Kapteenin pöydässä: Leena Salminen

By 17.5.2019Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa keskustelimme hyväntekeväisyydestä Zonta Internationalin Rauman kerhon puheenjohtajan Leena Salmisen kanssa. Keskustelun lomassa lounaaksi nautittiin alkupalapöydän antimista, naudan petite tenderistä punaviinivoissa ja parmesanristolla sekä loimutettua nieriää pinaattihollandaisekastikkeella ja uunilohkoperunoilla.

Zonta International on kansainvälinen palvelujärjestö, jonka toiminta on vapaaehtoista palvelutoimintaa. Tavoitteena on vaikuttaa naisten ja tyttöjen asemaan kaikkialla maailmassa.

Maailmanlaajuinen Zonta International on jaettu piireihin. Suomi muodostaa yhdessä Viron kanssa Piirin 20. Rauman kerho on yksi tämän piirin 65 paikallisesta kerhosta. Raumalla kerhon puheenjohtajana toimii Leena Salminen.

– Järjestön tavoite on, että maailman tytöillä ja naisilla on kaikilla ihmisoikeudet ja ihmisarvo, ja että jokainen nainen pystyy käyttämään hyväkseen kaikki kykynsä. Haluamme edistää sukupuolten tasa-arvoa sekä ehkäistä naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa, Salminen kertoo.

– Järjestömme antaa lausuntoja myös YK:lle. Zonta on ainut kansainvälinen ainoastaan naisjäsenistä koostuva järjestö, jolta näitä kommentteja kysytään.


“Tässä pääsee vaikuttamaan asioihin
ja tekemään hyvää hyvässä porukassa.”


Vuonna 2018 Rauman kerholle tuli täyteen 30 toimintavuotta. Jäseniä on tällä hetkellä 25. Salminen kertoo, että jäsenmäärä on hyvä, mutta mukaan mahtuisi myös uusia innokkaita.

– Kaikenikäiset aktiiviset ja auttamisen haluiset naiset ovat tervetulleita mukaan toimintaamme. Kaipaamme jäsenistöömme etenkin nuorta väkeä. Me kyselemme uusia jäseniä ja meihin voi olla yhteydessä.

Salminen itse on ollut mukana Zontan toiminnassa vuodesta 2015 saakka. Puheenjohtajana hän on toiminut nyt vuoden ja kohta on alkamassa toimikauden jälkimmäinen vuosi. Rauman kerho kokoontuu kerran kuukaudessa.

– Toiminta antaa jäsenilleen paljon. Tässä pääsee vaikuttamaan asioihin ja tekemään hyvää hyvässä porukassa. Meillä on mukava ja kiva meininki, ja viihdymme yhdessä.

– Me kokoustamme ja järjestämme erilaisia tapahtumia kuten teatteriesityksiä. Lisäksi käymme tutustumassa yritysvierailuilla. 

Naudan petite tender punaviinivoissa ja parmesanristolla.

Paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti

Zonta International toimii kansainvälisesti, kansallisesti ja paikallisesti. Yhteistyötä tehdään muun muassa YK:n järjestöjen kanssa.

– Projektien kohteita ovat olleet esimerkiksi naisten ja tyttöjen terveys, koulutus ja taloudelliset mahdollisuudet. Olemme myös pysäyttämässä lapsiavioliittoja ja sukupuoleen kohdistuvaa väkivaltaa, Salminen taustoittaa.

–  Zonta International järjestön 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi meillä on käynnissä kotimaassa ZAU-kampanja, jonka tavoitteena on lisätä tyttöjen kiinnostusta matemaattis-luonnontieteellisille aloille ja teknologiaan ja oikaista vääristymää ammattien jakautumisessa miesten ja naisten töihin.

Valtakunnallisesti Zonta on kantanut ison panoksen ZAU-kampanjaan, sillä kuluvan vuoden 2019 aikana kampanjan puitteissa on lahjoitettu jo nyt peräti 75 000 euroa.

– Olemme olleet järjestämässä tapahtumia, joiden avulla olemme keränneet varoja hyväntekeväisyyteen.


“Varoja tullaan lahjoittamaan niin
paikallisesti kuin myös ulkomaille.”


Zonta Rauma järjesti maaliskuussa Rauma-salissa Miehenkäyttöopas – 10 tapaa selvitä arjesta -teatterinäytöksen. Tuolloin yleisöltä kerättiin ehdotuksia uusista lahjoituskohteista.

– Saimme runsaasti hyviä ehdotuksia. Olemme käyneet niitä läpi ja tulemme kertomaan lähiaikoina kohteista, joihin varoja tullaan lahjoittamaan niin paikallisesti kuin myös ulkomaille.

Yksi vuosien varrella ulkomaan apua saanut kohde on raumalaisen Keijo Ahorinnan organisoima Rauma-kylä Sri Lankassa.

– Rauma-kylästä löytyy yksi talo, joka on rakennettu Zonta Rauman lahjoittamilla rakennusvaroilla. Kyseinen talo rakennettiin sikäläiselle äidille ja hänen neljälle lapselleen, Salminen kertoo.

