Kapteenin pöydässä: Mikko Peltola

By 27.9.2019Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä viikolla istahdimme alas oman keittiömestarimme Mikko Peltolan kanssa. Lounaaksi lautaselle valikoitui kinkulla ja salvialla täytettyä porsaanleikettä tomaatti-chilivoilla sekä loimutettua nieriää sieniskastikkeella ja ruohosipuliperunoilla.

Ravintola Kapteeninhuoneessa herkutellaan monipuolisen lounaan parissa arkipäivisin. Á la carte -listan annoksista pääsee nauttimaan ilta-aikaan maanantaista lauantaihin. Taikuri maan, meren ja ilman herkkujen takana on keittiömestari Mikko Peltola. Mies itse istahtaa suunnittelemiensa ruoka-annosten ääreen tasaisin väliajoin.

– Kyllähän tässä tulee syötyä lähes päivittäin. Ihan jo senkin takia, että keittiöväen on hyvä tietää, mitä asiakkaille tarjotaan, Peltola hymyilee.

Yksi Kapteeninhuoneen lounastarjonnan vahvuuksista on runsas alkupalapöytä, jonka antimista voi nauttia nimensä mukaisesti joko alkuun tai halutessaan koostaa siitä itselleen pääruoan.

– Alkupalapöydässämme on sellaisia komponentteja, joista saa rakennettua hyvin monipuolisen ja terveellisen kokonaisuuden. Siitä löytyy esimerkiksi kylmiä liha- ja kalavaihtoehtoja, erilaisia salaatteja ja juustoa.

– Ajatuksena on, että alkupalapöydässä on tarjolla jokaiselle jotakin. Päivittäin vaihtuvista vaihtoehdoista voi koostaa lautaselle halutessaan kevyemmän tai ruokaisamman annoksen. 

Myös päivittäin vaihtuvasta lounaslistasta löytyy poikkeuksetta kala- ja lihavaihtoehtoja sekä viikon kerrallaan tarjolla oleva pihvi. Lounaslistan suunnittelu on Peltolalle mieleen.

– Tykkään suunnitella uudenlaisia tarjottavia. Siinä kehittyy itsekin samalla, kun miettii uusia raaka-aineita ja tapoja toteuttaa annoksia. Se pitää omalta osaltaan mielen virkeänä, Peltola toteaa.

Asiakkaiden palaute on positiivista, ja se kantaa myös keittiön puolelle.

– Saamme myös kehitysehdotuksia, mikä on aina hienoa. Haluan tietää, mitä ihmiset haluavat nähdä alkupalapöydässä ja lounaslistalla. Sitä kautta voimme kehittää tarjontaa entisestään asiakkaiden toiveiden mukaiseksi.

Loimutettua nieriää sieniskastikkeella ja ruohosipuliperunoilla.

Sylvi tuo annoksiin savun makua

Hyvän ruoan lisäksi Kapteeninhuoneen lämmin ilmapiiri, ainutlaatuinen miljöö ja pitkä hieno historia tekevät asiakkaisiin vaikutuksen. Á la carte -listalta löytyy laaja kattaus mielenkiintoisia makuja.

– Haluamme palvella kaikkia niin, että jokainen saa nautinnollisen ja mukavan kokemuksen. Meidän ruokamme sopii yhtä lailla esimerkiksi niin sanottuihin business-ruokailuihin kuin perheiden yhteiseen ajanviettoonkin, Peltola kertoo.

Tämän vuoden helmikuussa toteutui keittiömestarin yksi pitkäaikaisista haaveista, kun ravintolan keittiöön asennettiin hiiligrilli. Sylviksi nimetyn grillin kätköissä savun makua saavat muun muassa lihat ja kalat sekä burgerit.

– Hiiligrilli on tämän laivan ehdoton keihäänkärki. Sen ympärille rakentuu meidän iltaisin tarjottavat vaihtoehtomme. Annokset tuoksuvat, näyttävät ja maistuvat täysin erilaiselta. Nykyisistä annoksista nostaisin esiin esimerkiksi grillatun lohen ja Angus entrecôten.

Paras laadun mittari ovat annosten pariin aina uudestaan ja uudestaan palaavat asiakkaat, ja kysyntä hiiligrillin tuotoksille onkin ollut kovaa.

– On ollut hienoa huomata, että ihmiset ovat olleet todella kiinnostuneita uusista vaihtoehdoista. Asiakkaita on tullut varta vasten juuri hiiligrillin vuoksi, ja se miellyttää kyllä kovasti, Peltola kiittelee.

– Listalta löytyy toki paljon muutakin. Vanhat suosikit ovat säilyneet listalla. Myös samassa rakennuksessa toimivan Hotel Kalliohovin asiakaskunta huomioidaan listoja suunniteltaessa.

Kapteeninhuoneen menu kokee muutoksen keskimäärin muutaman kerran vuodessa. Seuraava uusittu lista tullaan näkemään vielä kuluvan vuoden puolella.

– Teemme listaan sesongin mukaisia muutoksia uudella twistillä. Huomioimme loppusyksyn ja tulevan talven raaka-aineet. Uusitulla listalla tullaan näkemään esimerkiksi marjoja ja muita sesongin tuotteita, Peltola paljastaa.

Mikko Peltola valmistelee Sylvin tuottamaan monenmoisia herkkuja.

Ravintolatoiminnot tukevat toisiaan

Rauman Hovin myyntipäällikkö Sanna Varhon kanssa keskustelimme viime toukokuussa muun muassa tiloista, joita Hovi tarjoaa erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen. Näitä toimintoja tukee catering-palvelu, jossa Peltolan osaamisella on iso osuus.

