Kapteenin pöydässä: Anna Meronen

By 14.6.2019Yleinen

Ravintola Kapteeninhuoneen kapteenin pöytään istuu tasaisin väliajoin ajankohtainen henkilö, jonka kanssa keskustelemme maailmanmenosta ja viimeisistä kuulumisista. Saimme tällä kertaa vieraan Kalliokadun vastakkaiselta puolelta, kun Rauman Merimuseon museonjohtaja Anna Meronen istahti kapteenin pöytään vieraaksi. Lounaaksi nautittiin runsaan alkupalapöydän antimet pääruokana sekä härän sisäfileepihviä chili-béarnaise-kastikkeella ja lohkoperunoilla.

Rauman merimuseo tarjoaa runsaasti mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Vuodesta 2004 lähtien Kalliokadulla sijaitsevassa museossa on voinut tutustua pitkän historian merikaupunkina omaavan Rauman menneisyyteen.

– Juhlimme tänä vuonna museomme 15-vuotista historiaa. Luvassa on muun muuassa erilaisia tapahtumia eri puolilla kaupunkia. Meidän museomme on tarkoitettu kaikille, kuten strategiassammekin lukee, me toimimme yhteisöämme varten, museonjohtaja Anna Meronen kertoo.

Meronen on työskennellyt Rauman Merimuseon johtajana loppuvuodesta 2016 alkaen. Hän on kotoisin Turusta, jossa hän toimi ennen Raumalle siirtymistään Forum Marinumissa tutkijana lähes kymmenen vuoden ajan.

– Laskin juuri, että minulla on tänä vuonna 20-vuotistaiteilijajuhla, sillä menin ensimmäistä kertaa kesätöihin Suomen Joutsenelle kesällä 1999. Silloin ajattelin, että minusta tulee isona englanninkielen opettaja, mutta jäinkin sitten museotielle, Meronen naurahtaa.

Hän kertoo huomanneensa, että Raumalla ihmiset todella tuntevat elävänsä merikaupungissa. Aihe on vahvasti läsnä eripuolilla kaupunkia ihmisten arjessa ja he ovat erittäin kiinnostuneita paikallisesta historiasta.

– Olen tullut todella mukavaan yhteisöön. Sellaiseen, missä ihmiset ottavat erittäin hyvin vastaan. Piirit ovat tietyllä tapaa pienet, mutta täällä väki tuntee toisensa ja täällä tehdään valtavan paljon yhteistyötä eri tahojen kesken. 

Rauman merimuseossa vietetään tänä vuonna 15-vuotisjuhlaa. (Kuva: Rauman merimuseo)

Merenkulun historia kiinteä osa kaupunkia

Raumalla on tallennettu merenkulun historiaa yhtä pitkään kuin Rauman museo on ollut olemassa eli aina 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Erillistä merimuseota suunniteltiin useaan otteeseen eri vuosikymmeninä.

Ensimmäiset ratkaisevat askeleet otettiin vuonna 1984, kun Rauman merimuseoyhdistys perustettiin. Yhdistys tunnetaan tätä nykyä Rauman Merihistoriallisena Seurana.

– Yhdistyksen perustamisen jälkeen alettiin aktiivisemmin puuhaamaan merimuseon perustamista ja kokoelman keräämistä. Vuonna 1999 kaupunki teki päätöksen, ettei se perusta kaupunkivetoista merimuseota, mutta samaan aikaan perustettiin Raumanmeren Merimuseosäätiö, johon kaupunki lähti yhtenä perustajajäsenenä mukaan, Meronen taustoittaa.


“Strategiassammekin lukee, että me
toimimme yhteisöämme varten.

Kyseinen säätiö on se taho, joka nykyään ylläpitää merimuseon toimintaa. Rauman Merihistoriallinen Seura taas on ystäväyhdistys, joka toimii tiiviissä yhteistyössä museon kanssa.

– Rakennushan saatettiin aikanaan nuorisotyökäytöstä museokäyttöön ahkerien vapaaehtoistoimijoiden avulla. Museon eteen tehtiin tuhansia vapaaehtoistunteja, jotta rakennus saatiin nykyiseen loistoonsa.

