Kapteenin pöydässä: Mikko Aikko

By 20.4.2018Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailman menosta ja viimeisistä kuulumisista. Kevätauringon kurkistellessa jo pilvien raosta istahdimme alas keskustelemaan seurojen ja yhteisöjen varainhankinnasta. Oikea mies keskustelemaan aiheesta on raumalainen Mikko Aikko, joka tekee töitä Salibandyliitolle ja on tiiviisti mukana oman poikansa jääkiekkoharrastuksessa. Lounaaksi nautimme Kapteeninhuoneen herkullista härän sisäfileepihviä viinikastikkeessa, savuporovoilla ja röstiperunoilla sekä paistettua kuhaa tilliöljyllä ja äyriäisrisotolla.

Rauman Hovi Oy on ollut jo vuosia mukana tukemassa monipuolisesti raumalaista urheilu- ja kulttuuritoimintaa. Monen muun yrityksen tavoin Hovi on omalla tärkeällä panoksellaan mahdollistanut pienten ja hieman vanhempienkien harrastamista.

Rauman Lukon junioripuolella Hovi aloittaa nyt kolmannen kautensa yhteistyössä F-08 -juniorijoukkueen kanssa. Liigatasolla yrityksen kummipelaaja on jo pitkään ollut Lukon hyökkääjä Lauri Tukonen (Lue Kapteenin pöydässä -juttu Lauri Tukosesta tästä.)

Raumalainen Mikko Aikko tietää, kuinka iso rooli tämänkaltaisella tukemisella on seurojen toiminnassa. Aikko on itse urheillut koko elämänsä, ja hän on ollut mukana tänä vuonna 10 vuotta täyttävän poikansa jääkiekkojoukkueen varainhankinnassa.

– Rauman Hovi oli ensimmäisiä sponsoreita, jotka lähtivät mukaan tukemaan meidän toimintaamme. Me järjestämme joukkueen taustojen eli vanhempien ja toimihenkilöiden palavereita ja muita tilaisuuksia Hovin tiloissa. Käytämme laajasti yhteistyökumppanimme palveluita, tässä tapauksessa tilojen vuokraamisen lisäksi sellaisia ovat esimerkiksi ruuat ja kahvitukset, Aikko kertoo.

– Vanhemmat ja toimihenkilöt pääsevät samalla tutustumaan Hovin tiloihin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. He sitten taas pystyvät mainostamaan näitä palveluita eteenpäin muille ihmisille. Tämä tarjoaa hyvää mainosta ja positiivista julkisuutta.

Yhteistyö ei rajoitu tietenkään tähän, vaan Hovi näkyy vahvasti joukkueen arjessa.

– Teimme viime kaudella uudentyyppisen yhteistyökuvion, jossa joukkueen peliryhmät nimettiin Hovin ravintoloiden ja hotellien mukaan. Meillä on joukkueen sisällä ryhmät nimeltä Byssan pojat, Hovin pojat, Kapun pojat ja Linnan pojat.

– Nämä peliryhmien nimet ovat käytössä otteluissa kaikissa mahdollisissa yhteyksissä. Haluamme tarjota sponsorille aina mahdollisimman paljon hyötyä, mahdollisimman monella eri tavalla.

Pelipaitamainos on yksi niistä niin sanotuista perinteisistä yhteistyömahdollisuuksista. F-08 -junioreilla Hovi Salesin logo on sijoitettu paidan etuosaan olkapään kohdalle.

– Paitamainokset ovat siinä mielessä erinomaisia, että sponsorit saavat näkyvyyttä aina, kun pojat liikkuvat jossain paidat päällä. On sitten kyse peleistä tai jään ulkopuolisista tapahtumista. Esimerkiksi Lukon juhlakauden tapahtumissa niitä kannettiin juhlamarssilla kaupunkikuvassa.

 

Tarjottu tuki mahdollistaa monen lapsen harrastuksen

Varainhankinta on yksi osa jokaisen joukkueen ja yhteisön toimintoja. Se asettaa usein omat haasteensa muutenkin kiireiseen arkeen, mutta saattaa hyvin tehtynä laskea huomattavasti vanhemmille aiheutuvia kustannuksia.

– Jokaisessa joukkueessa on tietty määrä pelaajia, joilla on tietty määrä vanhempia. Nämä vanhemmat ovat töissä jossain, ja monessa työpaikassa työnantaja haluaa tukea työntekijöidensä lasten harrastamista. Jos jokainen vanhempi kartoittaa oman työpaikkansa mahdollisuuden tukea, niin usein jo sitä kautta saadaan kerättyä hyvä pohja, Aikko vinkkaa.

