Kapteenin pöydässä: Janne Rantanen

By 5.7.2019lokakuu 12th, 2020Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa saimme vieraaksemme Marva Median eli sanomalehti Länsi-Suomen ja kaupunkilehti Raumalaisen päätoimittaja Janne Rantasen. Lounashetki aloitettiin alkupalapöydän herkuilla. Pääruoaksi nautittiin paistettua nieriää parsan ja kukkakaalipyreen kera sekä paahdettua naudanfileetä, täytettyä uuniperunaa ja mozzarellasalaattia.

Kesä on monelle hektistä aikaa töissä ennen kuin on aika suunnata ansaitulle lomalle. Sanomalehti Länsi-Suomen ja kaupunkilehti Raumalaisen päätoimittaja Janne Rantanen rentoutuu suviaikaan ulkoilemalla.

– Kesä on se meidän valoisa ja vähemmän kylmä aika, joten silloin on hyvä mahdollisuus viettää aikaa ulkona niin paljon kuin mahdollista. Käymme vaimon kanssa kävelylenkeillä. Hän tykkää touhuta puutarhassamme ja minä istuskelen pihalla kirjaa lukien, Rantanen kertoo.

Myös mökkeily kuuluu Rantasten kesään. Etenkin saunominen ja järvessä uiminen ovat miehelle mieleen. Penkkiurheilua unohtamatta.

– Jalkapallolla on aina ollut minulle suuri merkitys. Jos Pallo-Iiroilla on kotiottelu ja olen kaupungissa, löytää minut varmuudella katsomosta. Olimme Manchesterissa kesälomareissulla ja jo aamulla laskeskelin kellosta, että ehtisinkö edes Iirojen matsin toisen puoliskon alkuun, Rantanen naurahtaa.


“Ihmisillä on ja tulee olemaan myös tulevaisuudessa tarve laadukkaasti tehdylle ja luotettavalle paikalliselle mediasisällölle.”


Miehen työ on sellaista, että hänet tunnetaan kaupungissa ja sitä kautta myös työt seuraavat helposti lomalle. Näin ollen kesällä onkin hyvä suunnata muihin maisemiin.

– Jonkinlainen kesälomareissu tulee varmasti tehtyä. Pidän sellaisista reissuista, joissa pääsee kävelemään ja ulkoilemaan. Rannalla löhöily ei ole se minun juttuni, mutta on aina mieleistä jos meri tai järvi löytyy läheltä.

Kotikaupunki Rauman laaja tapahtumatarjonta tulee kesällä tutuksi.

– Meillä on kaupungin kokoon nähden todella paljon hyviä tapahtumia. Rauma Bluesissa olen käynyt aina, ihan sieltä ensimmäisestä vuonna 1986 järjestetystä tapahtumasta lähtien. Lisäksi teattereissa tulee käytyä ympäri vuoden.

Paahdettua naudanfileetä, täytettyä uuniperunaa ja mozzarellasalaattia.

Raumankielisiä tarinoita jo 34 vuoden ajan

Rantasen työhön kesä liittyy vahvasti etenkin siinä mielessä, että Raumalainen julkaisi jo 34 kerran raumankielisen kesälehden. Kyseessä on Rantaselle henkilökohtaisesti tärkeä perinne.

– Kyseinen lehti on joka vuosi omanlaisensa ponnistus. Ensimmäinen tehtiin Uus Raum -lehtenä vuonna 1986, mutta silloin en ollut vielä mukana. Sen jälkeen olen ollut tekemässä jokaista lehteä, Rantanen taustoittaa.

– On hienoa, että tämänkaltainen perinne kantaa. Kyseistä lehteä julkaistaan niin kauan, kun löytyy mainostajia ja lukijoita. Viimeisimmän perusteella tämä perinne saa jatkoa myös vuoden päästä.


“Meistä näkee, että olemme hyvällä tavalla ylpeitä kotikaupungistamme.


Aiemmin lehden on kääntänyt rauman kielelle edesmennyt Hannu Heino. Tämän vuoden käännöstyön teki Heinon hyvä ystävä Tapio Niemi.

– ”Hanskin” kanssa ehti vuosien varrella tulemaan erittäin läheiset välit. Toisen ajatukset tunnisti jo kulmakarvojen asennosta. On hienoa, että saimme ”Tapsan” jatkamaan tätä perinnettä kanssamme.

Tulevaisuuden lehtien osalta yksi pohdinnan aihe on rauman kielen muoto.

– Voimme vaihtoehtoisesti pitää kiinni joko Nortamon kirjoitusasusta, jossa on paljon b-, d- ja g-kirjaimia, tai valita sen kirjoitusasun, mitä Tapio Niemi, Tapio Koivukari ja useampi muu kirjoittaja käyttää.

