Kapteenin pöydässä: Joni Rokosa

By 24.10.2019Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa kutsuimme lounasvieraaksemme Rauman SalBan urheilutoimenjohtaja Joni Rokosan. Lounaaksi nautimme alkupalapöydän antimien lisäksi kaurapaneroitua ahventa porkkanapyreen ja yrtticrémellä täytetyn uuniperunan kera sekä härän sisäfileepihvin sienikastikkeella ja paistetuilla persiljaperunoilla.

Salibandyliitto julkisti lokakuun puolivälissä vuosittaisen Salibandyseurat suuruusjärjestyksessä -tiedotteensa. Rauman SalBa kohensi sijoitustaan kyseisellä listalla huimasti nousten vuodessa 41.sijalta sijalle 24. Seuran urheilutoimenjohtaja Joni Rokosa on vallitsevaan tilanteeseen luonnollisesti tyytyväinen.

– Seurassamme on 455 rekisteröityä pelaajaa, mikä nostaa meidät Satakunnan suurimmaksi salibandyseuraksi. Tämä yksi visio seuramme strategiassa, joten olemme oikealla tiellä, Rokosa sanoo.

Hieno lukema ei kuitenkaan kerro vielä edes koko totuutta, sillä seura liikuttaa vieläkin suurempaa määrää lajin harrastajia.

– Kyseisestä lukemasta puuttuu kokonaan meidän harrasteryhmämme, eli säbäkoululaiset ja aikuisten harrastesäbäryhmä. Säbäkoulun kahdessa eri ryhmässä on yhteensä noin 70 lasta ja harrastesäbässä parisenkymmentä varttunutta nuorta. Näin ollen kokonaisharrastajamäärä pyörii siellä 550 paikkeilla.


“Seuramme ehdoton vahvuus on yhteisöllisyys.
Meillä on jokaisella tasolla hyvä henki ja tekemisen meininki. “


Salibandyn kasvu on ollut Suomessa vauhdikasta. Tämä näkyy luonnollisesti myös harrastajamäärissä. SalBa liikutti kaudella 2013-14 yhteensä 253 henkilöä, joten määrä on käytännössä tuplaantunut reilussa viidessä vuodessa.

– Seurassamme on tehty laajalla rintamalla hyvää työtä, mutta samalla me tiedostamme sen, että töitä on paljon vielä myös edessäpäin. Mitä isompi seuramme on, sitä enemmän työtä ja sitä kautta vapaaehtoistoimijoita tarvitsemme toimintamme pyörittämiseen.

Nuorimmat harrastajat ovat Säbäkoulun 5-vuotiaita poikia ja tyttöjä. Ikäkausijoukkueiden ikähaarukka on vuonna 2011-syntyneistä täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleviin A-junioreihin.

– Harrastajamäärien kasvuun on vaikuttunut isolta osin se, että olemme rakentaneet ja panostaneet tyttösalibandyn polkuun. Työ tämän eteen alkoi vuonna 2017. Olemme tehneet sen eteen aktiivisesti töitä ja jalkautuneet esimerkiksi alueen kouluihin kertomaan toiminnastamme.

Kaurapaneroitua ahventa porkkanapyreen ja yrtticrémellä täytetyn uuniperunan kera.

Yhteisöllisyys kasvaa avoimesta toiminnasta

Kuten muissakin seuroissa, myös SalBassa vapaaehtoistoimijoilla, eli valmentajilla, huoltajilla ja joukkueenjohtajilla on iso merkitys laadukkaan arjen pyörittämisessä ja seuran eteenpäin viemisessä.

– Haluamme olla samaan aikaan tasa-arvoisesti kilpa- ja harrastusorganisaatio. Panostamme molempiin osa-alueisiin. Lisäksi haluan korostaa, että esimerkiksi valtakunnallista Divaria pelaavien A-tyttöjen ja C-poikien joukkueissa tuki on tullut seuralta, mutta se tärkein työ on tehty siellä joukkueen sisällä, Rokosa kiittelee.

Vapaaehtoistoimijat pääsevät osallistumaan myös seuratoiminnan kehittämiseen. SalBa järjesti lokakuussa kehitysillan, jonka tavoitteena oli kerätä tulevaisuuden kehitysideoita suoraan sieltä kentän tasolta.

