Kapteenin pöydässä: Arttu Kuromaa

By 29.3.2019Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Tällä kertaa vieraanamme oli Rauman Hovi Oy:n brändivastaava Arttu Kuromaa. Lounashetki käynnistyi alkupalapöydän antimilla. Pääruoaksi nautittiin naudan paahtopaistia madeirakastikkeella, paahdetulla valkosipulilla ja paistetuilla perunoilla sekä suussa sulavalla pippuripihvillä kermaperunoiden kera.

Rauman Hovi Oy:n kattava palveluvalikoima laajentui entisestään viime syksynä, kun raumalainen perheyritys osti Porin keskustassa toimivan hotellin, joka sai nimekseen Hotel Bepop. Hotellin yhteydessä toimivaan ravintolaan avattiin Ravintola Tempo, jonka keittiömestari Joona-Jukka Hokkanen vieraili Kapteeni pöydässä tammikuussa.

Hovin hotellien ja ravintoloiden brändit vahvistuvat vauhdilla. Kaiken tämän takaa löytyy Arttu Kuromaa, joka siirtyi Rauman Hovin palvelukseen viime vuoden syyskuussa.

– Vastuualueeni on laajentunut pikkuhiljaa. Aloitin brändivastaavana ja nyt mukaan tulee kaikki kaupalliset toiminnot. Toisin sanoen vastaan tulevaisuudessa myös myynnistä, markkinoinnista, revenue managerin tehtävistä ja brändistä, Kuromaa taustoittaa.


“Kaikessa on loppujen lopuksi kyse siitä,
että asiakas tuntee olonsa tervetulleeksi.”


Raumalaislähtöinen Kuromaa aloitti työskentelyn hotellialalla jo 15-kesäisenä kanaalikaupungissa. 19-vuotiaana oli aika suunnata Helsinkiin ja Kämp Collection Hotelsin palvelukseen.

– Kämpin aika tarjosi todella hyvää oppia. Pääsin tekemään käytännössä kaikkia työtehtäviä, joita hotellissa voi tehdä. Työskentelin ensin hotellin vastaanotossa, josta siirryin kaupallisten toimintojen pariin. Olin mukana talousosastolla ja viimeiset pari vuotta kului Hotel Kämpissa operatiivisessa tehtävässä.

– Kämp on Suomen hotellien ehdoton johtotähti. Sieltä tarttui mukaan myös se oppi, ettei koskaan saa olla täysin tyytyväinen siihen, mitä on tehty, vaan asiat voi aina tehdä entistäkin paremmin.

Hotel Bepop sijaitsee aivan Porin keskustassa Yrjönkadulla.

Kuromaa työskenteli maineikkaassa hotelliyrityksessä kahdeksan vuoden ajan, kunnes jättäytyi pois vuosi sitten tammikuussa. Oli aika toteuttaa haaveissa siintänyt aktiivinen matkustelu.

– Otin sellainen kunnon irtioton. Halusin katsoa ajan kanssa, mitä erilaisia mahdollisuuksia tulee vastaan.

Reissatessa tuli nähtyä Kambodzaa, Thaimaata, Kanarian saaria, Espanjaa, Turkkia, Kreikan saaristoa ja mannerta sekä Italiaa ja Egyptiä.

– Sen mukaan mentiin minne yhdensuuntaisia lentoja sai sopimaan. Reittiä suunnittelin hieman myös sen mukaan, missä päin maailmaa kaverit ja perhe reissasivat. Monenmoista kulttuuria, hotellia ja ravintolaa tuli nähtyä.


“Asiat tulee tehdä
ajatuksella ja sydämellä.”

Matkustelun lomassa Kuromaan silmiin osui Hovin laajentuminen Poriin ja hetken päästä mies löysikin itsensä tutusta ympäristöstä. Rauman Hovi on nimittäin yksi Kuromaan ensimmäisistä työpaikoista, joten kyseessä on paluu juurille.

