Kapteenin pöydässä: Lauri Ketonen

By 11.10.2019Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Istahdimme lounaalle teatterimaailman monitoimimies Lauri Ketosen kanssa. Lounashetki alkoi alkapalapöydän antimilla, jonka jälkeen pääruoaksi valikoitui paistettua siikaa maissi-perunapyreellä ja maustetulla kukkakaalilla sekä naudan ulkofileepihviä persiljavoin, paahdetun kirsikkatomaatin ja valkosipuliperunoiden kera.

Lauri Ketonen on tuttu mies monilta lavoilta. Raumallakin aikanaan kaupunginteatterissa vierailleen Ketosen tämän hetkiset projektit tällä seudulla keskittyvät Teatteriyhdistys Faken toimintaan.

Kuluvan vuoden tammikuussa Rauma-salissa esitetty Fame-musikaali keräsi runsaasti yleisöä ja hyvää palautetta. Samaa positiivista virettä jatkoi menneenä kesänä Sieravuoren kesäteatterissa nähty Matin ja Tepon musiikilla maustettu Kaiken takana on nainen.

– Kesä meni yli odotusten, joten olemme todella tyytyväisiä. Tämä oli hyvää jatkumoa edelliskesän Badding-musikaalille, joka selvästi viitoitti Sieravuoren kesäteatterin tietä. Ihmiset osasivat etsiä esitystämme. Palaute oli hyvää ja kaikki meni todella hienosti, Ketonen kertoo.

Kaiken takana on nainen on mahdollista nähdä kahden esityksen verran Uudenkaupungin teatterissa. Päivä- ja iltanäytökset järjestetään sunnuntaina 27.10.2019. Seuraava iso ponnistus on Ketosen ohjaama tiistaina 22.10.2019 ensi-iltansa saava Kuumia aaltoja. Päätähtinä nähdään Meiju Suvas ja Rinna Paatso.

– Harjoitukset ovat jatkuneet jo pitemmän aikaa Vantaalla, mutta kuluvalla viikolla ne on siirretty Raumalle. Etenemme kahden harjoituskerran päivätahtia, joten elämme hektistä, mutta samalla myös mukavalla tavalla jännittävää aikaa, Ketonen hymyilee.

– Meijun ja Rinnan nimet ovat suurelle yleisölle tuttuja. Sen näkee esimerkiksi siinä, kuinka hienosti esityksille riittää kiinnostusta myös Rauman rajojen ulkopuolella. Olemme kiitollisia, että he lähtivät mukaan tähän produktioon.

Paistettua siikaa maissi-perunapyreellä.

Kuumia aaltoja -musiikkikomedia sijoittuu karaokebaariin, jossa kaksi Anne-nimistä naista kohtaavat sattumalta valittuaan saman kappaleen esitettäväkseen. He päätyvät keskustelemaan elämästä ja laulamaan yhdessä kappaleita.

– Luvassa on aikuisen naisen elämää ja siihen liittyviä asioita. Mukana on koskettaviakin hetkiä, mutta pääasiassa nauretaan elämälle ja mokailuille. Harjoituksissa olemme huomanneet, että tästä löytyy paljon elämänläheistä tarttumapintaa.

Lavan yhteydessä on myös isot näytöt, joihin heijastetaan kappaleiden sanat. Tällä mahdollistetaan entistä vahvempi vuorovaikutus yleisön kanssa.

– Yleisöllä on lupa laulaa mukana. Yleisön osallistaminen laulamisen kautta on yksi perustavanlaatuinen juttu tässä konseptissa. Tästä syystä esitys vaatii ravintolatilan, jossa baari on koko ajan auki. Osa katsomopaikoista on pöytäpaikkoja ja osa rivikatsomoa.

Kuumia aaltoja -musiikkikomediaa tähdittävät Rinna Paatso (vas.) ja Meiju Suvas. (Kuva: Teatteriyhdistys Fake)

Juhlahovissa ammattilaiset pelaavat yhteen

Kuumia aaltoja -näytökset oli alunperin tarkoitus järjestää Kulttuurikuppila Brummissa. Ravintolassa sattuneen tulipalon vuoksi, tuli ryhmälle eteen uuden esityspaikan etsiminen. Se löytyi Rauman Hovin tilausravintola Juhlahovista.

– Näin Juhlahovin potentiaalin jo silloin, kun kävin siellä ensimmäisen kerran tutustumassa. Silloin tosin oli aurinkoinen päivä ja tilassa on isot ikkunat, joten se ei vielä siinä vaiheessa näyttänyt teatteritilalta, Ketonen muistelee.

– Hienosti se on muuntunut teatterikäyttöön. Nyt kun siellä on pimennysverhot, lava ja valot, näyttää se aivan täydelliseltä ravintola- ja klubitilalta. Juhlahovi tulee toimimaan teatteritilana todella hyvin.

Juhlahovi onkin tunnettu siitä, että se muuntuu monenlaisiin tilaisuuksiin. Syyskuun lopulla tiloissa järjestettiin muusikko Olavi Uusivirran konsertti, joka oli niin ikään alunperin tarkoitus järjestää Kulttuurikuppila Brummin tiloissa.