– Tuon illan tärkein tehtävä oli saada kirjattua ylös entistä paremmin vapaaehtoistemme kehitysideoita seuran toiminnan laadun parantamiseksi. Sain hyvää dataa kentän ajatuksista. Sen perusteella pystyn tekemään ensi kauden perussuunnitelmat entistä enemmän seuramme näköisiksi.


“Mitä isompi seuramme on, sitä enemmän työtä ja sitä kautta vapaaehtoistoimijoita tarvitsemme.”


Hyvässä seurassa johdetaan omalla esimerkillä. Kukaan ei istu niin sanotusti norsunluutornissa, vaan koko toiminta on avointa ja vuorovaikutteista.

– Seuramme ehdoton vahvuus on yhteisöllisyys. Meillä on jokaisella tasolla hyvä henki ja tekemisen meininki. Oli kyseessä sitten seuran puheenjohtaja, edustusjoukkueen päävalmentaja tai minä urheilutoimenjohtajana, niin uskon, että meitä on helppo lähestyä.

– Meillä avoimuus näkyy myös seuramaksuissa. Olemme avanneet näitä asioita seuraoppaassamme. Meillä esimerkiksi juniorien vanhemmat eivät rahoita edes seuramaksujen kautta edustusjoukkueemme toimintaa.

Kotikenttä – kotiyleisö! Kauppiksen yleisö elää hienosti mukana SalBan yhteisöllisyydessä. (Kuva: Elmeri Elo)

Urheilua tehdään aina intohimolla

Urheilumaailma muuttuu vauhdilla muun maailman mukana. Vaatimukset kasvavat ja sitä kautta toiminta muuttuu kaikkialla entistä ammattimaisemmaksi. Tämä taas vaatii entistä suurempia panostuksia ja ammattitaitoista väkeä ohjaamaan ja koordinoimaan toimintaa.

SalBa teki yhden tärkeän päätöksen vajaat kolme vuotta sitten, kun se palkkasi Joni Rokosan urheilutoimenjohtajaksi. Porilaistaustainen, myös SalBan edustusjoukkueessa pelannut Rokosa kuvailee omaa tehtäväkenttäänsä laajaksi.

– Tehtävänimikkeen mukaisesti työni on vastata ja johtaa urheilutoimintaa. Teen erilaisia linjauksia, joilla päästään tiettyihin tuloksiin ja tavoitteisiin, joita asetamme yhdessä hallituksen kanssa, Rokosa taustoittaa.

Nimike ei kuitenkaan kerro aivan kaikkea.

– Hoidan urheilutoimen tehtävien lisäksi myös toiminnanjohtajan ja seuratyöntekijän työt. Meidän seurassamme suurin rahoitus tulee lasten ja nuorten vanhemmilta, ja näin ollen he maksavat minun palkkani, joten en voi keskittyä ainoastaan yhteen toiminnan osioon.


“Tietynlainen rakkaudesta lajiin -mentaliteetti täytyy löytyä.”


Työskentely urheilun parissa on elämäntapa. Kellokorttia ei leimailla, eikä kelloa oikeastaan edes katsota. Rokosan löytää yhtä varmasti työpaikaltaan – joko toimistolta tai kentän laidalta – niin aamuvarhaisella kuin iltamyöhäiselläkin.

– Vaikka kyseessä onkin palkkatyö, tehdään tätä hommaa sydämellä. Tietynlainen rakkaudesta lajiin -mentaliteetti täytyy löytyä. Työni ohella valmensin viime kaudella naisten edustusjoukkuetta, A-tyttöjä ja B-poikia, tänä vuonna naisten ja A-tyttöjen lisäksi olen mukana E-poikien valmennuksessa, Rokosa luettelee.

– Lisäksi toimin sekä rahastonhoitajana että joukkueenjohtajana tyttöjen A-nuorissa, naisten ja miesten kakkosjoukkueissa. Haluan olla mukana erilaisten joukkueiden arjessa, jotta tiedän mitä kentällä tapahtuu ja mitä siellä pitää ehkä kehittää.

Härän sisäfileepihvin sienikastikkeella ja paistetuilla persiljaperunoilla.

Oman kylän pojat kantavana voimana

Rokosa oli pelaajana mukana kokemassa miesten edustusjoukkueen nousun Salibandyliigaan keväällä 2014. Hän koki myös taistelut sarjapaikan säilyttämisestä sekä putoamisen ensin Divariin ja sen jälkeen täksi kaudeksi kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle.

