Kapteenin pöydässä: Harri Virtanen

By 15.2.2020Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa istahdimme lounaan äärelle keskustelemaan EM-jalkapallosta yhdessä Harri Virtasen kanssa. Lounaaksi valikoitui pähkinä-parmesankuorrutettua lohta yrttisalaatin ja bataatti-perunapyreen kera sekä härän sisäfileepihviä, muhennettua herkkusientä ja lohkoperunoita.

Kun suomalainen mies purskahtaa kyyneliin voitokkaan urheilutapahtuman jälkeen, kertoo se siitä, että jotain suurta on tapahtunut. Näin kävi raumalaiselle pitkän linjan jalkapallomiehelle Harri Virtaselle, jonka tunteenpurkaus nähtiin MTV:n haastattelussa heti Suomen miesten jalkapallojoukkueen varmistettua historian ensimmäisen EM-kisapaikkansa viime marraskuussa.

– Kun kisapaikka ratkesi, oli ensimmäinen ajatus, että hei tämä tapahtui minun elinaikanani. Pettymyksiä mahtuu vuosien varrelle kuitenkin niin monta, että hieman oli jo mietityttänyt mahdetaanko päästä ikinä kisoihin, Virtanen kertoo.

Poistuessaan stadionilta yhdessä vaimonsa kanssa Virtanen tuuletti TV-kameroilla, ja yhtäkkiä hän huomasi olevansa haastattelussa. Vuosikymmenien odotus purkautui tunteikkaisiin onnen kyyneliin.

– Kuten sanoin haastattelussakin, niin tätä oli odotettu 50 vuotta. Tunne oli aivan mahtava, eikä sitä täyttymystä enää pystynyt pidättelemään, vaan sitten tuli itku ja se tuli tuolta oikein syvältä sisimmästä.

Haastattelusta muodostui välittömästi nettihitti. Virtanen päätti ottaa tilanteesta kaiken irti. Hän rakensi Itkevän miehen tie kohti jalkapallon EM-kisoihin 2020 -konseptin, jonka myötä alkoi syntyi sisältöä Facebookiin perustetuille sivuille.

– Aluksi hieman häpesin sitä haastattelua, kun iso mies alkaa itkemään telkkarissa, mutta sain tilanteen aitoudesta ihmisiltä paljon positiivista palautetta. Ryhdyin sitten tekemään erilaista sisältöä yhdessä Marko Savolaisen ja Esko Kumpulaisen kanssa. Heistä on ollut todella iso apu, Virtanen kiittelee.

Pähkinä-parmesankuorrutettua lohta yrttisalaatin ja bataatti-perunapyreen kera.


Tulosta vahvalla valmennuksella ja joukkuepelillä

Suomalaiset ovat tottuneet odottamaan urheilussa aina viimeiseen pillin vihellykseen. Juhlia uskalletaan vasta sitten, kun mestaruudet ja jatkopaikat ovat varmuudella varmistuneet. Virtanen myöntää, että usko kisapaikkaan oli vahva jo ennen Liechtensteinia vastaan pelattua ratkaisevaa ottelua.

– Siinä vaiheessa, kun voitimme Tampereella Armenian maalein 3-0 tuli tunne, että nyt ollaan todella lähellä. Vaikka hävisimme seuraavan ottelun Bosnia-Hertsegovinalle, uskoin koko ajan siihen, että hoidamme tulevan Liechtenstein-ottelun ja matkaamme EM-kisoihin.

Vuosikymmenien aikana sinivalkoiset ovat taistelleet hyvin, mutta karsinnat ovat kerta toisensa jälkeen päättyneet pettymykseen. Nyt saavutettu kisapaikka kertoo siitä, että viime vuosina on monia asioita tehty oikein.

– Valmennus on tällä hetkellä todella hyvä. Ensimmäistä kertaa maajoukkueen historiassa taustalla on laaja kattaus osaavia ammattilaisia. Päävalmentaja Markku Kanerva on hyvä johtaja, joka on pystynyt jakamaan vastuuta koko 22 henkilön taustaryhmälle, Virtanen huomauttaa.

