Kapteenin pöydässä: Jari Naarmala

By 29.6.2018Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailman menosta ja viimeisistä kuulumisista. Kesäkuun lopulla nautimme lounasta paikallisradio Ramonan toimitusjohtaja Jari Naarmalan kanssa. Lounaaksi lautaselta löytyi runsaan alkupalapöydän antimien lisäksi herkullista savuporopastaa sekä paistettua kuhaa sitruunavoilla ja tilliperunapyreellä.

Paikallisradio Ramona juhlii tänä vuonna komeaa 30 vuotista taivaltaan. Vuosiin mahtuu paljon hienoja kokemuksia ja muistoja. Ramonan toimitusjohtaja Jari Naarmala on matkannut mukana koko kanavan historian.

– Tulin mukaan ensimmäisenä keväänä 1988 avustajaksi. Vakituiseksi työntekijäksi siirryin pari vuotta myöhemmin. Työnkuvaani kuului silloin uutistoimittajan ja juontajan tehtävät, Naarmala kertaa.

– Siihen aikaan kaikkien piti tehdä hieman kaikkea. Esimerkiksi automaatiota ei ollut vielä ollenkaan. Tuolloin tunti oli pisin aika, jonka yksittäinen ennakkoon editoitu kelanauha pystyi tarjoamaan sisältöä kanavalle.

Tie avustajan tehtävistä toimitusjohtajaksi on pitänyt sisällään työtehtäviä laidasta laitaan.

– Ennen kuin ryhdyin yrittäjäksi vuonna 2013, sanoin aina tehneeni radiossa kaikkea muuta paitsi tyhjentänyt roskiksia. Nyt kun olen ollut viisi vuotta yrittäjänä, voin sanoa tehneeni sitäkin.

Naarmala nimittää Ramonan alkutaipaletta käsityöläisajaksi. Hänen sanoissaan toistuu useaan otteeseen sana innostus.

– Olimme paljon tekemisissä radioporukan kesken myös vapaa-ajalla. Istuimme iltoja jutellen ja suunnitellen uusia juttuja. Radioihmiset ovat aina olleet sellaisia, että eivät oikein tiedä ovatko he töissä vai vapaa-ajalla, sillä tämä on elämäntapa.

– Silloin kun olin vielä säännöllisesti lähetystoiminnassa mukana, tuli itselleni sellainen olo, että tämä on ihan hullunkurista touhua, kun näin hienosta hommasta maksetaan palkkaakin.

 

“Se opetti minulle sellaisen tärkeän jutun, että radiossa yksi menestystekijöistä on läsnäolo.”

 

Vuosikymmenten takaa nousee mieleen hauskoja sattumuksia.

– Henkilökohtaisia mokia on sieltä alkuajoilta useampikin. Se vanha aika oli kuitenkin enemmän sellaista suorien lähetysten meininkiä ja jokainen ammuttu nuoli eli sanottu sana meni heti ulos. Niitä ei saanut sitten enää vedettyä takaisin.

– Toisaalta se teki siitä äärettömän hauskaakin. Siihen aikaan ei kukaan sanonut, että mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Kaikkea sai kokeilla ja olla oma itsensä. Se opetti minulle sellaisen tärkeän jutun, että radiossa yksi menestystekijöistä on läsnäolo.

Kuten missä tahansa muussakin työssä, myös radiossa juontajalla on hyvät ja huonot päivänsä.

– Sen tuntee, että milloin juttu kulkee ja siitä tulee sellainen euforinen tunne. Puhut kuin yhdelle ihmiselle, vaikka samalla puhut tuhansille kuuntelijoille.

 

Paikallisesti hetkessä ja arjessa

30 vuoden aikana on radiomaailmassa otettu isoja harppauksia. Tekniikka on muuttunut, samoin sisällöt ja tapa tehdä niitä.

– Nykyään tehdään paljon tavaraa ennakkoon valmiiksi. Meillä on pääsääntöisesti aamulähetykset ja jääkiekkoselostukset ainoat, jotka tulevat suorana lähetyksenä. Niiden aikana voidaan tehdä myös paljon valmistelevaa työtä ja hiomisia.