– Työskentelin nuorempana ennen Helsinkiin muuttoa Hotel Raumanlinnassa kerroshoitajana ja aamiaisen hoitajana. Vietin yhden kesän myös kesähotellin vastaanotossa, Kuromaa muistelee.

Kapteeninhuoneen suussa sulava pippuripihvi ja kermaperunat.

Lähemmäs 250 hotelliyötä vuodessa

Hotellit ovat Kuromaalle äärimmäisen tuttuja. Mies vietti pelkästään viime vuoden aikana lähemmäs 250 yötä eri hotelleissa.

– Kun ajattelee työhistoriaani ja runsasta matkustelua, ei aikuisiän aikana ole ollut montaa päivää, jolloin en olisi ollut hotellissa joko töissä tai asiakkaana, Kuromaa naurahtaa.

Paljon matkustelevana ihmisenä hän näkee erilaisia hotelleja ja niiden toimintatapoja. Miten on, pystyykö ammattilainen keskittymään lomalla itse lomailuun?

– Pystyy, toki aina kaikki aistit ovat herkkinä. Sitä miettii päässään jokaisen ympäristön ja palvelukohtaamisen. Ikään kuin kirjaa omaan päähänsä niitä asioita, jotka jättävät muistijäljen ja jotka saavat palaamaan uudestaan samaan ravintolaan tai hotelliin.

Näitä asioita Kuromaa pystyy hyödyntämään nykyisessä työssään.

– Yksityiskohtien merkitys on todella suuri. Tärkeintähän on, että jos päättää tehdä jotain, niin tekee sen tehtävän kunnolla loppuun saakka. Kaikkea ei voi tehdä kaikkialla, mutta ne asiat, jotka pystyy tekemään, tulee tehdä ajatuksella ja sydämellä.

Hotel Raumanlinna ja Hotel Kalliohovi ovat lyhyen kävelymatkan päässä Vanhasta Raumasta.

Persoonalliset hotellit kertovat omaa tarinaansa

Rauman Hovin hotellit ovat kaikki omanlaisiaan, uniikkeja paikkoja, joista jokainen pitää sisällään tuhansia hienoja tarinoita. Minkälainen tarina kantaa 111 huonetta käsittävää Hotel Bepopia?

– Bepop on nuorekas, helposti lähestyttävä keskustahotelli. Se on raikas ja värikäs, joka ammentaa tarinaansa porilaisuudesta ja siihen vahvasti linkittyvästä musiikista. Kaikki tämä näkyy huoneiden sisustuksessa ja koko ympäristössä.

Hotel Bepopin yhteydessä toimiva Ravintola Tempo toi Satakunnan ravintolamaailmaan jotakin uutta. Ravintola tarjoaa nimittäin välimerellistä social diningia.

– Social dining on rentoa yhdessäoloa ja viihtymistä hyvän ruoan äärellä. Tempoon voi tulla isompikin seurue ja he voivat jakaa annokset. Näin jokainen pääsee hienolla tavalla maistelemaan useita erilaisia annoskokonaisuuksia.


“Koskaan ei saa olla täysin tyytyväinen siihen,
mitä on tehty, vaan asiat voi
aina tehdä entistäkin paremmin.”

Raumalla Hotel Kalliohovilla ja Hotel Raumanlinnalla (on vahvat perinteet. Molemmat ovat erityylisiä, omalla tavallaan persoonallisia.

– Kalliohovi on 46-huoneinen kodikas ja lämminhenkinen hotelli, jonka yhteydessä toimii perinteikäs Ravintola Kapteeninhuone. Koko talo henkii sellaista merihenkisyyttä. Kalliohovilla on erittäin lojaalit kanta-asiakkaat, jotka palaavat aina uudestaan ja uudestaan kuin toiseen kotiinsa, Kuromaa sanoo.

