porin teatteriin vuonna 2011 The Producers -näytelmään.

– Siitä jäin sitten tälle tielle ja olin mukana Porin teatterissa useammassakin musikaalissa. Niihin vuosiin mahtui myös esimerkiksi The Sound of Music, Housut pois ja Olavi Virta -musikaali.

Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä -musiikkikomediassa lavalla nähdään muun muassa Veera Tapanainen (Vas.), Raisa Sorri, Ninni Kekki ja Mona Lehtola.
(Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri)

Samaan aikaan Kekki suoritti kauppatieteiden opintoja. Hän valmistui maisteriksi vuonna 2017. Palo teatterin tekemiseen hehkui kuitenkin vahvempana.

– Opiskelin aivan toista alaa, mutta mitä enemmän tein teatteria, sitä enemmän koin näyttelemisen omaksi alakseni. Suoritin opinnot loppuun, sillä koskaan ei voi tietää, vaikka vielä jonain päivänä päätyisikin työskentelemään kauppatieteen alalla.

Kekki on valmistunut myös Palmgren Konservatoriosta muusikoksi pääaineenaan pop/jazz-laulu. Hän tekee paljon keikkaa soolona, duona ja bändien solistina. Nämä taidot tukevat myös näyttelijän työtä.

– Olen laulanut ja soittanut pianoa pienestä asti. Musiikki ja teatteri ovat kuitenkin hyvin lähellä toisiaan, mutta samalla niissä on sopivasti eroavaisuuksia. Teatterissa ollaan lavalla roolissa, mutta muusikkona omana itsenään, Kekki pohtii.


” Jokaisella meillä on varmasti kosketuspintaa niihin aiheisiin, joita näytelmässä käsitellään.”


– Lasken musiikin omaksi vahvuusalueekseni. Lisäksi koen, että minulla on hyvä tilannetaju. Teatterihan on toistoa, mutta sinne mahtuu niitä pieniä asioita, jotka tekevät jokaisesta näytöksestä hieman erilaisen.

Näyttelijällä tulee olla halu oppia uutta ja kehittyä jatkuvasti. Taidot ja tiedot karttuvat tekemisen kautta.

– Jokaiselta ohjaajalta ja kokeneemmilta kollegoilta oppii aina jotain uutta, kunhan vain pitää silmät ja korvat auki. Kun suhtautuu asioihin avoimin mielin, pystyy paremmin vastaanottamaan oppia.

Valkosipuli-parmesankuorrutettua lohta hollandaise-kastikkeen ja paahdetun perunasalaatin kera.

Hyvä tiimi luo onnistuneen lopputuloksen

Myydään 3H+K on Kiti Kokkosen käsikirjoittama ja Ria Katajan ohjaama tragikomedia. Lavalla nähdään Kekin lisäksi Juha Kulmala, Mona Lehtola ja Raisa Sorri.

– Meillä on kasassa mahtava tiimi. Oman roolihahmoni kannalta tässä on mielestäni parhaat vaihtoehdot näyttelemään poikaystävää, äitiä ja ystävää. Heidän kanssaan on helppo saada nämä suhteet toimimaan ja olla luottavaisin mielin lavalla, Kekki kiittelee.

Sekä Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä – että Myydään 3H+K -näytökset pyörivät parhaillaan Rauman teatterissa. Molemmat jatkavat ohjelmistossa myös ensi keväänä.

– Kyseessä on kaksi täysin erilaista kotimaisen kirjoittajan ja ohjaajan tekemää näytelmää, joten kannattaa tulla kokemaan molemmat. Nämä tarjoavat jotain sellaista uutta, mitä ei teatterikentällä ole viime aikoina nähty.

Myydään 3H+K -tragikomediassa Kekin (oik.) ystävää näyttelee Raisa Sorri ja poikaystävää Juha Kulmala.
(Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri)

Vapaa-ajallaan Kekki hakee vastapainoa työlle lenkkeilemällä ja käymällä ryhmäliikunnoissa. Koko kaupungin kauneus ja etenkin Vanha Rauma ovat tehnyt häneen suuren vaikutuksen. 

– Rauma on kompaktin kokoinen paikkakunta täynnä sydämellisiä ihmisiä. Tykkään rauman kielestä, se on kivaa vaihtelua porin murteeseen, Kekki naurahtaa.

Paikallista lounastarjontaa hän kuvailee monipuoliseksi ja laadukkaaksi. Kapteeninhuoneen valkosipuli-parmesankuorrutettu lohi hollandaise-kastikkeen ja paahdetun perunasalaatin kera maistuivat paremmin kuin hyvin.

– Alkupalapöydästä löytyi todella laajasti erilaisia vaihtoehtoja. Lohi-annosta ei voi liikaa kehua. Kalassa oli erittäin hyvä suola, ja se on aina tärkeää. Kapteeninhuoneelle pitää tulla ehdottomasti uudestaankin.

Entä miten kokkaus sujuu näyttelijältä kotikeittiössä?

– Minulla on muutamia ruokia, joita teen useammin. Nykyään teen kasvispainotteista ruokaa. Silloin kun kokkaan vain itselleni, niin en jaksa panostaa aivan niin paljoa, mutta nautin kyllä hyvästä ruoasta ja suuntaan mielelläni hyvään ruokaravintolaan.

Tutustu Rauman teatterin ohjelmistoon tästä. Kolmas näytös Ravintola Kapteeninhuoneessa – draamalla tai ilman. Rauman teatterin näytelmän pääsylipulla* saat nimittäin -20% alennuksen Á la Carte -listan ruoka-annoksista (*Lipussa Kapteeninhuoneen kuponki).

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.