Runsas alkupalapöytä on yksi Kapteeninhuoneen lounaan vetonauloista. Kapteeninhuoneen lounas on kesätauolla aikavälin 1.-28.7. Lounasta tarjoillaan normaalisti jälleen maanantaina 29.7.

Ensimmäinen juttu yhden sormen tekniikalla

Rantanen on kulkenut pitkän ja monivaiheisen tien raumalaisten lehtien päätoimittajaksi. Matkaa mahtuu monenlaisia tarinoita, mutta mistä kaikki sai alkunsa?

– Olin Lyseon lukion toisella luokalla, kun kipuilin ammatinvalinnan kanssa. Siihen aikaan uravaihtoehtoja oli huomattavasti vähemmän, mitä tänä päivänä. Asia ratkesi tavallaan itsestään, kun Länsi-Suomesta soitettiin kouluun ja kyseltiin opettajilta, että löytyisikö mitään lupaavia kirjoittajia urheiluavustajiksi, Rantanen muistelee.

Elettiin vuotta 1981 ja Länsi-Suomi oli juuri siirtynyt seitsemänä päivänä viikossa ilmestyväksi julkaisuksi. Tästä syystä toimituskuntaa piti vahvistaa. Äidinkielen lehtori Pirkko Tuohimaa ja liikunnanopettaja Ilmo Vuorinen lähettivät Rantasen yhtenä lupaavana nuorena Länsi-Suomen urheilutoimitukseen silloisen esimiehen Pekka Walleniuksen juttusille.

– Tunsimme Pekan kanssa aiemmilta vuosilta. Olin pyörinyt niin sanotusti maskottina RKV:n kolmosdivarijoukkueessa, jossa Pekka pelasi ja jonka joukkueenjohtajana isäni toimi. Ilmoitin Pekalle, että minä tulin nyt ja Pekka kysyi, että mitä varten, Rantanen naurahtaa.

 
“Isoin yllätys oli se, etteivät kirjaimet olleetkaan näppäimistössä aakkosjärjestyksessä.”


Ensimmäinen shokki uuden uran ensiaskeleissa oli kirjoituskoneeseen tutustuminen.

– En ollut nähnyt kirjoituskonetta koskaan ennen. Isoin yllätys oli se, etteivät kirjaimet olleetkaan näppäimistössä aakkosjärjestyksessä. Ensimmäinen juttuni oli noin 800 merkin teksti Rauman Pallon B-junioreiden SM-loppusarjaan selviytymisestä. Näpyttelin sitä reilun tunnin yhden sormen tekniikalla. Kun yksi sormi kipeytyi, otin aina seuraavan sormen käyttöön.

Jonkin aikaa avustajana työskenneltyään Rantanen huomasi, että toimittajan työstä voisi tehdä itselleen mieluisan ammatin.

– Pääsin Tampereen yliopistoon suorittamaan toimittajatutkintoa. Suoritettuani sen, hoidin armeijan pois alta, jonka jälkeen olen tehnyt toimittajan työtä sekä paikallisesti että valtakunnallisiin medioihin.

Paistettua nieriää parsan ja kukkakaalipyreen kera.

Halu iloita paikallisista onnistumista

Toimittajan työssä pääsee tutustumaan monenlaisiin ihmisiin ja ilmiöihin. Rantanen nostaa yhdeksi oman uransa tärkeimmäksi virstanpylvääksi nykyään Raumalainen-nimellä toimivan Uusi Rauma -kaupunkilehden.

– Uusi-Kilposen ”Pakke” ja ”Vesu” houkuttelivat minut Uuteen Raumaan. Se aika oli hyvä korkeakoulu journalismin ja lehden tekemiseen. Teimme pienellä porukalla sitoutuneesti töitä, kaikki tekivät kaikkea, Rantanen kertoo.

Kovasta motivaatiosta kielii se, että Uusi Rauma -lehteä julkaistiin 1990-luvun lamavuosina peräti viisi kertaa viikossa. Toimituksessa työskenteli tuolloin vain viisi toimittajaa.

– Siinä oppi hahmottamaan kokonaisuuden aina ideoinnista kirjoittamiseen, kuvaamiseen ja taittamiseen. Toisin sanoen se opetti hahmottamaan koko lehtikonseptin rakentamisen.


“Toisella kerralla sitä tajusi, että on tässä jotain opittu ja osattu käyttää sitä saatua oppia.


Yksi pitkän uran varrelta päällimmäisenä mieleen nouseva hetki on se, kun vuonna 1994 Pauli Uusi-Kilponen siirtyi Turkulaisen päätoimittajaksi ja Rantasesta tehtiin Uusi Rauma -lehden päätoimittaja.