– Meidän kannaltamme on hienoa tehdä yhteistyötä ammattimaisen tahon kanssa, joka on tottunut järjestämään isojakin tilaisuuksia. Toki teatteri on Hoville varmasti uutta, mutta tämän produktion myötä heillä on silläkin puolella kokemusta. Me teemme laadukkaan esityksen ja Hovi tekee laadukkaat oheispalvelut.

Ketonen muistuttaa, että iso produktio ei rakennu yksittäisen ihmisen toimesta, vaan se vaatii laajan kirjon oman alansa osaajia. Ketonen pyörittää Fakea yhdessä Jenna Karhulan kanssa.

– Pekka Siistonen on tehnyt meille hienot taustat, Henrika Bäcklund upeat videot ja Hanna-Riikka Nordman koreografiat. Kun lavalla on vielä sellaiset nimet kuin Meiju Suvas ja Rinna Paatso, voidaan puhua ammattitaitoisten ihmisten yhteisestä projektista, Ketonen kiittelee.

Liput Kuumia aaltoja -esityksiin on myynnissä Tiketti.fi:ssä. Kysyntä on ollut kovaa.

– Ympärillämme on paljon hyvää pöhinää ja ihmiset ovat kiinnostuneita. Esitykset jatkuvat aina 7.12. asti, eli Kuumia aaltoja -esitykset ovat hyvää ohjelmaa myös pikkujouluihin.

Ketonen on työskennellyt estradeilla jo 25 vuoden ajan. (Kuva: Viachselav Vinokurov)

Suomi tutuksi teatterien lavoilla ja laulukeikoilla

Teatteriyhdistys Faken pyörittämisen lisäksi Ketonen työskentelee freelance-näyttelijänä. Muun muassa Rauman teatterissakin vuosina 2012-17 vierailevana näyttelijänä ollut Ketonen on tällä hetkellä mukana Tampereen Työväen Teatterin Billy Elliot -musikaalissa. Hän on myös mukana keväällä 2020 Nelosen suoratoistopalvelu Ruudussa esitettävässä TV-sarjassa Keihäsmatkat.

Viime kesä vierähti Seinäjoen kesäteatterissa Spamalot-näytelmässä. Tätä ennen hän on ollut mukana muun muassa Pyynikin, Turun ja Samppalinnan kesäteattereissa.

Mikä rooli on kokeneelle näyttelijälle tärkein? Entä mikä olisi miehen unelmien rooli?

– Eräs kollega muotoili asian niin, että kolme tärkeintä roolia ovat edellinen, tämänhetkinen ja tuleva rooli. Se on hyvin sanottu. Minulla ei ole rooleista sellaista selkeää haavetta, vaan haluan olla mukana mielenkiintoisissa projekteissa, Ketonen sanoo.

– Esimerkiksi silloin kun olin Rauman teatterissa, oli Cabaret -musikaalin MC:n eli seremoniamestarin rooli tärkeä. Se oli sellainen, josta olin haaveillut.


“Me teemme laadukkaan esityksen
ja Hovi tekee laadukkaat oheispalvelut.”


Freelancerinä näyttelijä on vapaa valitsemaan itselleen mieluisat työt. Samalla tulee nähtyä Suomea eri kuvakulmista.

– Freelancerina toimimisessa ehdoton rikkaus on se, että pääsee näkemään eri kaupungit, eri työryhmät ja eri teatterit. Paljonhan tässä tulee matkustamista, kun teen myös laulukeikkaa muun muassa klubeilla ja laivoilla.

– Kun ikää tulee lisää, sitä huomaa, että matkalaukku on tietyllä tapaa aina pakattuna. Lähteminen on iän myötä vaikeampaa, mutta uuteen on aina kiva mennä. Toisin sanoen positiiviset asiat kuten ympäristön vaihtuminen ja kivan työn tekeminen painavat vaakakupissa paljon.

Naudan ulkofileepihviä persiljavoin, paahdetun kirsikkatomaatin ja valkosipuliperunoiden kera.

Teatteria Ketonen päätyi tekemään ensimmäisen kerran 1990-luvun alussa ollessaan 9-vuotias. Myrskuodon Maija -näytelmään tarvittiin lapsinäyttelijöitä ja äiti houkutteli pienen Laurin käymään juttelemassa teatterinjohtajan kanssa.

– Menin omasta mielestäni vain haastatteluun, mutta tilaisuudessa iskettiinkin käteen käsikirjoitus, johon oli alleviivattu roolin repliikit. Tämän jälkeen kerrottiin, milloin harjoitukset alkavat ja käskettiin tulla paikalle. Olin vihainen äidille, sillä koin, että minut huijattiin mukaan, Ketonen nauraa.

Siitä päivästä lähtien hän on ollut teatterilavoilla lähes tauotta. Harrastuksesta tuli ammatti ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen, kun Ketonen pääsi ensimmäisellä yrittämällä Teatterikorkeakouluun opiskelemaan näyttelijäntyötä.