Paikallisesti lahjoituksia annetaan apurahoina ja stipendeinä sekä tukirahoina kohteisiin. Rauman kerho pohtii itse lahjoituskohteita, mutta lahjoituksia voi myös anoa.

– Olemme lahjoittaneet varoja Raumalla muun muassa Rauman Seudun Katulähetyksen toimintaan, Toivon talo -projektiin sekä Rauman Kriisikeskus Ankkurpaikk´n turvakodin erilaisiin arjen hankintoihin kuten huonekaluihin.

Kapteeninhuoneen alkupalapöydän antimista voi nauttia joko alkuun tai pääruoaksi.

Jokaisella on mahdollisuus auttaa

Zonta-järjestö tekee äärimmäisen tärkeää työtä tärkeän asian eteen. Miten Rauman kerhon puheenjohtaja näkee naisten ja tyttöjen aseman Suomessa?

– Meillä on asiat melko hyvin suhteutettuna moneen muuhun maahan. Täällä on hyvä olla ja kaikilla on mahdollisuus koulunkäyntiin. Koulutushan on kaikkialla maailmassa tulevaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeä asia, Salminen muistuttaa.

– Se, että Suomessa asiat on hyvin, ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki täällä voisivat hyvin. Aina on niitä, joilla on taloudellisia tai terveydellisiä haasteita. Tällöin tarvitaan apua, että päästään elämässä eteenpäin.

Eri puolilla maailmaa on edessä erilaiset haasteet.

– Köyhyys ja kulttuuri ovat sellaisia asioita, jotka saavat toimimaan tietyllä tavalla. Jos mietitään vaikka lapsiavioliittoja, niin niiden taustalla on usein taloudelliset syyt. Lisäksi tavat toimia kyseisessä kulttuurissa.

– Jos pystymme auttamaan köyhyydessä elävien perheiden tyttöjä saamaan koulutusta ja sitä kautta työtä, auttaa se tyttöä, tytön perhettä ja mahdollisesti koko sukua. Näin saadaan pysäytettyä esimerkiksi juuri näitä lapsiavioliittoja.


Se, että Suomessa asiat on hyvin, ei kuitenkaan
tarkoita sitä, että kaikki täällä voisivat hyvin.”


Meillä jokaisella on mahdollisuus auttaa. Yksi tapa on olla mukana Zonta Rauman toiminnassa.

– Minuun voi ottaa yhteyttä ja kertoa itsestään. Haluamme mukaan innokkaita ja aktiviisia naisia.

Auttaa voi myös osallistumalla Zontan järjestämiin tapahtumiin ja tekemällä lahjoituksen Zontan erilaisiin rahastoihin.

– Auttaminen on tärkeää, kuuluu sitten johonkin järjestöön tai ei. Apua tarvitsee aina joku, Salminen korostaa.

Loimutettua nieriää pinaattihollandaisekastikkeella ja uunilohkoperunoilla.

Mieli lepää kesämökillä ja Vanhassa Raumassa

Päivän lounas on nyt nautittu. Tarjoilut tekivät Salmiseen vaikutuksen. Sekä runsas alkupalapöytä että loimutettu nieriä maistuivat.

– Kapteeninhuoneen alkupalapöytä on todella kattava ja siitä löytyy herkkuja moneen lähtöön. Vaikka etukäteen tietää, että pääruoka tulee olemaan erinomainen, niin alkupalapöydästä tulee helposti syötyä reilummin kuin alun alkaen oli ajatus, Salminen naurahtaa.

Hän kertoo olevansa ahkera ruokaravintoloissa kävijä.

– Nyt kun tyttäremme on kasvanut aikuiseksi ja olemme mieheni kanssa kahden, käymme usein viikonloppuisin ulkona syömässä. Olen ruoan suhteen sellainen tutkimusmatkailija, eli kun lomareissuun lähdetään niin ruoka on yksi ykkösjutuista.

– Kotikokkina olen yleensä sellainen, että teen sitä mitä on helppo ja nopea tehdä. Sitten kun lähden tekemään ruokaa ajan kanssa, silloin on mukava tehdä jotain  haastavampaakin.

Salminen työskentelee Metsä Fibren Rauman tehtaalla tiedottajana. Hän elää kiireistä aikaa, mutta edessä häämöttää jo kesä. Mitä Salmisen kesään kuuluu?

– Meillä on kesämökki, jossa vietämme aikaa ympäri vuoden, mutta kun kesäloma alkaa, niin silloin ollaan mahdollisimman paljon mökillä. Toinen mukava asia on se, että voi kävellä Vanhassa Raumassa, nauttia siitä miljööstä ja käydä ostamassa torilta perunat, porkkanat ja kalat.

Päivittäin vaihtuva jälkiruoka kruunaa jokaisen lounashetken.

Tutustu Zontan toimintaan ja lähde mukaan tekemään hyvää. Siirry Zontan nettisivuille tästä.

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.