– Voitimme heti Vuoden kaupunkilehti -palkinnon. Ensimmäinen tuli ”Pakken” ansioilla, mutta palkinto voitettiin muutaman vuoden kuluttua uudestaan ja vielä kolmannenkin kerran. Toisella kerralla sitä tajusi, että on tässä jotain opittu ja osattu käyttää sitä saatua oppia.

– Totta kai siihen vaikuttaa hyvä joukkue, joka on tekemässä lehteä. Omalta osaltani oli hienoa olla sellaisen joukkueen kapteenina.

Rantanen kertoo oppineensa iloitsemaan ennen kaikkea sellaisista hetkistä, joissa jo itse tilanteessa huomaa, että asia on iso koko Rauman seudulle.

– Tällaisia ovat muun muassa viimeisimmän paperikoneen sekä sellutehtaan rakentamiset ja käynnistämiset. Samoin kuin esimerkiksi Olkiluodon koko ydinjätteen loppusijoituksen rakentaminen ja Olkiluoto 3:n startti, Rantanen luettelee.

– Myös monien laivojen kauppa- ja luovutustilaisuudet ovat olleet isoja hetkiä. Esimerkiksi maaliskuussa 2004 olin kutsuvieraana, kun Tallink Victoria risteiltiin Rauman telakan rannasta Tallinnaan. Satamassa oli tutut tullimiehet, jotka löivät passiin Rauman leiman. Myös maihinnousukortissa luki Rauma-Tallinna, mikä on melko harvinainen muistoesine.

Tutustu Kapteeninhuoneen A la carte -menuun ja herkullisiin jälkiruokavaihtoehtoihin osoitteessa www.kapteeninhuone.fi

Media-ala elää murroksessa

Raumalaiset lehdet ovat vahvasti kiinni paikallisessa arjessa. Mediamaailma on muuttunut viimeisen vuosikymmenen aikana isoin askelin, ja muuttuu edelleen.

– Digitaalisuus ja sosiaalinen media ovat tuoneet tullessaan ne suurimmat muutokset. Ennen kaikki uusi tuli niin sanotusti vanhan päälle, eli kulutus lisääntyi. Digiajassa ollaan siinä mielessä erilaisessa tilanteessa, että nyt alkaa jotain vanhaa jäämään pois, Rantanen pohtii.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että suurin osa siitä, mitä sosiaalisessa mediassa tulee vastaan, on mediatuotantoa. Somella on ollut todella iso vaikutus siihen, kuka siitä tehdystä työstä saa korvauksen.

Rantanen korostaa, että sosiaalinen media on huono isäntä, mutta oikein hyödynnettynä hyvä renki.

– Ihmisillä on ja tulee olemaan myös tulevaisuudessa tarve laadukkaasti tehdylle ja luotettavalle paikalliselle mediasisällölle. Meidän lehtiemme juttujen pääpaino löytyy noin 30 kilometrin säteeltä Rauman keskustasta. Kaikella tekemisellä tulee olla jokin linkki Rauman seutuun.


“Maihinnousukortissa luki Rauma-Tallinna, mikä on melko harvinainen muistoesine.”


Raumalla korostuu vahva paikallisidentiteetti. Vastaanlaista yhteisöllistä identiteettiä löytyy varmasti muualtakin, mutta sitä saa hakemalla hakea.

– Vieraillessaan muualla raumalaiset haluavat tuoda esiin olevansa Raumalta. Oli kyseessä sitten Raum Rome Paris -vaatetus ja tai työpaikan taukohuoneeseen vietävä Rauman Lukon logolla varustettu kahvikuppi. Meistä näkee, että olemme hyvällä tavalla ylpeitä kotikaupungistamme.

Persoonallisuus näkyy myös paikallisessa ravintolatarjonnassa. Päivän lounas Kapteeninhuoneella teki Rantaseen vaikutuksen.

– Nieriä maistui todella hyvältä. Kapteeninhuone on yksi niistä raumalaisista ravintoloista, joissa käyn kohtuullisen usein työnpuolesta lounaalla, eikä koskaan ole tarvinnut pettyä. Kapteeninhuone ei toki ole ainoa, mutta se on yksi sellaisista ravintoloista, jonne on aina mukava tulla, Rantanen kiittelee.

Kapteeninhuoneen lounas ja lauantaibrunssi ovat kesätauolla aikavälin 1.-28.7. Lounasta tarjoillaan normaalisti jälleen maanantaina 29.7. Lauantaibrunssi tekee paluun elokuussa uudistetulla ilmeellä.

A la carte on tarjolla myös kesäaikaan maanantaista perjantaihin klo 16.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.