Ehkä tärkein yksittäinen ihminen Rauman merimuseon historiassa on Hannu Vartiainen. Pitkän päivätyön tehnyt Vartiainen jäi eläkkeelle samoihin aikoihin kun Meronen astui merimuseon palvelukseen.

– Hannu on ollut vahvasti vaikuttamassa siihen, minkälainen museosta on tullut. Hän teki esimerkiksi tärkeät valinnat sen suhteen, että mitä tallennetaan, millaisia näyttelyitä tehdään ja miten yleisöä palvellaan. Yhdistys aloitti kokoelman keräämisen ja Hannu muodosti kokoelmista, tiloista ja toiminnasta museon.

Härän sisäfileepihviä chili-béarnaise-kastikkeella ja lohkoperunoilla.

Tarinoita entisaikojen arjesta

Rauman merimuseo palvelee ympäri vuoden, mutta näin kesäaikaan vierailijoiden määrät ovat suurimmillaan. Merimuseossa vierailevat aktiivisesti muun muassa lapsiperheet ja  koululaiset sekä merenkulkijat ja alan harrastajat. Ovista löytää tiensä niin paikalliset kuin turistitkin.

– Tuoreimmat esineistöt ovat tältä vuosikymmeneltä. Meillä on parhaillaan vaihtuva näyttely Rauman Satamasta, josta löytyy tämän päivän ahtaajan työvaatetusta ja videolta voi katsoa Europortsin työntekijöiden silmin heidän arkeaan, Meronen kertoo.

– Suurin osa esineistä on peräisin 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun alun raumalaisesta merenkulun historiasta.

Rauman Merimuseolla voi hypätä tietyn aikakauden ihmisen saappaisiin. Laivoista löytyy teknistä tietoa ja laivojen taloudellista vaikutusta, mutta pääpaino on tarinoissa.

– Meillä voi tutustua siihen, minkälaista merimiesammatti on aikojen saatossa ollut. Miten laivoilla on eletty ja oltu, mitä on maailman merillä nähty ja koettu. Eri aikakausien olosuhteet ja arki ovat siis vahvasti läsnä.


“Museon eteen tehtiin tuhansia vapaaehtoistunteja.

Merimiehet olivat vuosisatojen ajan niitä harvinaisia ihmisiä, jotka pääsivät näkemään maailmaa laajemmin.

– He katsoivat tietyllä tapaa maailmaa koko kotikaupunkinsa puolesta. Olemme halunneet tuoda tätä katsantokantaa esiin. Esineistössä on muun muassa kirje siitä, miten merimies pyytää kapteenia hakemaan hänet pois poliisilaitokselta. Paikan päälle tulemalla selviää, että miksi, Meronen naurahtaa.

Nykytekniikkaa hyödynnetään paljon. Videolta voi katsoa esimerkiksi sen, kuinka tehdään nykyaikainen merimiestatuointi.

– Myös toiminnallista tekemistä löytyy. Meillä voi kokeilla, miten vedetään signaalilippu salkoon ja miten vanhanaikaiset pelastusliivit puetaan ylle. Siinä saa ihan erilaisen museoelämyksen.

Rauman merimuseossa pääsee tutustumaan muun muassa tarinoihin entisaikojen merimieselämästä. (Kuva: Rauman merimuseo)

Juhlavuosi tuo uusia tapahtumia kaupunkiin

15. juhlavuoden kunniaksi on merimuseolla menossa Kaikkien merikaupunki -hanke.

– Keväällä meillä oli ensimmäinen haku, jossa kuka tahansa pystyi ehdottamaan tapahtumaa, mikä liittyy jollain tavalla Raumaan ja mereen. Siitä valikoitui viisi tapahtumaa, jotka tullaan toteuttamaan kesän aikana, Meronen toteaa.

– Tällä hetkellä on käynnissä toinen haku, joka kestää heinäkuun loppuun asti. Haemme vastaavanlaisesti ehdotuksia kaikille avoimista päivän tai illan mittaisista meriaiheisista tapahtumista. Näistä valikoidut tullaan toteuttamaan syksyllä.

