Kapteenin pöydässä: Irene Villanen

By 3.5.2019Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Lounasvieraanamme poikkesi tällä kertaa Rauman kaupungin matkailupäällikkö Irene Villanen. Lounastuokio aloitettiin alkupalapöydän herkuilla ja se huipentui paistettuun loheen yrttivoikastikkeessa ja palsternakka-perunapyreellä sekä ylikypsällä karitsan entrecôtella paahdetun valkosipulikastikkeen ja kermaperunoiden kera.

Raumalla riittää nähtävää ja koettavaa. Vanha Rauma, Sammallahdenmäki, meri ja monipuoliset tapahtumat vetävät vapaa-ajan matkailijoita kotikaupunkiimme. Nyt kun kevätaurinko jo lämmittää, valmistautuu koko kaupunki vuoden kiivaimpaan turistisesonkiin.

– Nyt on se aika vuodesta kun ihmisiä alkaa näkymään katukuvassa enemmän. Kesäaikaan meillä käy paljon vapaa-ajan matkustajia, kun taas talvella liikkuminen painottuu enemmän työmatkailijoihin, Rauman kaupungin matkailupäällikkö Irene Villanen kertoo.

Hän jos kuka tietää, mistä asioista muodostuu se kaikkien suurin vetovoima, joka tuo turistivirrat lämpimän merituulen ääreen.

– Valtakunnallisesti meri ja saaristo vetävät puoleensa. Raumahan on perinteikäs merikaupunki, jonka saaristosta löytyy Kylmäpihlajan majakkaa ja muita upeita saaria. Vahvuuksiamme on myös se, että meillä on säännöllinen reittiliikenne matkailusaariin.

– Lisäksi isot kesätapahtumat, joissa panostetaan laatuun ja monipuolisuuteen, keräävät väkeä. Pitsiviikko on meidän päätapahtumamme, mutta hyviä tapahtumia riittää koko kesän ajaksi. Kesäteatterien näytelmiä esitetään koko kesän ja sehän on sellainen suomalaisten juttu. 

Raumalle suuntaa myös monet kansainväliset turistit.

– Heidän kohdallaan ehdottomat vetonaulat ovat Unescon maailmanperintökohteemme eli Vanha Rauma ja Sammallahdenmäki. Etenkin elokuu on kansainvälisten matkailijoiden aikaa, sillä Keski-Euroopassa lomaillaan pääsääntöisesti siihen aikaan vuodesta.


Maailmanperintökohteet vetävät väkeä vuoden ympäri

Matkailussa puhutaan saavutettavuudesta. Se ei kata ainoastaan sitä, että tieyhteydet ovat kunnossa, vaan kyse on laajemmasta palvelukattauksesta.

– Yrityksillä pitää olla esimerkiksi nettisivut kunnossa ja aukioloajat sellaiset, että asiakkaat saavuttavat tarvitsemansa palvelut, Villanen painottaa.

Loma-aika on aina rajallista ja kilpailu tarjonnasta on laajaa. Villanen sanoo Rauman olevan samaan aikaan sekä lähellä että tietyllä tapaa kaukana.

– Olemme mielenkiintoinen kotimaan kohde, joka tarjoaa niin sanotulle pienelle lomalle paljon. Täällä on monenmoista niin lapsiperheille kuin myös pariskunnille.


“Valtakunnallisesti meri ja saaristo vetävät puoleensa.”

Matkailupäällikkö luonnollisesti kohtaa työssään monia lomailijoita ja kuulee heidän kokemuksiaan. Kuinka kaukaa maailmalta Raumalle saavutaan?

– Esimerkiksi Japanista tullaan Raumalle ympäri vuoden. He tulevat katsomaan maailmanperintökohteita, eikä heille vuoden aika ole se kaikkein tärkein. Vanha Rauma ja Sammallahdenmäki ovat ainutlaatuisia mihin vuodenaikaan tahansa.

Etenkin ulkomaalaisille tulee yllätyksenä, että Vanha Rauma on kiinteä osa paikallisten arkea. 

– Aluetta luullaan usein museoksi ja yllätys onkin suuri, kun heille paljastuu, että vanhoissa puutaloissa asutaan. Ihmiset ovat haltioissaan, opastetuilla kierroksilla heitä ei meinaa saada pois Vanhasta Raumasta, Villanen hymyilee.

Paistettua lohta yrttivoikastikkeessa ja palsternakka-perunapyreellä.


Positiiviset uutiset ja ihmiset nostaavat vetovoimaa

Rauma on viime aikoina menestynyt hyvin monissa tutkimuksissa. Viimeisimpänä Rauman kaupunki sijoittui ykkössijalle tammikuussa 2019 toteutetussa seutukaupunkien vetovoimatutkimuksessa. Myös näillä asioilla on iso vaikutus paikkakunnan vetovoimaan.