– Olemme tulleet tälle vuosituhannelle siinäkin mielessä, että nyt valmennuksesta löytyy laajaa osaamista eri osa-alueisiin. Valmennustiimissä on vahvaa kokemusta muun muassa maalivahti- ja videopuolella. Monia asioita analysoidaan niin omassa kuin vastustajien tekemisessä, ja niistä saatuihin tuloksiin reagoidaan.


“Tunne oli aivan mahtava, eikä sitä täyttymystä enää pystynyt pidättelemään, vaan sitten tuli itku ja se tuli tuolta oikein syvältä sisimmästä.”


Myös henkisellä puolella on valtava merkitys.

– Kanerva on saanut pelaajiston luottamaan itseensä ja uskomaan omiin kykyihinsä. Suomihan on pelannut aivan taitojensa ylärajoilla, mutta toivotaan, että vielä löytyisi yksi tai kaksi vaihdetta lisää lopputurnaukseen.

Joukkuepeli on kaiken ydin, joka on usein se suomalaisten vahvuus. Yhteinen tekeminen koostuu kuitenkin yksilöistä, joista jokainen tuo keitokseen oman erityisosaamisensa.

– Teemu Pukki, Lukas Hradecky ja Tim Sparv ovat isoja pelaajia. Pukki tuo maalintekovoimaa, jota tarvitaan aina. Hradecky taas on maailman luokan maalivahti ja Sparv kapteenina suuri henkinen johtaja.

– Puolustus on etenkin hyvän toppariparin osalta kaikin puolin kunnossa. Keskikentälle löytyy onnistujia, samoin kärkeen. Vaikka Teemu Pukin korvaaminen tuntuu ajatustasolla mahdottomalta, on meillä ollut myös sillä osastolla hyviä onnistumisia. Joel Pohjanpalo nousee tarvittaessa esiin ehkä selkeimpänä saappaiden täyttäjänä.

Virtanen tuottaa Facebookiin muun muassa videosisältöjä matkastaan kohti jalkapallon EM-kisoja (Kuvakaappaus Itkevän miehen tie jalkapallon EM-kisoihin 2020 -Facebook-sivun videosta.).


Kaksikerroksisella bussilla kisapaikkakunnalle

Suomi pelaa EM-kisojen B-lohkossa, jonka täydentävät Belgia, Venäjä ja Tanska. Yhtään helppoa peliä, eikä edes helppoa minuuttia, ole luvassa.

– Olen koko ajan sanonut sitä, että Suomi voittaa Tanskan, pelaa Venäjän kanssa tasan ja häviää Belgialle. Yksinkertaisella matematiikalla olemme näillä pisteillä jatkossa, Virtanen painottaa.

Hän kiittelee Kanervan tapaa valmistaa joukkueensa kisavastustajia silmällä pitäen. Huuhkajat kohtaavat kevään aikana harjoitusotteluissa Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Viron.

– Ranska on käytännössä samaa tasoa kuin maailmanlistan ykkösmaa Belgia. Ruotsi taas on hyvin samantyylinen joukkue kuin Tanska ja Puola vastaa tietyltä osin Venäjää. Viro-ottelussa pyritään varmasti hakemaan hyvää itseluottamuksen buustia kisoihin.


“Ensimmäistä kertaa maajoukkueen historiassa taustalla on laaja kattaus osaavia ammattilaisia.”


Suomen otteluihin oli noin 22 000 tiketin lippukiintiö. Näistä 5000 lippua meni maajoukkueen kannattajaryhmälle ja toiset noin 5000 lippua Palloliitolle. Arvontaan jäi siis reilut 10 000 lippua. 

– Halukkaita oli noin 34 000, joten läheskään kaikki eivät kisakatsomoon pääse. Minä kuulun näihin, sillä arpaonni ei osunut kohdalle.

Kun arvonta oli suoritettu, oli Virtasen ensimmäinen ajatus katsoa ottelut omalta kotisohvalta. Intohimoisen jalkapallomiehen sielu ja sydän vetivät kuitenkin paikan päälle. Syntyi ajatus yhteisreissun järjestämisestä kisapaikkakunnalle.

– Vaikka katsomoon en pääsekään, haluan olla kisapaikkakunnalla ja järjestää siellä kunnon kisakatsomon. Velipoika huomautti, että kyllä me nyt lähdemme Tanskaan aistimaan sitä tunnelmaa.