– Uralle mahtuu aivan mahtavia kokemuksia ja sitten niitä karvaita pettymyksiä. Kaikkia niitä tunteita, mitä urheilun kuuluukin tarjota. Kaikkein kirkkaimpana on tietenkin liiganousu sekä siihen liittyvät asiat kuten yhteishenki ja koko Kauppiksen yhteisö, Rokosa muistelee.

Vaikka tie Salibandyliigasta 2.divisioonaan kävi parissa vuodessa, muistuttaa Rokosa, että jo aikanaan saavutettu liiganousu oli monen tekijän summa.

– En edelleenkään keksi selkeää selitystä sille, miksi silloin nousimme liigaan. Mitään viitteitä siitä ei ollut sen kauden alussa. Silloin yhdistyivät oikea-aikaisuus, pelaajien hitsautuminen yhteen ja kaikkensa antaminen toisille joukkueena.

– Seuraavalle nousulle esimerkiksi pykälää ylemmäs täytyy mielestäni löytyä jokin selkeä syy. Silloin kun pystymme perustelemaan asian itsellemme, tiedämme toimintamme olevan tukevammalla pohjalla.

Joni Rokosa oli pelaajaurallaan tärkeä osa SalBan puolustusta. Nyt mies jatkaa töitä seuran eteen taustoilla. (Kuva: Elmeri Elo)

Mies ei enää itse viiletä pelikentillä, mutta peliuraa ei ole lopullisesti haudattu. Amatööriurheilu korkealla tasolla vaatii tekijältään käytännössä ammattimaista suhtautumista omaan harrastukseensa.

– Minulla ei ole ollut oikeastaan edes aikaa huomata mitään poltetta takaisin pelikentille. Totta kai silloin kun käy katsomassa pelejä, niin sitä miettii, että pelaaminen olisi mukavaa. En kuitenkaan kaipaa sitä, mitä kaikkea pelaamisen ulkopuolella tulisi tehdä sen eteen, että saisi olla siellä kentällä.

Miesten edustusjoukkue koostuu tällä kaudella pääsääntöisesti oman kylän pojista.

– Tämän kauden joukkueesta 24 pelaajasta 23 on pelannut pelejä SalBan juniorijoukkueissa tai miesten kakkosjoukkueen riveissä. On tietoinen valinta, että rakennamme joukkuetta omien kasvattien kautta. Pukukopissa täytyy olla sellaisia pelaajia, jotka haluavat pelata nimenomaan logolle.

SalBan miesten edustusjoukkuetta rakennetaan tietoisesti omien kasvattien varaan. (Kuva: Elmeri Elo)

Burger-mies löysi pihvien maailmaan

Vaikka seuratyöntekijän arki on hektistä, SalBan urheilutoimenjohtaja kertoo työskentelevänsä unelma-ammatissaan. Tärkein voimavara tulee kuitenkin kotoa.

– Vaimoni ymmärtää, kuinka tärkeää tämä minulle on. Ilman sitä tukea tätä hommaa olisi vaikea tehdä näin suurella antaumuksella, pienen pojan isä kiittelee.

Kotona Rokosa ei kauheasti keittiössä häärää. Ja silloin harvoin kun häärää, on bravuurina makaronit bolognese-kastikkeella.

– Jos ruoanlaitosta annettaisiin arvosana, saisin heikon, mutta en sentään surkeaa. Tässäkin asiassa täytyy antaa kiitosta puolison suuntaan. Hän tekee joka kerta hyvää ruokaa ja jos jokin yksittäinen pitäisi nostaa ehdottomana ykkösenä, olisi se kinkkukiusaus.

Härän sisäfileepihvi ei ole Rokosalle aivan päivittäinen herkku, mutta Kapteeninhuoneen annos yllätti miehen erittäin positiivisesti.

– Olen enemmän burger-miehiä, mutta nyt kun söin tämän annoksen, niin hyvin todennäköisesti tilaan tämän myös seuraavalla kerralla. Pihvi ja sienikastike muodostivat aivan loistavan yhdistelmän, jota persiljaperunat täydensivät täydellisesti, Rokosa hymyilee.

Vietä herkullista isänpäivää Kapteeninhuoneella sunnuntaina 10.11. Varaukset välillä klo 12.00-14.30. Tutustu isänpäivän menuumme täällä ja varaa paikkasi.

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.