 

“Sponsorit tasoittavat tätä tilannetta niin, että jokaisella on mahdollisuus harrastaa
ja nauttia toisten lasten kanssa heille rakkaasta lajista.”

 

Hän korostaa, että paikallisten yritysten tuki on toiminnassa korvaamatonta. Sopivalla tukimäärällä kuukausimaksut saattavat jopa puolittua.

– Totta kai lähtökohta on se, että vanhemmat maksavat lastensa harrastuksen ensisijaisesti itse, mutta yrityskumppaneiden tuki on erittäin tärkeää. Vanhemmat ovat yleensä eri elämäntilanteissa, eikä jokaisella perheellä voi olla laittaa samaa rahamäärää lasten harrastuksiin. Sponsorit tasoittavat tätä tilannetta niin, että jokaisella on mahdollisuus harrastaa ja nauttia toisten lasten kanssa heille rakkaasta lajista.

Toimintaa voi tukea monin eri tavoin. Toiset tarjoavat täysin vastikkeetonta tukea, toiset taas haluavat näkyvyyttä. Yksi tapa on tarjota joukkueelle työtä korvausta vastaan.

– Talkoot ovat edelleen yksi tulonlähteistä. Kun tehdään vaikka puu- tai pihahommia porukassa, niin se yhdistää entisestään lapsia, mutta myös meitä vanhempia. Siinä oppii työntekoa ja tiimihenkeä.

 

Mielikuvituksella, rohkeudella ja omilla vahvuuksilla

Maailman muuttuessa myös varainhankintaan avautuu uusia mahdollisuuksia. Lukon F-08 -juniorit ovat olleet tietyllä tapaa edelläkävijöitä, sillä he ovat osanneet ottaa nämä uudet mahdollisuudet, kuten esimerkiksi sosiaalisen median hyvin huomioon.

– Se ei saa jäädä sponsorin vastuulle miettiä niitä yhteistyömuotoja, vaan sen täytyy lähteä joukkueen varainhankinnasta. Osallistetaan molempia puolia ja avarretaan yritysten markkinoinnin mahdollisuuksia.

– Etenkin juniorien kohdalla mukana on aina se good will -kärki, jonka voi tuoda ihan hyvin esiin yrityksen omissa kanavissa. Meillä esimerkiksi pojat kävivät äitiensä kanssa leipomassa paikallisessa kahvilassa. Näitä leivottuja herkkuja myymällä joukkue sai hankittua lisää varoja. Yritys taas sai erittäin hyvää ja positiivista materiaalia viestittäväksi omiin sosiaalisen median kanaviinsa.

 

“Kun peliin lyödään rutkasti mielikuvitusta ja rohkeutta tehdä aloitteita,
niin homma lähtee varmasti rullaamaan.”

 

Vahvaa varainhankintakokemusta niin vapaa-ajallaan kuin työelämässäänkin kerryttänyt Aikko antaa muutaman tärkeän vinkin, jotka kannattaa ottaa huomioon.

– Jokaisella vanhemmalla on omat vahvat osaamisalueensa, ne kannattaa valjastaa sen yhteisen hyvän eteen. Itse teen myyntiä päivätyökseni, joten on selvää, että se käy minulta huomattavasti helpommin kuin sellaiselta, joka sitä ei ole koskaan tehnyt. Vastaavasti tämä ihminen saattaa osata jotain sellaista, mitä minä en hallitse.

– Toinen asia on rohkeus. Kun peliin lyödään rutkasti mielikuvitusta ja rohkeutta tehdä aloitteita, niin homma lähtee varmasti rullaamaan. Maailmassa ei ole kaikkea vieläkään keksitty, uusia ideoita keksitään jatkuvasti.

 

Salibandyliigan Superfinaali edelläkävijänä

Aikko toimii päivätyökseen Salibandyliiton palveluksessa myyntipäällikkönä. Raumalainen on ollut toimessaan kehittämässä nousevaa lajia jo 15 vuoden ajan.

– Vastaan pääsääntöisesti uuskumppanuushankinnasta. Sen lisäksi vastaan mainonnasta ja mittavissa määrin myös salibandyvarusteiden jälleenmyynnistä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun ympäri Suomea nousee tasaiseen tahtiin uusia halleja, niin liitolta halutaan konsultointia esimerkiksi kaukaloiden suhteen. Me pystymme tarjoamaan tähän kokonaisvaltaisen ratkaisun aina suunnittelusta tuotteiden toimittamiseen asti.

Miten Aikko näkee salibandyn muutokset, mikä ero lajilla on 15 vuotta sitten ja nyt?