Virtasen veli ehdotti kahdeksan hengen bussia, mutta tämän jälkeen korviin kantautui Rauman Tilausliikenteen lähiaikoina hankkima 75 hengen kaksikerroksinen linja-auto.

– Siitä lähti ajatus organisoida isompi reissu, johon kerätään mukaan halukkaita futisihmisiä. Jos saamme mukaan vähintään 50 ihmistä, niin siinä tapauksessa saadaan kulut katettua ja lähdetään kohti Kööpenhaminaa.

Härän sisäfileepihviä, muhennettua herkkusientä ja lohkoperunoita.


Paikallisella jalkapallolla vahva pohja

Moni raumalainen tuntee Virtasen Kunto-Rauman yrittäjänä ja Pallo-Iirojen puuhamiehenä. Tätä nykyä Iirojen hallituksessa mukana oleva mies on ehtinyt vuosikymmenien varrella toimia myös muun muassa pelaajana, edustus- ja juniorijoukkueiden valmentajana, joukkueenjohtajana, huoltajana ja kilpailupäällikkönä.

– Tällä hetkellä tilanne on edustustasolla hieman kaksijakoinen. Säilytimme paikan kakkosdivisioonassa, mikä on hyvä asia, mutta samaan aikaan meiltä lähtee omia kasvatteja esimerkiksi Poriin, Virtanen pohtii.

– Junioripuolella tilanne on hyvä. Vahvuutemme on se, että meillä on iso määrä junioriharrastajia, sillä jäsenmäärä pyörii koko ajan siinä noin 1000 harrastajan paikkeilla. On hienoa nähdä, miten pieniä tyttöjä ja poikia löytää vuodesta toiseen jalkapallon pariin.

Virtanen on kotoisin Tampereelta, mutta jo vuonna 1981 kanaalikaupunkiin muuttanut mies tuntee itsensä täysin raumalaiseksi.

– Rauma merkitsee minulle kotia ja ihmisen kokoista kaupunkia. En vaihtaisi Raumaa mihinkään, enkä voisi enää edes ajatella asuvani Tampereella, saati sitten Helsingissä. Täällä on lähellä kaikki se, mitä minä tarvitsen.


“Suomi voittaa Tanskan, pelaa Venäjän kanssa tasan ja häviää Belgialle. Yksinkertaisella matematiikalla olemme näillä pisteillä jatkossa.”


Kovaksi kotikokiksi Virtanen ei tunnustaudu.

– Olen enemmänkin sellainen mikrokokki, mutta onneksi vaimoni on huomattavasti minua parempi ruoanlaittaja. Jos jokin pitäisi nostaa omaksi bravuuriksi, niin ehkä se olisi katkarapumunakas. Ja vaimo kehuu minun paistamaani pekonia.

Kiireinen yrittäjä hyödyntää aktiivisesti raumalaista lounastarjontaa.

– Käyn useamman kerran viikossa ravintolalounaalla. Työskentelen keskustassa ja tässä on monipuolisesti hyviä lounasravintoloita.

Kapteeninhuoneen häränsisäfileepihvi muhennettujen herkkusienten ja lohkoperunoiden kera maistui futismiehelle.

– Pihvi oli juuri sellainen medium+, minkälaisena pihvini tykkään nykyään syödä. En pidä liian raa’asta, enkä liian kypsästäkään. Tämä oli tehty juuri täydelliseksi. Kokonaisuus oli hyvä ja päivän jälkiruoka kruunasi kaiken.

Jalkapallon EM-kisat pelataan 12.6.-12.7.2020. Minkälaisia futisterveisiä Virtanen haluaisi lähettää kisoja jo vesi kielellä odottaville?

– Tunnuslauseeni on Taistelua ja tunnetta peliin – sitä me tarvitsemme ja sillä me pärjäämme kisoissa. Kanerva sanoi jossain, että me emme ole Euroopan paras joukkue taktisesti ja teknisesti, mutta me voimme olla sitä henkisesti. Joukkue on ollut joukkue isolla J-kirjaimella ja toivotaan, että se tekeminen jatkuu yhtä vahvana, Virtanen painottaa.

Päivän jälkiruoka kruunaa lounashetken.


Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

Kapteeninhuoneen à la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.

Varaukset ja tiedustelut: 010 229 5210 ja sales@hovihotels.fi