Kapteenin pöydässä: Maija Männistö

By 7.4.2018huhtikuu 20th, 2018Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailman menosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa istahdimme lounaalle raumalaisen ruoka- ja viiniblogisti Maija Männistön kanssa. Kapteeninhuoneen lounastarjonnasta lautaselle valikoitui runsaan alkupalapöydän lisäksi ylikypsää häränrintaa pippurikastikkeessa ja juuressoseella sekä loimutettua nieriää, kantarellikastiketta ja tilliperunoita.

Toisille ruoka on arjen polttoainetta, toisille se tarjoaa suuria elämyksiä ja hienoja kokemuksia. Raumalainen blogisti Maija Männistö on päässyt kokemaan ruoan kautta monenlaista. Maija perusti suositun Köökistä kajahtaa -bloginsa alkuvuodesta 2011.

– Pidin aiemmin henkilökohtaisempaa lifestyle-tyylistä blogia, johon alkoi tulla hieman huomaamattakin enemmän ja enemmän ruoka-aiheista sisältöä. Irroitin siitä sitten Köökistä kajahtaa -blogin omaksi sisältökanavakseen, ja pikkuhiljaa edellinen blogi jäi pois kuvioista, Maija taustoittaa.

Köökistä kajahtaa -blogissa Maija on jakanut vuosien varrella lukijoilleen reseptejä ja kokemuksiaan erilaisista ravintoloista. Kyseinen blogi viettää tällä hetkellä hiljaiseloa.

– Hieman yli vuosi sitten taisin tehdä viimeisimmän päivityksen. Blogi on edelleen kaikkien luettavissa, mutta uutta sisältöä ei ole nyt hetkeen tullut tuotettua. Siellä on kuitenkin noin 500 reseptiä, jotka tuovat blogiin koko ajan sellaista perusliikennettä ihmisten etsiessä Googlen kautta uusia juttuja ruoanlaittoon.

Kyseisen blogin jatkaminen ei ole kuitenkaan poissuljettu. Maija sanoo olevan mahdollista, että sisällöntuotanto jatkuu jossain vaiheessa, jos siltä tuntuu. Mitään paineita hän ei asiasta aio ottaa.

– Nyt on tuntunut ihan hyvältä olla ilman blogia. Se vie kuitenkin aika paljon arjesta aikaa. Ammattimaisesti tehdyn blogin sisällöntuotantoa voi verrata käytännössä aikakausilehden tekoon.

– Suurin syy sille, että blogi on tauolla on se, että rima nousi itselläni niin korkeaksi. Seuraava vaihe olisikin ollut lähteä ammattimaistamaan blogia entisestään. Se taas olisi tarkoittanut sitä, että esimerkiksi joulukinkku pitäisi paistaa jo marraskuussa, että paistovinkit saisi julkaistua sopivasti ennen joulua.

 

“Parasta saa aina varastaa, mutta omalla twistillä.”

 

Toisinaan sisällöt syntyvät nopeasti, mutta toisinaan ne vaativat paljon työtä. Ruokapostauksen tekeminen vaatii suunnittelutyön, kaupassakäynnin ja ruoan valmistuksen lisäksi myös muun muassa annoksen stailauksen, valokuvauksen ja tekstituotannon.

– Suomessa meillä suurin haaste on valon määrä. Talvella pitäisi valokuvaukset suorittaa päiväsaikaan siinä pienessä välissä, kun meillä on muutama tunti luonnonvaloa. Yhteen postaukseen saa helposti uhrautumaan useamman tunnin.

Omien ajatusten ja ideoiden esille nostaminen vaatii rohkeutta.

– Onhan se niin, että ensimmäisen postauksen kynnys on aina se suurin. Tosin nykypäivänä ihmiset jättävät nettiin niin paljon jalanjälkiä itsestään, että se alkaa olla jo ihan arkista. Rohkeasti vaan kokeilemaan. Kannattaa seurailla mitä muut tekevät, ja ottaa sieltä oppia. Parasta saa aina varastaa, mutta omalla twistillä, Maija naurahtaa.

 

Kun Hans Välimäki teki suloista ja kotikutoista

Osa ihmisistä bloggaa huvikseen, toiset taas ammatikseen. Osa harkitsee blogin perustamista sillä näkökulmalla, että siitä voisi jonain päivänä saada elantonsa.

– Minä en saanut blogistani koskaan sellaisia summia, että olisin voinut heittäytyä täysipäiväiseksi blogistiksi. Ennemminkin puhutaan sellaisista päätyön ohessa saaduista taskurahoista, pienestä korvauksesta tehtyä työtä vastaan.

Ammattimainen bloggaaminen vaatii siis aikaa, mutta myös suunnitelmallisuutta. Maija kertoo pitäneensä oman tuotanso tältä osin mahdollisimman mielekkäänä.