– Nykypäivän tekniikka mahdollistaa sen, että monenlaisia asioita voidaan tehdä yhtä aikaa ja hyvin pitkillä aikaväleillä. Sisältöjen editoiminen käy helposti ja nopeasti.

Naarmala kertoo toisinaan kuuntelevansa vanhoja 1980 ja -90 luvun juttuja. Niistä huomaa parhaiten kehityksen.

– Joskus tulee hieman myötähäpeääkin kuunnellessa omia sen aikaisia juttuja. Tempo ja puhumisen mallit radiossa olivat hitaampaa ja todella virallista. Etenkin livetaltioinneissa kuulee hyvin, kuinka silloin tehtiin juontojen yhteydessä fyysisiä juttuja, kuten haettiin seuraavaa levyä paikalleen.

 

“Hauenguano, jäähalli ja teatteri ovat sellaisia tietynlaisia koodisanoja,
jotka luovat ihmisille välittömästi mielikuvia.”

 

Ohjelmavirta tuli mukaan kuvioihin 1990-luvun puolivälissä. Samalla historiaan jäivät tarkat ohjelmakartat. Se ei ole Naarmalan mielestä pelkästään hyvä asia.

– Mielestäni paljon parjatut ohjelmakartat ja soittolistat tekivät lähetyksistä sujuvampaa.

Paikallisradion etuna on keskittyä paikallisten ihmisten mieltymyksiin ja ikärakenteisiin. Erilaiset tutkimukset tukevat omalta osaltaan musiikkisisältöä.

– Tietokone tekee paljon, eikä mitään tehdä enää ”musta tuntuu” -tuntumalla. Musiikkipäällikkö huolehtii musiikkitarjonnasta ja antaa siihen oman mausteensa.

Ramonassa kaikki sisältö tehdään itse. Sisällön tuottaminen vaatii paikallisradion työntekijöiltä vahvaa paikallistuntemusta.

– Ohjelmat perustuvat siihen, että elämme paikallisesti hetkessä ja kiinni sen arjessa. Esimerkkinä Hauenguano, jäähalli ja teatteri ovat sellaisia tietynlaisia koodisanoja, jotka luovat ihmisille välittömästi mielikuvia.

Kapteeninhuoneen paistettua kuhaa sitruunavoilla ja tilliperunapyreellä.

 

Viidesti vuoden paikallisradio

Raumalaiset tunnetaan vahvasta kotiseuturakkaudestaan. Jääkiekko on kaupungissa iso asia, ja se on sitä myös Ramonalle.

– Jääkiekko on loppumaton voimavara. Meillä on Lukon pelipäivisin kymmenisen siihen liittyvää elementtiä jo ennen kuin itse illan matsin suora selostus on ehtinyt edes alkaa. Kuuntelijamäärät otteluissa ovat aina olleet sellaisia, että olemme olleet muistaakseni joka vuosi väestöön suhteutettuna valtakunnallisesti ykkösiä.

Paikallisradiossa eletään vahvasti Lukon otteiden mukana.

– Onhan se selvää, että me myötäelämme aidosti siinä kiekkoarjessa. Menestymättömät vuodet ovat raskaita, kun sitten taas menestyksen hetkillä nautitaan siitä tunnelmat, jota tämä yhteisö meille kaikille tarjoaa.

Radio Ramona on niittänyt omaa menestystään Radiogaaloissa. Ramona on palkittu vuoden paikallisena radiona peräti viisi kertaa. Huomionosoitus on tullut Raumalle vuosina 2018, 2016, 2004, 2002 ja 1997.

– Ne ovat hienoja tunnustuksia meidän porukallemme. Pitkäjänteisesti näitä palkintoja tärkeämpää on kuitenkin viime vuosien kokonaismenestys. Suomessa on muistaakseni 102 radioasemaa, joista 12 on valtakunnallista ja 90 paikallista. Me olemme viimeisenä neljänä vuotena olleet shortlistilla neljän parhaan joukossa.