Tapahtumiin löytyy kummiksi tapahtumatuottaja. Merimuseo voi myös myöntää pientä avustusta tapahtumien järjestämiseen.


“Eri aikakausien olosuhteet ja arki
ovat siis vahvasti läsnä.

Tulevana kesänä on luvassa nuorten suunnittelema ja nuorille suunnattu OtaChill, saaristoteemaista tapahtumaa Nurmeksessa Päivärannan tilalla, ja kaikille avoimet yksinäisten juhannusjuhlat, Poroholmassa Gerdalla järjestettävät Merirunojamit sekä joogaa Kanalin rannalla.

– Toivomme, että tämän hankkeen kautta syntyy kiinnostavia uusia juttuja kaupunkilaisten iloksi. Parhaiten tulevista tapahtumista pysyy kärryillä seuraamalla meidän sosiaalisen median kanaviamme. (Facebook ja Instagram)

– 15.vuotisjuhlan kunniaksi järjestämme Parpansalin teltassa 9. elokuuta merilaulukilpailun. Olemme saaneet siihen nyt seitsemän lauluyhteyttä ja peräti yksitoista uutta merilaulua. Määrä yllätti meidät positiivisesti.

Runsaan alkupalapöydän antimista voi rakentaa monipuoliset pääruoan.

Merihenkiset kokous- tai koulutuspäivät

Rauman Merimuseossa voi järjestää myös kokous- ja koulutuspäiviä sekä erilaisia seminaareja ja virkistyspäiviä.

– Tapahtumat järjestetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Meiltä löytyy valmiita kokouspaketteja, jotka sisältävät kokoustilan lisäksi esimerkiksi aamukahvin, lounaan ja iltapäiväkahvin, Meronen kertoo.

Merimuseolla on kaksi erillistä muunneltavaa tilaa. Toiseen mahtuu 60 ja toiseen hieman vajaa 40 henkilöä.

– Tilaisuuksien yhteydessä voidaan pitää museokierros ja saatetaan käydä tässä tien toisella puolella Kapteeninhuoneen merellisessä tunnelmassa nauttimassa päivän lounas.

Vatsat on nyt täytetty päivän herkullisella lounastarjonnalla ja on aika siirtyä päivän jälkiruokaan. Meronen kertoo, että Kapteeninhuone valikoituu usein lounaspaikaksi.

– Tuosta tien ylihän on helppo tulla tähän nauttimaan alkupalapöydän antimia tai vaihtoehtoisesti jokin päivän lounasvaihtoehdoista. Tuomme usein myös meidän omia vieraitamme tänne syömään, Meronen sanoo.

– Tykkään Kapteeninhuoneen alkupalapöydän monipuolisuudesta, sillä tässähän on kalaa, lihaa, salaattia ja vaikka mitä. Tästä on helppo koota itselleen sopiva annos.

Kesä on vauhdikasta aikaa museoissa. Miten museonjohtaja hengähtää kiireisen sesongin aikana?

– Kesääni kuuluu ehdottomasti mökkeily ja siihen liittyen veneily. Vesille täytyy päästä. Siihen päälle käyn joissain tapahtumissa. Sopivassa suhteessa rauhoittumista ja toimintaa, Meronen hymyilee.

Rauman merimuseo on suosittu kohde ympäri vuoden, mutta vilkkainta sesonkia vietetään kesäaikaan. (Kuva: Rauman merimuseo)

Rauman Merimuseo on auki kesäaikaan 1.6.-11.8.2019 viikon jokaisena päivänä klo 11.00-17.00. Juhannuksena 21.-23..6. museo on suljettu. Tutustu tarkemmin Rauman Merimuseoon ja aukioloaikoihin täällä.

Kapteeninhuoneen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin joka päivä klo 11.00-14.00. Lounaslistan löydät tästä.

A la carte on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 17.00-22.00 ja lauantaisin klo 16.00-22.00. Sunnuntaisin olemme suljettu. Kapteeninhuoneen A la carte -listaan voit tutustua täällä.