– Minulla ei ole koskaan ollut sellaista kalenterisuunnitelmaa, että jonain tiettynä viikonpäivänä pitäisi tulla tiettyjä päivityksiä. Yritin pitää sen mukavana puuhana, ja edetä sisältöjen kanssa ihan sen hetkisen fiiliksen mukaan.

Bloggaajien palkkiot kertyvät useimmiten mainostukseen liittyvästä yhteistyöstä. Tällaisia ovat esimerkiksi blogiin istutettavat mainosbannerit.

– Bloggaaja voi liittyä yhteisöihin, joissa voi valita itseään kiinnostavat ja omaan blogiin sopivat kampanjat. Mainostajat sitten valitsevat niistä halukkaista omiin tarpeisiinsa parhaiten istuvat vaihtoehdot. Köökistä kajahtaa -blogissa oli mainostajina esimerkiksi ruoka-alan lehtiä ja ruuanlaittovälineistöä.

 

“Tämä on tällainen suloinen kotikutoinen piirakka, ihan kuin jonkun lapsen tekemä.”

 

Yhteistyötä tehdään myös sisältöjen osalta.

– Tällöin bloggaaja saa tuotteiden valmistajilta tai jälleenmyyjiltä erilaisia välineitä testattavaksi. Esimerkkinä vaikkapa kauppoihin tullut sitruunalla maistettu oliiviöljy, jota tietty bloggaajajoukko pääsee testaamaan. Näissä tapauksissa korvaus maksetaan siitä yhteistyöpostauksesta.

Maija on päässyt tekemään myös Fiilisruokaa-lehden, jossa oli hänen reseptejään. Kyseinen lehti oli myynnissä kaupoissa kautta maan. Toinen hieno kokemus tarjoutui television puolella. Maija oli mukana Haasta Hans -ohjelmassa yhtenä tuomariston jäsenenä.

– Olihan se hieman hassu tilanne, kun minä tällaisena kouluttamattomana kotikokkina olin arvostelemassa Michelin-tähtiä saavuttaneen Hans Välimäen ruokaa. Kerran taisin antaa palautteeksi, että tämä on tällainen suloinen kotikutoinen piirakka, ihan kuin jonkun lapsen tekemä, Maija nauraa.

– Se oli hieno kokemus, mutta samalla se osoitti itselleni sen, ettei TV-kameroiden edessä oleminen ole se minun juttuni. Oli kiva nähdä sitä elämää siellä kulissien takana ja saada pakkelia naamaan. Ja pääsi nauttimaan päivästä toiseen hyvää ruokaa, eli kyseessä ei ollut mikään kahden viikon dieetti.

Sekä lehti- että TV-projektista maksettiin korvaus, mutta bloggaaminen tarjoaa rahapalkkioiden lisäksi myös paljon muuta. Pelkästään tienaaminen mielessä ei bloggaajaksi kannatakaan ryhtyä.

– Blogia voi ajatella myös eräänlaisena ammatillisena CV:nä. Olen laittanut omiin työhakemuksiini maininnan, että harrastan ruoanlaittoa ja pidän siitä tällaista blogia. Sieltä näkee muun muassa sen, miten minä tuotan tekstiä ja miten otan valokuvia.

– Bloggaaminen on myös verkostoitumista. Sen avulla pääsee monenlaisiin tapahtumiin ja tapaamisiin, joissa tutustuu uusiin ihmisiin.

 

Parilla idealla ei vielä pötkitä pitkälle

Vuosien varrella tapahtuu paljon kehitystä. Maija naurahtaa, että sen voi nähdä vertaamalla uran alkutaipaleen julkaisuja viimeisimpiin postauksiin.

– Jos laitan vierekkäin ensimmäisen ja viimeisimmän julkaisun kuvat, niin onhan niissä suuri ero. Niitä katsoessa huomaa ne askeleet, joita olen ottanut eteenpäin.

– Alussa sitä saattoi tehdä ruoan ja aloittaa sen syömisen, kun yhtäkkiä kesken kaiken havahtui siihen, että se kuvakin piti ottaa. Ajan saatossa kuviin alkoi panostaa enemmän, ja kuvausrekvisiitan määrä kasvoi silmissä. Paljon tuli etsittyä kirpputoreilta vanhoja kattiloita, pannuja ja ruokailuvälineitä.

 

“Sisältöjä kannattaa suunnitella hieman pidemmälle.”

 

Asiat kiinnostavat, mutta asioiden takana on aina ihminen. Blogisti voi kirjoittaa omasta aiheestaan, mutta mielenkiinto kiinnittyy poikkeuksetta myös itse sisältöjen tuottajaan.