– Positiiviset uutiset keräävät huomiota ja lisäävät sitä kautta houkuttelevuutta. Myös hyvät uutiset teollisuudesta ja työelämästä vaikuttavat siihen, Villanen pohtii.

Jokainen kaupunkilainen voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että ihmiset löytävät matkailukohteekseen juuri Rauman.

– Iloisella kohtaamisella ja hyvällä palvelulla saadaan ihmeitä aikaan. Se nostaa meidän kaikkien yhteistä imagoa, kun olemme avuliaita ja tuomme esiin sitä lämminhenkistä ystävällisyyttä, jota meistä jokaisesta löytyy.

– Toinen asia, mikä on samalla myös hyvän asiakaspalvelun salaisuus on se, että antaa asiakkaalle hieman enemmän kuin hän olettaa saavansa. Ja tässä tarkoitan asiakkaalla ketä tahansa. Se voi olla työkaveri, perheenjäsen, tuttu tai tuntematon.


“Olemme mielenkiintoinen kotimaan kohde,
joka tarjoaa niin sanotulle pienelle lomalle paljon.”


Villanen epäilee, että yksi syy iloiseen kohtaamiseen voi olla rauman kieli. Persoonallinen puhetapa saa ihmiset usein hyvälle tuulelle.

– Meidän kielemmehän saattaa kuulostaa ulkopaikkakuntalaisesta hieman hassulta. Teemme sen tahattomasti, mutta heidän korvaansa se kuulostaa todennäköisesti hyvinkin ystävälliseltä ja hyväntahtoiselta.


Matkailun kivijaloilla oma tärkeä roolinsa

Vapaa-ajan matkailu muodostaa heinäkuussa selkeän piikin. Kun ajatellaan matkailua vuositasolla, ovat suurin ryhmä kuitenkin työmatkailijat.

– He täyttävät meidän hotellimme ympäri vuoden, joten paikallisella teollisuudella on iso vaikutus siihen, että tänne tullaan muualta. Yritämme koko ajan tehdä töitä sen eteen, että myös vapaa-ajan matkustamisesta tulisi meillä ympärivuotista.

Raumalla palvelukenttä on laaja. Näistä Villanen nostaa esiin etenkin ravintolat ja kahvilat.

– Meillähän on monipuolinen ravintola- ja kahvilatarjonta. Ne ovat asioita, joita matkailijat kaipaavat ja mielestäni täällä siihen kysyntään pystytään vastaamaan todella hyvin.

– Vanhan Rauman liikkeiden persoonallisuus on se meidän juttumme. Raumalaisilla on hyvin vahvat juuret ja erikoisliikkeet ovat yksi hyvä esimerkki siitä periraumalaisuudesta.


“Tutustukaa pintaa syvemmälle,
täältä löytyy mielenkiintoisia kohteita moneen lähtöön.”

Rauman Hovi tarjoaa hotellipalveluita aivan kaupungin keskustassa. Hotel Raumanlinna palvelee keskuspuiston laidalla ja Hotel Kalliohovi Kalliokadulla vain kivenheiton päässä torilta.

– Rauman Hovihan on yksi raumalaisen matkailun kivijalkoja. Pitkät perinteet ja vuosien kokemus yhdistettynä persoonallisuuteen ja perheyrityksen pitkäjänteiseen toimintaan tekevät Hovista vahvan toimijan.

– He eivät ole osa ketjua, joten he eivät myöskään ole sidottuja mihinkään tiettyyn konseptiin. Tämä antaa vapauksia toimia omalla tavalla ja käyttää paikallisia tuotteita esimerkiksi vaikka aamiaistarjonnassa.

Hovin palvelukokonaisuus palvelee yhtä lailla vapaa-ajan kuin työn perässä matkaavia.

– Hovilta löytyy ravintoloita ja majoitusta, mutta myös kokous- ja juhlatiloja. He pystyvät laajenemaan isoihinkin tilaisuuksiin esimerkiksi Juhlahovissa. Hovi on tärkeä yhteistyökumppani monella tasolla monelle kaupungin isollekin teollisuuden toimijalle.

Ylikypsää karitsan entrecôtea paahdetun valkosipulikastikkeen ja kermaperunoiden kera.


Rauma mukana vastuullisen matkailun pilottihankkeessa

Rauman kaupunki on mukana Sustainable Finland -hankkeessa. Kyseessä on Business Finlandin alainen ja VisitFinlandin työstämä pilottihanke, johon Rauma valikoitui mukaan noin kymmenen muun kohteen kanssa yhteensä vajaan 40 hakijan joukosta.

– Hankkeen tavoitteena on tehdä Suomesta vuoteen 2025 mennessä yksi vastuullisen matkailun kärkimaista. Hankkeessa mukana olevien kohteiden tulee toimia vastuullisella tavalla, Villanen tarkentaa.

