Kapteenin pöydässä: Joel Tervonen

By 27.1.2018huhtikuu 20th, 2018Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailman menosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa istahdimme Kapteeninhuoneen pöytään raumalaisen stand up -koomikko Joel Tervosen kanssa. Lounaalla nautittiin pariloitua siikaa, kantarellikastiketta ja tilliperunoita sekä Kapteeninhuoneen kuuluisaa Châteaubriandia paahteisessa viinikastikeessa ja maalaislohkoperunoilla.

Stand up -komiikka on oma taiteenlajinsa. Lavalla esitettyä huumoria on ollut tarjolla jo vuosisatoja, mutta viimeisen reilun vuosikymmenen aikana laji on nostanut itsensä näyttämötaiteiden raskaaseen sarjaan. Suosio ei ole tullut sattumalta, vaan se on vaatinut alan uranuurtajilta kovaa työtä kirjoituskoneen äärellä ja pitkiä iltoja suomalaisilla klubeilla.

Yksi maamme komiikkakartalle omaa paikkaansa rakentava koomikko on raumalainen Joel Tervonen. Hän kertoo olevansa ahkera ruokaravintoloissa kävijä, joskin viisi kuukautta sitten tulleen perheenlisäyksen myötä ulkonasyöminen on vähentynyt.

– Ennen kuin tyttäremme syntyi, kävimme vaimoni kanssa ravintoloissa syömässä useammin. Nyt kun meitä on perheessä kolme, niin luonnollisesti ehdimme käymään harvemmin. Edelleen toki pyrimme käymään syömässä jossain vähintään kerran viikossa, ainakin nyt lounaalla.

 

“Kapteeninhuone on aivan keskustassa, joten tähän on mukava poiketa vaikka Vanhassa Raumassa shoppailun jälkeen.”

 

– Vaimoni on kokki, joten osittain myös siitä syystä käymme tutustumassa eri ravintoloiden tarjontaan. Tosin tähän väliin voisin epäillä, että suutarin lapsella ei ole tässäkään tapauksessa kenkiä, eli kokin miehellä ei ole ikinä ruokaa kotona, Tervonen naurahtaa silmää iskien.

Tervonen kertoo, että toisinaan vanhemmat suuntaavat ravintolaan keskenään viettämään yhteistä aikaa, toisinaan syömään suunnataan koko perheen voimin.

– Raumalla on mielestäni paljon ravintoloita, ja kaikki ovat lyhyiden etäisyyksien päässä käytännössä mistä päin kaupunkia tahansa. Esimerkiksi tämä Kapteeninhuone on aivan keskustassa, joten tähän on mukava poiketa vaikka Vanhassa Raumassa shoppailun jälkeen.

Mites on, sujuuko koomikolta itseltään ruoanlaitto?

– Osaan keittää kananmunan, ja senkin pohjaan, joten jokainen eteen tuotu ateria on minulle elämys.

 

Koomikon tehtävä on saada ihmiset irti arjesta

26-vuotias Tervonen aloitteli stand up -koomikon uraansa vuonna 2013. Tuolloin hän ei vielä tosin hypännyt lavalle, vaan työ alkoi istumalihaksia harjoittamalla eli mieleen tulleiden vitsien ylöskirjaamisella.

– En vielä siinä vaiheessa ajatellut esittäväni niitä koskaan kenellekään. Seurasin stand up -juttuja silloin tarkasti ja ajatus oli kirjata juttuja ylös vain oman hauskuuden vuoksi.

Esiintyminen on kuitenkin ollut miehelle aina se hänen juttunsa. Tervonen on ollut mukana muun muassa Kuivalahden kesäteatterissa ja hän toimii erätauko- ja pelikatkojuontajana Rauman Lukon kotiotteluissa.

– Ensimmäisen stand up -keikan tein kavereiden juhlissa. Sen jälkeen pääsin pitämään paikalliseen ravintolaan yksittäisen keikan, jonka jälkeen kyseistä komiikkaklubia päätettiin jatkaa. Se taas toi minulle keikkatarjouksia erilaisiin tilaisuuksiin. Yhtäkkiä huomasin tekeväni tätä jo puolittain ammatikseni.

 

“Maailma olisi kovin tylsä, jos emme osaisi nauraa tarvittaessa esimerkiksi itsellemme.”

 

– Pidän esiintymisestä, ja tässä hommassa siitä on tykättäväkin, mutta esilläolo itsessään ei ole minulle se kaikkein isoin juttu. Enemmänkin minua kiehtoo tässä lajissa se, että saa ihmiset nauramaan ja sitä kautta hyvälle tuulelle. Nykyään meillä jokaisella on omat stressinsä ja huolensa, stand up on yksi tapa päästä hetkeksi irtaantumaan siitä arjesta.

Jokaisella koomikolla on oma tyylinsä ja aiheet, josta he löytävät koukut omiin juttuihinsa. Tervonen kertoo, että hän ei halua ottaa omissa seteissään kantaa.