– Viittasin toisinaan blogissa omaan parisuhdetilanteeseen, ja asuinkaupunki tuli varmasti ihmisille tutuksi. Sitä kautta pystyi tuomaan sitä omaa henkilöllisyyttä ja persoonaa mukaan ruoan oheen.

Blogin aloittamista harkitseville Maijan kokemuksella on hyvä antaa vinkkejä. Aina kannattaa keskittyä tekemään oman näköistä blogia itseään kiinnostavasta aiheesta.

– Itse blogin perustaminen on helppoa, mutta niitä sisältöjä kannattaa suunnitella hieman pidemmälle. Kahdella hyvällä postausidealla ei mennä vielä kovinkaan pitkälle, mutta jos niitä ideoita on 20, niin tilanne on toinen.

– Joskus on hyviä ideointihetkiä, mutta niitä niin sanottuja kuiviakin kausia tulee väkisin. Tällöin on hyvä jos on laaja ideapankki, josta voi poimia juttuja tehtäväksi. Näin blogin pystyy pitämään aktiivisena.

 

Viinitolloksi viinilasin äärellä

Perinteisten blogialustojen lisäksi löytyy myös muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi sosiaalisen median kanavat ovat yksi hyvä paikka sisältöjen kodiksi.

– Jos kokee, että tekstituotanto ei ole kaikkein ominta alaa, niin esimerkiksi Instagramiin voi perustaa tilin, jossa keskittyy tiettyyn aiheeseen ja painottaa sisällöissä valokuvia. Vaihtoehtoja on paljon, etenkin videobloggaajat ovat nyt kovassa huudossa.

Köökissä kajahtaa -blogin lomaillessa, Maija keskittyy tällä hetkellä Instagramissa ylläpitämäänsä Viinitollo-tiliin.

– Halusin ylläpitää jonkinlaista kanavaa, jonne tuottaisin sisältöä. Olen aina ollut kiinnostunut viineistä, mutta en ole tuntenut niitä niin sanotusti pintaa syvemmältä. Ajattelin, että samanlaisia ihmisiä on paljon. Sellaisia, jotka haluaisivat luonnehtia viiniä muutenkin kuin sanomalla, että “tämä on hyvää”.

Maija kertoo aloittaneensa viineihin tutustumisen käytännössä nollapisteestä. Idea syntyi tietenkin viinilasin äärellä.

– Instagramiin päädyin siksi, että sisältöjen tekeminen pysyisi mahdollisimman kevyenä eikä siihen tuhrautuisi liiaksi aikaa.

 

Lauantairuoka ja yhteiset hetket opettivat arvostamaan ruokaa

Ruoasta ja viinistä kiinnostuneelle maailma tarjoaa monenlaisia makuelämyksiä. Maija suuntaa lomamatkoillekin aina syömään.

– Käytän ennen matkaa paljon aikaa lomakohteen paikalliseen ravintolatarjontaan tutustuen. Se aika, minkä siihen käyttää ennakkoon, palkitsee sitten paikan päällä. Lomalla on usein aikaa vain rajallisesti ja on ikävää, jos niistä muutamista illoista joku osoittautuu ruoan suhteen pettymykseksi.

– Karmani on ollut näissä hyvä. Kotona katsotut paikat ovat osuneet kohteessa hyvin kohdalleen. Vaivannäköähän se vaatii, mutta se kannattaa.

 

“Usein ne pienet ja persoonalliset paikat ovat niitä parhaimpia.”

 

Ruokamatkalle suuntaaville Maija vinkkaa, että parhaat vinkit tulevat paikallisilta asukkailta.

– Kannattaa lähteä rohkeasti kysymään neuvoa, että mihin kannattaa suunnata syömään. Ketjupaikatkin voivat yllättää positiivisesti, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa, että usein ne pienet ja persoonalliset paikat ovat niitä parhaimpia.

Maija on ahkera ruokaravintoloissa kävijä myös kotikaupungissaan Raumalla. Paikallinen ravintolatarjonta saa ansaitut kehut.

– Meillä on täällä asiat todella hyvin. Löytyy erilaisiin fiiliksiin ja tilanteisiin sopivia ravintoloita.

Rakkaus ruokaan on Maijan kohdalla syntynyt jo lapsena. Arvostus ruokaan on opittu perheen yhteisistä hetkistä.

– Emme käyneet kauheasti ulkona syömässä, mutta teimme kotona paljon ruokaa. Puhuimme lauantairuuasta, mikä tarkoitti, että tehdään jotain hieman parempaa. Yleensä se oli valkosipulikermaperunoita ja paistia. Se syötiin yhdessä koko perheen kanssa, ja sen jälkeen nautittiin jälkiruokaa olohuoneessa katsellen Avaraa luontoa.

 

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjoisin arkisin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.