– Nautin tästä työstä edelleen yhtä paljon kuin silloin. Näyttelijän työ on sopivan haasteellista, kun työvälineinä on oma osaaminen, kokemus, keho ja ääni. Totta kai kollegat ja ohjaajat ovat niitä työntekemistä tukevia asioita.


“Kolme tärkeintä roolia ovat edellinen,
tämänhetkinen ja tuleva rooli.”


Ketonen erikoistui opiskeluissaan musiikkiteatteriin ja se on se teatterin ala, jota hän pääasiassa tekee, joskin mukaan mahtuu paljon muutakin.

– Mielestäni musiikaali on teatterin tekemisen kuningaslaji. Musiikaalissa täytyy olla muun muassa hyvä teksti, hyvät musiikit, hyvät tekijät, hyvä ohjaaja ja koreagrafi, näin ollen monen osa-alueen pitää loksahtaa kohdalleen. Se vaatii kaikilta tekijöiltä laaja-alaista osaamista.

Monipuolinen Lauri Ketonen tekee paljon keikkaa myös laulajana. (Kuva: Viachselav Vinokurov)

Kuplintaa läpi kuumien aaltojen

Tulevaisuuden suunnitelmia Fakessa on tehty jo pitkälle. Kuumia aaltoja -näytösten jälkeen ensi keväänä on luvassa Jens Walentinssonin ohjaama Take a train to Rauma -näytelmä.

– Haluamme innostaa raumalaisia tarjoamalla erilaisia juttuja erilaisissa paikoissa. Ihmisille pitää saada sellainen alkusysäys, jotta he löytävät tapahtumien pariin, Ketonen pohtii.

Uudessakaupungissa syntyneelle Ketoselle Rauma on tuttu paikka. Hänelle tärkeitä ovat sellaiset paikkakunnat, jotka sijaitsevat meren rannalla.

– Meren ja Rauman historia on vahvasti aistittavissa. Rauma on myös kivan kokoinen kaupunki, jossa saa hyvän kosketuksen ihmisiin, mutta samalla sen verran iso ettei täällä ala ahdistaa.

– Vanha Raumahan on myös aivan upea. Siellä kävellessä kokee mielenrauhaa. Tärkeää on pitää vanha kaupunki aktiivisena ja muistaa myös ne elokuun turistit.

Ruokaravintolat tulevat paljon kiertävälle miehelle tutuiksi. Ruoan suhteen Ketonen tunnustautuu kulinaristiksi.

– Syön todella paljon ravintoloissa, sillä olen niin paljon reissussa. Tykkään laittaa itsekin ruokaa, mutta niin, että sitä on syömässä muutkin kuin vain minä. Olen ollut jo jonkin aikaa syömättä lihaa, ja sitä kautta olen tutkinut esimerkiksi vaihtoehtoisia proteiineja, Ketonen kertoo.

Kapteeninhuoneen alkupalapöytä tarjoilee kattavan valikoiman erilaisia kylmiä liha-ja kalaherkkuja, joista voi rakentaa mielesensä annoksen joko alkuun tai pääruoaksi.

Kotikeittiössä hänellä on menossa aasialaisen makumaailman vaihe. Bravuuri on kala, jota löytyi siian muodossa myös miehen lounaslautaselta.

– Päivän siika maistui todella hyvältä. Kalassahan on tärkeää, että suolaisuus on oikeanlainen. Ilman sitä kalan maku ei tule kunnolla esiin, ja nyt oli kyllä todella hyvä suolaus. Kokonaisuus oli yhdessä alkupalapöydän kanssa todella ruokaisa.

– Annoksissa on myös tärkeää suu- ja purutuntumat. Tässä annoksessa oli oikealla tavalla rapea kalannahka ja kukkakaalit. Myös perunapyree oli erinomaista, kolmanneksi parasta. Parastahan tekee minun isäni ja minä teen toiseksi parasta, Ketonen naurahtaa ja iskee silmää.


“Näyttelijän työ on sopivan haasteellista, kun työvälineinä
on oma osaaminen, kokemus, keho ja ääni.”


Entä minkälaisen suutuntuman tarjoilee vajaan kahden viikon päästä starttaava Kuumia aaltoja?

– Rapean suutuntuman, josta jää aivan varmasti jokaiselle jotain pureskeltavaa. Ensipirskahdus on raikas, ja se täyttää suun aivan kuin hyvä samppanja, eli kuplia on paljon ja ne ovat pieniä. Uskon ja haluan kuplinnan jatkuvan koko esityksen ajan.

Hän lisää, että kokemukseen tulee myös syvyyttä.

– Käymme tummissakin makumaailmoissa ja -sävyissä. Loppuun tarjoillaan ensin pieni suuhuuhtelusorbetti ja siihen perään todella täyteläinen raikas jälkiruoka. Sillä ruokailulla juodaan samppanjaa alusta loppuun asti, Ketonen painottaa.

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.