– Haluan enemmänkin korostaa jutuissa sitä, että kaikkea ei kannata ottaa niin vakavasti, sillä käytännössä kaikelle voi nauraa jos asiaan asennoituu oikein. Vaikka aihe olisi arkakin, niin aina siitä löytyy se hauska ja valoisampi puoli. Maailma olisi kovin tylsä, jos emme osaisi nauraa tarvittaessa esimerkiksi itsellemme.

 

Rohkeus palkitaan myös komiikkakentällä

Tervonen on ollut mukana järjestämässä Raumalla nousevan komiikan klubi-iltoja, joissa jokaisella halukkaalla on ollut mahdollisuus päästä esittämään omia taitojaan. Hänen lisäkseen lavalle on tähän mennessä uskaltautunut vasta yksi paikallinen koomikon alku.

– Eihän tämä ole se kaikkein helpoin esiintymismuoto. Vaatii rohkeutta hypätä lavalle, kun laitat itsesi ja omat juttusi alttiiksi toisten arvostelulle, mutta kun keikka ohi, niin sitä voi olla ylpeä itsestään.

– Ja aina on hyvä muistaa, että kaikki keikat eivät ole samanlaisia. Jos ensimmäisellä kerralla ihmiset eivät naura, niin silti ei saa luovuttaa. Seuraava keikka samoilla jutuilla voi olla jo huomattavasti parempi, kun on saanut sen ensimmäisen vedon jännityksen pois alta.

Tervonen painottaa, että jos ala kiinnostaa ja juttua syntyy, ei omaa innokkuutta kannata jäädä panttaamaan pöytälaatikkoon.

– Itse tein sen virheen aikanaan. Kirjoitin ensimmäiset juttuni vuonna 2013, mutta uskaltauduin avoimelle keikalle vasta kolme vuotta myöhemmin eli vuonna 2016. Jälkiviisaana voin sanoa, että olisin voinut hypätä lavalle jo aiemmin.

 

“Arki on paras tarinapankki.”

 

Kotimainen komiikkakenttä on laaja ja sinne mahtuu aina uusia kykyjä, joilla on jotakin omaa sanottavaa.

– Toiset naurattavat ihmisiä sanomalla vain yhden sanan, toiset taas naurattavat puhumalla niin paljon ettei kukaan ehdi saamaan edes kiinni kaikkia sanoja.

Kuten usealla muullakin koomikolla, myös Tervosen muistivihkoon jutut löytyvät omasta elämästä.

– Arki on paras tarinapankki. Jos näen jonkin hauskan tilanteen ja siitä tulee mieleen jokin hauska yhtälö, niin kirjaan sen ylös ja se jää takaraivoon hautumaan. Se ei toki vielä riitä, että olen itse nauranut jollekin asialle, vaan sen kertominen muille hauskasti vaatii ajatustyötä.

 

Kokeneempien neuvoista kannattaa ottaa oppia

Tähän mennessä suurimman yleisönsä Tervonen on tavoittanut vuosi sitten ensimmäistä kertaa Kivikylän Areenalla järjestetyssä Stand Up & Dinner -tapahtumassa. Tuolloin hän pääsi myös aistimaan lähietäisyydeltä kotimaisen komiikan kärkinimien kuten Ilari Johanssonin, André Wickströmin, Anitta Ahosen ja Miika Pettersonin työskentelyä.

– Koomikoiden yhteisössä kokeneemmat jakavat mielellään vinkkejä meille nuoremmille. Niistä saattaa olla iso apu, kun itse törmää tilanteeseen, josta kokeneempi on jo kertonut etukäteen. Niinhän se on, että pioneerien tsemppauksesta on iso apu alalla kuin alalla.

Tervosen keikkakalenteri täyttyy hyvää vauhtia.

– Ravintolakeikkoja tulee tehtyä aina kun siihen avautuu mahdollisuus, yksityiskeikkoja sen sijaan on tasaiseen tahtiin. Paljon tulee käytyä häissä, syntymäpäivillä, pikkujouluissa ja erilaisissa yritystilaisuuksissa.

Stand Up & Dinner on edessä jälleen viikon kuluttua. Oman kylän poika odottaa tulevaa isoa keikkaansa jo vesi kielellä.

– Keikan käsikirjoitus rakennetaan aina tilaisuuden mukaan. Yksi iso tekijä on se, minkä kokoisesta tapahtumasta on kyse. On selvää, että muutaman kymmenen ihmisen intiimimpi yksityiskeikka ei voi olla samanlainen kuin muutaman sadan ihmisen isolta lavalta tehty setti. Molemmissa on kuitenkin hyvät puolensa.

– Yleisölle vinkiksi, että tilaisuus kuin tilaisuus, niin aina kannattaa pyrkiä eturiviin istumaan, Tervonen virnistää.

 

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjoisin arkisin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.