 

“Raumalla koetaan paikallisasiat tärkeiksi ja merkityksellisiksi,
ja niissä halutaan elää mukana.”

 

Naarmala antaa menestyksestä kunniaa ja kiitosta yhteisölle. Siihen kuuluvat niin radiossa työskentelevät kuin yhteistyökumppanit ja paikalliset asukkaat.

– Tämän parempaa yhteisö ei voi paikallisradion kannalta olla. Raumalla koetaan paikallisasiat tärkeiksi ja merkityksellisiksi, ja niissä halutaan elää mukana.

Myös työntekijöiden viihtyvyydellä on suuri merkitys. Menestys ei perustu koskaan yksilöihin, vaan yhteiseen tekemiseen hyvässä ympäristössä.

– Ihmisten täytyy saada kokea työyhteisössä onnistumisia ja saada omia ideoitaan läpi. On tärkeää löytää työrauha, jonka avulla jokainen saa tehdä työnsä hyvin. Työyhteisössä täytyy jokaisella olla hyvä olla. Se kuuluu radiossa, jos joku asia on huonosti.

Ramona lähettää sisältöä 24 tuntia vuorokaudessa taajuuksilla 93,3 MHz ja 97,3 MHz sekä nettisivuillaan www.radioramona.fi. Ohjelma- ja haastatteluideoita tulee paljon myös kuuntelijoilta.

– Se on yksi pienen kaupungin eduista. Ideoita ja ehdotuksia tulee usein esimerkiksi ruokakaupassa. Ihmiset nykäisevät hihasta ja tulevat juttelemaan. On mukavaa päästä keskustelemaan kuuntelijoiden kanssa ja me otamme mielellämme ideoita vastaan.

Savuporopasta vie kielen mennessään.

 

Raumalaisen lounasravintolatarjonnan heavy user

Naarmala hyödyntää paikallista ruokaravintolatarjontaa ahkerasti. Hän naurahtaa syövänsä työkseen.

– Asiakkaiden kanssa käyn lounaalla kolmesta neljään kertaan viikossa. Minulla on sellainen tapa, että kysyn aina asiakkaalta minne hän haluaa suunnata lounaalle. Usein esille nousee juuri Kapteeninhuone.

– Raumalla saa monesta paikasta todella hyvää ruokaa. Täällä on kaikkialla hinta-laatusuhde kohdallaan.

Kapteeninhuoneen alkupalapöytää Naarmala kehuu loistavaksi. Pöydän tarjoilut voi nauttia myös pääruoaksi, mikä saa radiomieheltä kiitoksen.

– Tämä on sellainen paikka, jossa en ole itse koskaan joutunut pettymään. Enkä ole kuullut yhdenkään asiakkaan tai kenenkään muunkaan sanovan mitään huonoa. Se kertoo mielestäni aika paljon Kapteeninhuoneen ruoasta ja tunnelmasta.

Yhden ongelman hän tosin löytää, joskin pilke silmäkulmassa.

– Ainoa murhe on se, että listalla on niin monta hyvää vaihtoehtoa, että se luo valinnanvaikeuden, Naarmala naurahtaa.

Hän tunnustautuu myös ahkeraksi kotikokiksi.

– Olen huono tekemään mitään muita kotitöitä, mutta ruoanlaitto on lähellä sydäntä. Valmistan meidän taloudessamme ruoan yhdeksässä tapauksessa kymmenestä. Tykkään käyttää mausteita ja erilaisia kastikkeita.

Mikä on miehen bravuuri kotikeittiössä?

– Sitä pitäisi varmaankin kysyä kotiväeltä, mikä heille maistuu. Carbonaraa on ainakin kehuttu. Se on helppo ja nopea, eikä sitä pysty kauhean helpolla pilaamaan, Naarmala hymyilee.

 

Kapteeninhuoneen lounas on kesälomalla aikavälin 2.-29.7. Lounas tarjolla jälleen normaalisti maanantaista 30.7. alkaen. 

A la carte on tarjolla maanantaista lauantaihin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.