– Ne ovat kaksi täysin eri asiaa. Sen aikainen mielikuva puolapuiden välissä pelattavasta höntsälajista on varmasti karissut jo pois. Harva pelaaja tästä vieläkään toimeentuloaan saa eli sinällään olemme vielä amatöörilaji, mutta sitä työtä tehdään hyvinkin suunnitelmallisesti.

– Organisaatiot ovat tänä päivänä ammattimaisia. Esimerkiksi toiminnanjohtajat eivät enää tee kaikkea, vaan monessa seurassa on omat ihmiset pyörittämässä urheilupuolta ja hallintoa. Laji on kasvanut 15 vuodessa vajaan 20 000 lisenssipelaajan harrastuksesta 70 000 lisenssinhaltijan lajiksi.

 

“Superfinaali on suomalaisessa palloilu-urheilussa tällä hetkellä
poikkeuksellinen järjestely ja tietynlainen edelläkävijä.”

 

Raumalla lajin lippulaiva on SalBa. Seuran miesten edustusjoukkue putosi viime kauden päätteeksi Salibandyliigasta Divariin reppu täynnä tärkeitä oppeja.

– Näen raumalaisen salibandyn tilan erittäin hyvänä. Ne uutiset, mitä SalBan suunnalta on viestitty kertovat siitä, että täällä halutaan luoda vahvaa pohjaa ja tarjota mahdollisuutta myös tytöille harrastaa tätä lajia.

Tulevana viikonloppuna Aikolla on edessään yksi vuoden kohokohdista. Helsingin Hartwall Areenalla pelattavassa Salibandyliigan Superfinaalissa kohtaavat tamperelainen Classic ja jyväskyläläinen Happee.

– Superfinaali järjestetään nyt kolmatta kertaa, ja tämän konseptin tulevaisuudesta on tarkoitus päättää perjantaina. Superfinaali on suomalaisessa palloilu-urheilussa tällä hetkellä poikkeuksellinen järjestely ja tietynlainen edelläkävijä. Näen, että tällaiselle tapahtumalle, jossa mestaruus ratkaistaan yhdellä voitolla, on ollut tilausta. Se on äärimmäisen hieno, rohkea ja erottuva tapa toimia.

Superfinaalien katsojamäärät ovat pyörineet kahtena aiempana vuonna 10 000 silmäparin molemmin puolin.

– Tänä vuonna saattaa viimevuotiseen tapaan tuo 10 000 katsojaa tehdä tiukkaa, mutta toivotaan, että ihmiset heräävät lähtemään paikalle. Tämä tapahtuma on meidän lajillemme iso juttu, ja nuo katsojamäärät kertovat siitä potentiaalista, joka lajille on olemassa.

 

Raumalla helppo lounastaa terveellisesti

Lounas lähenee loppuaan ja lautaset ovat tyhjentyneet. Hyvää keskustelua on vienyt eteenpäin hyvä ruoka.

– Käyn arkisin päivittäin jossain ruokaravintolassa lounaalla. Raumalla on erittäin monipuolinen ja laadukas tarjonta kaupungin kokoon nähden. Pyrin syömään monipuolisesti, ja raumalaiset ravintolat tarjoavat siihen hyvät mahdollisuudet.

– Terveyden näkövinkkelistä pyrin syömään lihaa, kalaa, maksaa, vihanneksia ja salaattia. Jos tekisin kotona eväät, niin se olisi hyvin usein sitä samaa toistoa, mitä edellisenä päivänä on syönyt.

 

“Aina kun on mahdollisuus hyvään ja laadukkaaseen ruokaan,
niin Kapteeninhuone on vahva vaihtoehto.”

 

Aikko kertoo olevansa tietyllä tapaa kulinaristi, sillä hän pyrkii löytämään ruuasta aina jotain uutta ja mielenkiintoista.

– Iltaisin käyn ruokaravintoloissa vaihtelevasti, ennen lapsia ehdin käymään huomattavasti ahkerammin. Vaimon kanssa pitäisi ehtiä useamminkin ulos syömään. Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että vaimoni on ammatiltaan kotitalouden opettaja ja erittäin hyvä kokki. Minua siis hemmotellaan kotona sillä osastolla, Aikko naurahtaa.

Vaimon lisäksi myös päivän annoksena ollut härän sisäfileepihvi viinikastikkeessa, savuporovoilla ja röstiperunoilla saa kehut.

– Oli kyllä mainio pihvi. Aina kun on mahdollisuus hyvään ja laadukkaaseen ruokaan, niin Kapteeninhuone on vahva vaihtoehto. Rauman pihvipaikoista ehdottomasti kolmen parhaan joukossa. Tänne kannattaa kaikkien raumalaisten ja Raumalla vierailevien suunnata hyvän ruoan ja palvelun pariin.

 

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjoisin arkisin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.