– Raumanlinna taas on menevämpi keskustahotelli, josta löytyy 72 huonetta. Hieno funkkisrakennus, jossa on vastauudistetut huoneet. Talolla on pitkä hieno historia, jota me haluamme vaalia ja tuoda esiin.

Kaikki Hovi Salesin toiminnot tukevat toisiaan. Asiakkailla pystytään tarjoamaan monenlaisia elämyksiä ainutlaatuisissa miljöissä.

– Meillä on tarjota upeita juhlatiloja erilaisiin tarpeisiin, kuten Juhlahovi, Johtola ja Byssa. Tämän lisäksi meiltä löytyy laaja kattaus kokoustiloja ja niihin liittyviä palveluita. Myös saunatiloja löytyy useampaan lähtöön.

Naudan paahtopaistia madeirakastikkeella, paahdetulla valkosipulilla ja paistetuilla perunoilla.

Laatu on odotusten täyttämistä – ja ylittämistä

Rauman Hovi valittiin viime syksynä vuoden raumalaiseksi yritykseksi. Pitkän linjan perheyrityksellä on omat vahvuutensa.

– Näen, että yksi tärkeimmistä asioista on se, että toimintaa pyörittävä Ignatiuksen perhe on hyvin vahvasti mukana päivittäisessä tekemisessä. Heti ensimmäisestä työpäivästäni lähtien oli sellainen tunne, että olen osa tätä suurta Hovi-perhettä, Kuromaa kehuu.

– Täällä on hyvin ihmiskeskeinen lähestyminen asioihin. Jokainen saa omalla persoonallaan tehdä sitä omaa työtään. Se on todella hienoa, ja uskon, että lämmin tunnelma heijastuu myös meidän asiakaspalveluumme jokaisessa toimipisteessä.


“Intohimo tekemiseen ja halu palvella
ovat vahvasti läsnä.”


Hotellitoiminnassa Kuromaa näkee yhden asian ylitse muiden.

– Sillä ei ole väliä missäpäin maailmaa hotelli sijaitsee ja kuinka monta tähteä siltä löytyy, vaan kaikissa ne perusasiat ovat hyvin samanlaisia. Kaikessa on loppujen lopuksi kyse siitä, että asiakas tuntee olonsa tervetulleeksi.

– Mielestäni laatu tarkoittaa sitä, että asiakas tuntee saavansa vastinetta ja hänen odotuksensa täyttyvät, ja mieluiten jopa ylittyvät. Intohimo tekemiseen ja halu palvella ovat vahvasti läsnä. Välittäminen on tärkeää.

Päivittäin vaihtuva jälkiruoka kruunaa herkullisen lounashetken.

Hyvää ruokaa, matkustelua ja flyygelin säveliä

Lounas on nautittu, myös sillä saralla odotukset täyttyivät täydellisesti. Kuromaa kertoo olevansa kulinaristi.

– Olen kaikkiruokainen ja ruokailut ovatkin päivän kohokohtia. Erityisesti pidän kaikesta merenelävästä kuten esimerkiksi ravuista ja mustekalasta.

Matkustelu ja hyvä ruoka ovat lähellä miehen sydäntä. Vapaa-ajanviete linkittyy vahvasti hotellialaan.

– Harrastan ammattimaisesti asuntojen vuokrausta Helsingissä. Se harrastus ei erotu kyllä kauheasti tästä työstä, Kuromaa naurahtaa.

– Toinen on musiikki. Nyt kun olen tullut takaisin Raumalle, olen päässyt soittamaan jälleen flyygeliä. Se ei Helsingin pienissä kerrostaloasunnoissa oikein onnistunut. Flyygelin ääressä vierähtää helposti useampikin tunti.

Ota Hovin hotellit seurantaan sosiaalisessa mediassaa ja pysyt mukana viimeisissä kuulumisissa:

Hotel Bepop – Instagram

Hotel Kalliohovi – Facebook / Instagram

Hotel Raumanlinna – Facebook / Instagram

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.