– Catering-puolella hoidan tilaukset ja järjestelyt sekä ruoan valmistuksen osana tiimiä. Koen, että catering tuo hyvää vaihtelua omaan arkeeni, Peltola sanoo.

– Isoissa tilaisuuksissa kuten häissä tai yritystapahtumissa saattaa olla esimerkiksi buffet-pöytiä tai isoja lautasnostoja, mitkä ovat hyvin erilaisia asioita kuin ravintolapuolella tehdään.

Hovin päivittäisiin kaikille avoimiin ravintolavaihtoehtoihin kuuluvat Kapteeninhuoneen ohella Raumalla Teknologiatalo Sytyttimen tiloissa toimiva Lounas- ja tilausravintola Byssa sekä Porissa Hotel Bepopin yhteydessä välimerellistä social diningia tarjoava Tempo Social Dining & Bar.

– Usean erilaisen ravintolan vahvuus näkyy jokaisen paikan arjessa. Teemme viikoittain ravintoloidemme kesken tiivistä yhteistyötä. Autamme toisiamme tarpeen mukaan ja kyselemme neuvoja toisiltamme.

Kinkulla ja salvialla täytettyä porsaanleikettä tomaatti-chilivoilla.

Ruoka, miljöö ja miehistö samassa laivassa

Keittiötyö on ennen kaikkea joukkuepeliä. Kapteeninhuoneen listat rakentuvat Peltolan johdolla, mutta niiden sisältöihin vaikuttavat luonnollisesti asiakkailta saatu palaute, mutta myös koko kuuden hengen keittiötiimin ideat ja mielipiteet.

– Meillä on ammattitaitoista väkeä keittiössä ja taustoilla, joten totta kai otan mielelläni vastaan heidän ajatuksiaan. Tärkeänä osana menun rakentamista on myös keittiötoimenjohtajamme Anne Sulo, Peltola taustoittaa.

– Keittiötiimistämme löytyy niin nuoruuden intoa kuin kokemustakin. Eri osa-alueet on eri henkilöillä hyvin hallussa ja keittiössämme jokainen saa varmasti oman äänensä kuuluviin.

Hyvä ruoka on kaikkien aistien yhteinen kokemus. Minkälainen on Kapteeninhuoneen keittiömestarin filosofia tarjottavan ruoan suhteen?

– Jokaiselle täytyy löytyä jotakin omaan makuun sopivaa. Ruoan tulee olla samaan aikaan sopivan tyylikästä, sopivan yksinkertaista ja maukasta, mutta myös kukkarolle sopivan hintaista. Mielestäni meillä nämä asiat yhdistyvät oikealla tavalla, Peltola sanoo.

Peltola muistuttaa, että ravintolakokemus ei rajoitu ainoastaan ruokaan. Kyseessä on monesta komponentista koostuva kokonaisuus.

– Haluan ihmisten kokevan, että ravintolaamme on helppo tulla. Ravintolasali on hyvällä tavalla persoonallinen ja teemanmukainen. Ruoka ja miljöö ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa.

Hiiligrilli on tämän laivan ehdoton keihäänkärki, Mikko Peltola sanoo.

Keittiökielenä neljäs kotimainen

Alunperin Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Peltola muutti Raumalle opiskeluiden perässä vajaat 15 vuotta sitten. Pitkän linjan keittiöalan ammattilainen on työskennellyt Kapteeninhuoneen keittiössä nyt kuuden vuoden ajan, joista noin vuoden hän on toiminut keittiömestarina.

– Monipuolinen työnkuva on yksi sellainen asia, mikä tekee tästä työstä viihtyisän. Tässä saa tehdä monenlaisia ruokia, on kyseessä sitten illalliset tai isot tilaisuudet. Kaikki tämä pitää mielenkiinnon yllä ja aistit herkkinä, Peltola sanoo.

– Myös työympäristönä tämä on aivan loistava. Meillä on mukava työporukka tekemässä asioita asiakkaiden viihtyvyyden eteen.

Vapaa-ajalla kulttuuria harrastava mies tuntee kanaalikaupungin jo kodikseen.

– Olen viihtynyt täällä hyvin. Sisämaan poikana meri on tehnyt vaikutuksen. Kaupunki on kaiken kaikkiaan äärimmäisen kaunis. On hienoa, että Vanha Rauma on aikanaan säilytetty. Sellaista ei löydy mistään muualta.

Raumalaista ravintolatarjontaa Peltola kuvailee paikkakunnan kokoon nähden varsin monipuoliseksi ja tasokkaaksi.

– Se pitää alan ammattilaisen hyvällä tavalla hereillä. Vierailen ravintoloissa ammattillisesta näkökulmasta, mutta myös ihan puhtaasti hyvän ruoan ystävänä.

Paikallinen puheenparsi on vuosien aikana ehtinyt jo hieman kiemurrella miehen omaan suuhun.

– Raumalaisten kanssa on helppo tulla toimeen, mutta kieli on sellainen, että se ihmetyttää edelleen. Onhan sekin tarttunut jonkin verran omaan puheeseen ja siirtänyt taustalle sitä pohjanmaan murretta.

Rauman kieli rikastuttaa Peltolan arkea niin vapaa-ajalla kuin työpaikallakin.

– Keittiössä meillä on ammattikielenä Rauman kieli, Peltola nauraa.

Á la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen Á la carte -listaan voit tutustua täällä.

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.