– Se ei tarkoita ainoastaan sitä, että tuotamme palveluita ympäristöystävällisesti, vaan myös sosiaalinen ja kulttuurillinen vastuu on isossa osassa. Näen, että se on osa-alue, joka koskettaa Raumaa, eli meidän tulee huomioida paikalliset asukkaat, yritykset ja koko kohde-alue..

Tämä kaikki tehdään niin, että yhteisö kestää sen eikä sitä rasiteta liikaa.

– Esimerkkinä voidaan nostaa Vanha Rauma, jonka rakennuskantaa emme saa kuormittaa liikaa. Lisäksi on tärkeää, etteivät siellä asuvat ihmiset koe matkailijoiden häiritsevän heidän elämäänsä, vaan päinvastoin saavat siitä lisäarvoa omaan elämäänsä.


“Raumalaisilla on hyvin vahvat juuret ja erikoisliikkeet ovat
yksi hyvä esimerkki siitä periraumalaisuudesta.”


Villanen arvioi, että Rauma valikoitui mukaan siksi, että kaupungissa on tehty jo ennestään asioita oikein vastuulliseen matkailuun liittyen. Rauma on esimerkiksi yksi Hinku-kunnista, eli kokonaisuudessaan on tavoitteena mennä kohti hiilineutraalia kuntaa.

– Kaupunki koordinoi Hinku-hanketta ja moni yritys on siihen sitoutunut. Olemme tehneet pitkään jo vastuullista työtä myös maailmanperintökohteiden ja Selkämeren kansallispuiston osalta.

Myös Rauman Hovi Oy on mukana rakentamassa ympäristöystävällisempää tulevaisuutta. Hovin hotelleissa on Green Key-ympäristösertifikaatit.

Green Key -merkin saaneena Rauman Hovi on sitoutunut henkilöstön ja asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen, energian- ja vedenkäytön tehostamiseen ja majoitustoiminnan ympäristörasituksen pienentämiseen.


Tulevan kesän tärpit

Keskustelun lomassa lautaset ovat tyhjentyneet. Miltä päivän lounas alkupalapöytineen maistui?

– Oikein hyvältä. En ole kastikeihmisiä, mutta tämä yrttivoikastike teki kyllä positiivisen vaikutuksen. Ammattitaitoinen kokki saa kyllä niin sanotuista perusraaka-aineista esille yllättäviäkin makuja, Villanen kiittelee.

On aika suunnata takaisin töiden pariin. Sitä ennen on kuitenkin kysyttävä, mitkä ovat tulevan kesän kolme kovinta tärppiä Raumalla?

– Fåfänga kokonaisuudessaan, aina Suvitiestä lähtien. Siitä muodostuu hieno kokonaisuus. Kun lähtee kulkemaan Suvitieltä kohti niemen kärkeä, löytyy Merijakamon uutta saunaa, maauimalaa ja entistäkin ehompaa Syväraumanlahden pienvenesatamaa.

– Vanhassa Raumassa juhlistetaan Suomen kuvataiteenpäivää 10.7. Kaikki Vanhan Rauman kuvataiteilijat avaavat ateljeensa ja työhuoneensa. Siellä on tarjolla varmasti paljon nähtävää, kun ympäristö on taidetta tulvillaan.

– Kolmantena nostaisin Sammallahdenmäen, joka juhlii tänä vuonna 20 vuotista taivaltaan Unescon maailmanperintökohteena. Juhlavuoden puitteissa on tulossa mielenkiintoisia juttuja. Jos siellä ei ole vielä koskaan ehtinyt käymään, niin nyt viimeistään on sen aika.


“Ammattitaitoinen kokki saa kyllä niin sanotuista
perusraaka-aineista esille yllättäviäkin makuja.”


KesäRauma-esite on jokaisen paikallisen ihmisen työkalu. Siihen on koottu muun muassa kesän tapahtumat, näyttelyt, museot, liikkeitä ja maailmanperintökohteiden karttoja. KesäRauma-esitettä löytyy esimerkiksi hotelleista ja kaupungintalon yhteydessä toimivasta Palvelupiste Pyyrmanista.

– Tervetuloa Raumalle. Tutustukaa pintaa syvemmälle, täältä löytyy mielenkiintoisia kohteita moneen lähtöön. Vanhassa Raumassa kannattaa poiketa Kauppakadulta ja Kuninkaankadulta syvemmälle vanhan kaupungin tunnelmallisille kujille.

Muista äitiä! Äitienpäiväetkot Ravintola Kapteeninhuoneessa perjantaina 10.5. klo 17.00- 22.00 ja lauantaina 11.5. klo 16.00-22.00.

Juhlahovissa maittava buffet äitienpäivänä sunnuntaina 12.5. klo 12.00-15.00. Aikuiset 35€, lapset (4-12v.) 15€ ja alle 4v. veloituksetta.

Tutustu Kapteeninhuoneen ja Juhlahovin menuihin tästä.

Varaukset joko puhelimitse numerosta 010 229 5210 tai sähköpostitse osoitteesta sales@hovisales.fi

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.